Közélet

2014.02.04. 18:19

Oszlopokon hirdetnének Pécsett Simicskáék, egyelőre nem tehetik

Hogyan függ össze az ónos eső, és az, hogy kikosarazták Pécsett Simicska Lajost? Egy fideszes pécsi városházi képviselő „ballépése” vezetett a csúfos esethez, a csorbát azonban vélhetően hamarosan kiköszörülik. A Közgép-tulajdonos volt Fidesz-pénztárnok hirdetős cége oszlopokon reklámozna Pécsett, a rendes városi díjszabás szerint. Képünk illusztráció!

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nem várt, nem tervezett, kiosztásos anyagként nyújtották be kedden délután a pécsi önkormányzat városfejlesztési bizottsága elé azt az előterjesztési javaslatot, amely egy hirdetésekben utazó budapesti cég ajánlatának elfogadásáról szólt. Az Euro Publicity Kft. 29 hirdetőoszlopot helyezne el a megyeszékhelyen, forgalmas helyekre.

A cégadatok szerint a vállalkozás dr. Simicska Lajos tulajdonában áll, akiről immár közismert, hogy az ő érdekeltségébe tartozik az építőipari Közgép Zrt., amely a Fidesz 2010-es kormányzása óta sorra nyeri egyedüliként és különféle konzorciumok tagjaként is a jelentős önkormányzati és állami megrendeléseket, összességében sok-sok milliárdos megbízást zsebelhettek be 2010 tavasza óta. Simicskáról azt is érdemes tudni, hogy volt ő az APEH elnöke, a ''90-es évek végén, két évig a Fidesz pénztárnoka, és annak a Bibó Szakkollégiumnak a tagja, amelynek (és amikor) szinte minden meghatározó Fidesz-alapító is a tagja volt.

Az Euro Publicity azonban egyelőre mégsem tud szerződést kötni az önkormányzattal, illetve a pécsi közterületek hasznosításán fáradozó önkormányzati céggel, a Biokom Kft.-vel, mert ahhoz szükség lett volna a városfejlesztési bizottság jóváhagyására is. Csakhogy az elmúlt napokban az egyik pécsi városházi fideszes képviselő, Huba Csaba szerencsétlenül járt, elcsúszott a jeges úton információink szerint, és otthonában gyógyul, gipszbe kötözve, így azonban nem tudott megjelenni a bizottsági ülésen. A bizottság másik két kormánypárti képviselője így nem tudta „legyőzni” a két ellenzéki pécsi politikust, Tóth Bertalant (MSZP) és Keresztes László Lórántot (LMP), akik nemmel szavaztak. A javaslat elutasítása miatt pedig Páva Zsolt polgármester sem dönthetett az ügyben.

Az Euro Publicityvel történő szerződéskötést ugyanis a városfejlesztési bizottság javaslata alapján a polgármester, Páva Zsolt írhatta volna alá – azaz ehhez közgyűlési jóváhagyásra nincs szükség.

A javaslatot természetesen újra beterjeszthetik, de amíg nem lesz meg a kormánypártiak többsége, valószínűleg ugyanez lesz a végkimenetele a szavazásnak.

Az előterjesztést nem láttuk, nem olvastuk, mert nem került fel még a pécsi önkormányzat honapjára (rendszerfrissítés volt kedden délután), és kérésünkre sem tudták elküldeni a nyilvános dokumentumot, így azt sem tudjuk megmondani, hogy pontosan hol lennének ezek az oszlopok és mit is hirdetnének rajtuk. Az biztos, hogy a közlekedési, és az új választási törvény miatt korlátozott, hol hirdethetnek a pártok, mit és mikor, és így az oszlophirdetések fontos szerepet kaphatnak akár a pécsi önkormányzat eredményeinek ismertetésében – ez ugyanis még kampányidőszakban sem számít politikai hirdetésnek – óvatosan eljárva persze.

Azt a szerződéstervezetet sem ismerjük, amit az Euro Publicity és a Biokom kötne, de a bizottsági ülésen elhangzott összeg szerint nagyjából nettó 670 ezer forintot fizethetne a Simicska-cég havonta a 29 hirdetőoszlop után az önkormányzatnak. Nem hivatalosan arról értesültünk, hogy ez egy nem teljesen pontos, kalkulált összeg a pécsi önkormányzat vonatkozó rendeletéből és az ott rögzített árakból kiindulva. Mindez azonban azt is jelenti, hogy egy hirdetőoszlop után kevesebb mint nettó 25 ezer forintot fizetne havonta a városi cégnek a magánvállalkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!