Közélet

2010.07.02. 17:17

Őszre kész a Zsolnay Mauzóleum

Szeptemberben már fogadja a látogatókat a Ledinán a Zsolnay Mauzóleum. A munkálatok az épületen belül és kívül is felpörögtek.

Kozma Ferenc

Rövidesen eredeti szépségében ragyog a Grál-kehely formájú Zsolnay sírkert, a mauzóleum épületével, kerítésével, a feljáró sétányát övező oroszlánokkal egyetemben – mondta Merza Péter, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztési igazgatója, akivel az építkezések színhelyét bejártuk. Így aztán hamarosan valóra válik a több mint hatvan esztendős remény: a nagy fazekas családi nyughelye méltó lesz Pécs városához is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Őszre kész a Zsolnay Mauzóleum
[/caption]

Az építkezés bejárása során a laikus számára szembeötlő, hogy az elmúlt hónapok tempójához képest mennyire felgyorsult a munka. A mauzóleum belső kupolája, a kék éggel, a kerubokkal és az aranyló csillagokkal olyan, mint amit a ma élők közül kevesen láthattak. A rekonstrukciót értő restaurátorok végzik szigorú előírások mentén és pardont nem ismerő zsűri szeme előtt. Vörös Gábor a beruházás vezetője megjegyezte, hogy minden kicserélendő Zsolnay-kerámiát kézbe vettek, mustráltak, „szagolgattak”, mielőtt a beépítésre áment mondtak volna.

De ez így van rendjén: a mauzóleum minden eresztékében az eredeti lesz. A padlószint alatti mélyben lévő szarkofág – ebben nyugszik Zsolnay Vilmos és felesége –, kitöredezett részeit pótolják, a falak eozin csempéinek cseréje, javítása megtörténik, az épülethez vezető út könyöklőire rövidesen ráfektetik az oroszlánokat és napokon belül elkészül a mauzóleumot közvetlenül átölelő kerítés is.

Merza Péter a további forgatókönyvvel kapcsolatban elmondta, hogy július 14-én sajtóbemutató lesz, ekkor tekintetik meg a helyszínt a város vezetői, július 18-án pedig nyílt napot tartanak a területen. Igen nagy az érdeklődés, a kíváncsiság. Sokan kérdezték például, hogy lesz-e bejárata az emlékhelynek a ledinai ABC-felől, vagy csak a  Felsővámház utcától lehet majd megközelíteni a mauzóleumot. Nos, Merza Péter szerint bár valóban felmerült, hogy a felső kerítésen, oldalt hagynának egy bejáratot – ami az eredetitől való eltérést és a rekonstrukciós tervek módosítását igényelné –, ám nem valószínű, hogy erre sor kerül.

Misztikus temetés a telihold fényében

Halála után Zsolnay Vilmost előbb a Balokányliget közeli ótemető Szent Mihály-kápolnájában helyezték el, s csak tizenhárom év múlva kerültek hamvai fel a Ledinára. A mauzóleumot veje, Sikorszky Tádé tervei alapján építették. Élő elmélet például az, hogy a mauzóleum tájolása, ablakainak elhelyezése, belső díszítése a szabadkőműves szimbolika szerint értelmezhető – utóbbiból még az eozin titkos receptje is kiolvasható. Mindenesetre a híres fazekas újratemetése misztikus volt: Miklós fia és három unokája – Zsolt, László és Tibor – 1913. október 13-án este fél 10-kor hozták ki vállukon az ezüstözött ónkoporsót az ótemetőből, és vitték a mauzóleumhoz. A feljáratnál lámpával a kezükben sorfalat álltak a gyári dolgozók. Az istentisztelet után, 23 órakor a telihold fényében levitték a koporsót a kriptába, és elhelyezték a szarkofágba. A mauzóleumba került 1919-ben a feleség, Bell Teréz, később a fiúk Zsolnay Miklós, majd a két leánytestvér is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!