Közélet

2005.11.25. 13:19

Öt gyerekből egy depressziós

Baranya | A szakemberek óvatos becslése szerint a gyerekek 20 százaléka szenved depresszióban. Legalább is ennyit kezelnek a hazai pszichiáterek, de sok gyerek el sem jut hozzájuk.

BAMA

A közelmúltban egy 12 éves fiú esett ki egy budai ház kilencedik emeletéről. Máig nem tudni, hogy baleset történt, vagy szándékosan ugrott-e ki az ablakból. Az eset mindenképpen ráirányította a figyelmet egy alattomos betegségre: a depresszióra.
Makai Juditnak, aki a pécsi Tett-Hely ifjúsági információs központ, illetve évek óta a megyei pedagógiai intézet tanácsadójának – „civilben” kineziológus – eddig még nem volt dolga olyan gyerekkel-fiatallal, aki a beszélgetés, a tréning után öngyilkosságot kísérelt volna meg. Legutóbb egy 18 éves kereste meg azzal: segítsen a 20 éves egyetemista barátjának, aki monoton teljesíti a dolgát, de nincs életcélja – és le akar szokni a drogról.
Ami igazán súlyos, hogy már az általános iskola alsó tagozatában is fellelhetők depressziósok, mondja Makai Judit. A megelőzést tehát már az óvodában el kellene kezdeni, főként, hogy e korosztályban is találtak depresszióst. A betegségben szenvedő gyerekek aránya, a pszichiáterek nyilvántartása szerint, 20 százalék, de valójában jóval több, mert sok szülő nem fordul orvoshoz.
További részletek a szombati Dunántúli Naplóban.

Baranya | A szakemberek óvatos becslése szerint a gyerekek 20 százaléka szenved depresszióban. Legalább is ennyit kezelnek a hazai pszichiáterek, de sok gyerek el sem jut hozzájuk. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!