Közélet

2010.05.04. 20:04

Öt méterre a gazdájától lőtték ki a kutyát

László számára tragédiával ér fel, ami vasárnap történt: Keszü közelében egy vadász kilőtte a kutyáját, Viszkit.

M. B.

Amint arról beszámoltunk, meghökkentő hírt adott közre a rendőrség: úgy lőtt ki egy vadász egy kutyát Pécs határában, hogy gazdája az állattól csupán néhány méterre tartózkodott. A kutya a helyszínen elpusztult, a vadász hazament, a rendőrök az autója rendszáma alapján találták meg.
A Viszki névre hallgatott kutya gazdája, László ezt egyáltalán nem így látja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] László és barátai csütörtökön délután hat órakor körbesétálják a Malomvölgyi-tavat, így emlékezve a kutyára. Erre a velük együtt érzőket, köztük vadászokat is várnak
[/caption]

A négyéves ladrador-magyar vizsla keverék kutyát évekkel ezelőtt egy barátja találta a pécsi Uránvárosban, az autóbusz-végállomáson. Néhány nappal később jelentkeztek a tulajdonosok, ők azonban lemondtak az állatról. A megtaláló ekkor szólt Lászlónak, segítsen elhelyezni valahol a kutyát. – Ekkor láttam először Viszkit – mondta a Dunántúli Naplónak a fiatalember. – Azonnal úgy döntöttem, én fogadom örökbe.

László és barátnője szerint Viszki roppant barátságos kutya volt, mindenki kedvelte a bohókás, játékos állatot. Bár Viszkit panellakásban tartották, ügyeltek arra, hogy rendszeresen kiélhesse mozgás iránti vágyát, ezért olyan helyet igyekeztek keresni, ahol senkit nem zavarnak.

Így találtak rá a Keszü közelében található rétre. Vasárnap László egy kutyás ismerősével ment ki a tisztásra, Viszkivel, és ismerőse kutyájával. Mikor odaértek, az állatokat szabadjára engedték, Lászlóék pedig a kocsinál beszélgettek. Viszki szokásához híven gyakran vissza-viszszatért gazdájához, majd ismét eltávolodott.

– Egyszer csak egy csattanást hallottam – idézte fel a történteket a fiatalember –, hirtelen nem is tudtam, mi lehetett az. A két kutya akkor egymás mellett volt, tőlem mintegy öt méterre. Viszki sírni, vonítani kezdett, és felém próbált jönni. Én is elindultam felé, megláttam, hogy a lapockáján van egy lőtt seb. Pár percen belül elpusztult.

Mindeközben mintegy húsz méteres távolságra tőlük feltűnt két vadász. Egyiküknél volt csak puska. László szerint a puskás kijelentette, „van engedélye, és joga is” ahhoz, amit tett. Vitatkozni kezdtek, majd a fiatalember értesítette a rendőröket. A két vadász viszont már nem várta meg őket, de László feljegyezte terepjárójuk rendszámát, így gyorsan a nyomukra akadtak.

– Elégtételt semmi nem jelenthet, még az sem, ha letöltendő büntetést kapna a vadász, de nincsenek illúzióim. Remélem, legalább az engedélyét bevonják. Azért meséltem el mindezt, hogy felhívjam a közvélemény figyelmét, hiszen biztosan sok kutya végezte már ugyanígy, elképzelhető, hogy az ezzel kapcsolatos szabályozás szigorítására is szükség lenne – tette hozzá.

László és barátai csütörtökön délután hat órakor körbesétálják a Malomvölgyi-tavat, így emlékezve a kutyára. Erre a velük együtt érzőket, köztük vadászokat is várnak.

Hétfőn a Mecsekalja Vadásztársaság vezetőjét is kerestük, ő azonban nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Kóma után kért kutyát

Lászlót szinte napra pontosan harminc évvel ezelőtt, a pécsi Kertvárosban elütötte egy autó. Az akkor ötéves fiú nagyos súlyos sérüléseket szenvedett, négy napig kómában volt. Amikor magához tért, az azóta elhunyt édesapja az ágya szélén ülve megkérdezte tőle, „mit kérsz, kisfiam?”. László egy kutyát kért. Szülei gyakorlatilag azonnal teljesítették kívánságát, negyed óra múlva már volt is kutyája. A családnak azóta folyamatosan volt kutyája. Viszkivel együtt ötöt veszítettek el, de ilyen értelmetlen módon még egyet sem.

Kóbor állatnak nézte?

A vonatkozó előírások értelmében kutyát akkor lőhet ki egy vadász, ha az támad vagy fertőzésveszélyre – például veszettségre – utaló tüneteket produkál. Ugyancsak használhatják fegyverüket lakott területen kívül a kóbor kutyák kilövésére, vagy ha vadat űz. A rendőrség szerint a vadász azt mondta, kóbor kutyának nézte Viszkit. Az eljárás egyelőre állatkínzás gyanúja miatt zajlik, de nem kizárt, hogy felvetődhet a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés is. Utóbbi egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közmunkával, pénzbüntetéssel büntethető.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!