Közélet

2007.08.12. 14:18

Óvodás a volán mögött

Hároméves kora óta nyomja a gázpedált a siklósi kisfiú. Farol, pörög, mint a profik, imádja, amikor füstölnek a kerekek. Két év, mire rajthoz állhat.

Szabó Anita (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignright" width="323"] A siklósi fiú minden tekintetben rutinos sofőrnek számít, egy Trabanttal már maga is könnyen elboldogul (fotó: Laufer László)
[/caption]Az ötéves kisfiú, Kálmán Gerő gyakran ül a volánnál. Óvodás kora ellenére autós versenyek meghívott vendége, legutóbb a szentlőrinci gyorsulási futamon mutatta meg, hogyan is kell egy négykerekűvel bánni. Farol, pörög, mint a profik, imádja, amikor füstölnek a kerekek. Bár első gokartját már szétnyűtte, arra azonban még várnia kell, hogy versenyeken is megmérettethesse magát, hétéves kor alatt ugyanis nincsenek korcsoportok. Szabadidejében a családi autón gyakorol, egyelőre édesapja öléből, mert még nem éri el a pedálokat, de egy Trabanttal már maga is elboldogul.

Gyerekeknél fokozottan veszélyes az autósport

A pécsi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője szerint ilyen fiatal korban jobb távol tartani a gyerekeket a járművektől, minél később kerülnek kapcsolatba ezzel a veszélyes üzemmel, annál jobb. Dr. Böröcz Károly gyakorló apukaként is elutasítja, hogy gyerekek autósportba kezdjenek, hiszen a kicsik élettapasztalatok híján nincsenek felkészülve a váratlan helyzetekre. Ugyanakkor elismeri, hogy lehetnek kivételesen tehetséges fiatalok, akiket hagyni kell kibontakozni, de szigorúan zárt pályán. Felhívja a figyelmet továbbá, hogy tizennégy év alatti személynek átadni a volánt közúton, de a közforgalom számára nyitott magánúton is, alapesetben bűncselekménynek számít.

A siklósi fiú minden tekintetben rutinos sofőrnek számít, hiszen hároméves kora óta nyomja a pedálokat, akkor kapta első gokartját. „Amint átadtuk neki húsvéti ajándékként, beleült, és fékcsikorgatva körbeszáguldozott a kertben. Alig hittünk a szemünknek” – meséli az édesapja, Kálmán Roland. Hozzáteszi: „Persze nem gondolom, hogy csoda történt. Gerő mindig is szerette az autóversenyes komputerjátékokat, valószínűleg innen a gyakorlat és a feltűnő magabiztosság.”

Az autók szeretete egyébként apáról fiúra szállt, Kálmán Roland ugyanis szintén él-hal a gépcsodákért, hosszú évekig dolgozott a rali első osztályában a siklósi Keller–Spitzer páros szervizeseként. Most igyekszik átadni fiának az autósport minden csínját-bínját, nappal gyakorolnak, esténként pedig együtt ülnek a tévé elé, és falják a közvetítéseket.

Gerő komoly terveket szövöget. Már tudja, ha felnő, rali-versenyző lesz. És hogy mi élteti az ötéves kisfiú autós szenvedélyét? „Nagyon jó ezt csinálni, mert apuval mindig megyünk vezetni a parkolóba, meg a homokbányába, aztán járunk szlalomversenyekre, ahol néznek az emberek és tapsolnak nekem.”

Címkék#autósport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!