Közélet

2009.08.09. 10:55

Parkolódíj az apró faluban

Rendeletet alkotott az óbányai képviselő-testület. Hétvégeken és ünnepnapokon parkoló díjat kötelesek a turisták fizetni, ha autóval érkeznek a faluba.

Cseri László

A parkolási rendelet számos érintettet felháborított Óbányán, pedig ennek komoly, évek óta húzódó és megoldatlan oka van, magyarázza Mezey Mihály polgármester. Akadt olyan turista, aki arra hivatkozott, hogy ő tisztességes adófizető állampolgár, neki ingyenes parkoló jár.

A rendeletet megelőzően azt tapasztalták, hogy a nagyobb ünnepeken elviselhetetlen mennyiségű gépjármű lepi el a zsáktelepülést, ráadásul úgy, hogy sem a közlekedési táblákat nem veszik figyelembe, sem egyéb szabályokat nem tartanak be. Beparkolnak a kapualjakba, eltorlaszolnak utakat, előfordult, hogy miattuk a mentő nem tudott két sérült turistához elérni. Pedig az egyiket súlyos rovarcsípés érte, a másiknak pedig eltörött a lába. A 154 lakosú településen körülbelül 20 autó található, nagyobb ünnepekkor, mint például húsvétkor, több mint 300 érkezik. Ha ezek ellepik a falut, mozdulni sem lehet. A rendeletalkotás előtt kikérték a komlói rendőrkapitányság és a közútkezelő hatóság véleményét is, vagyis nem csupán a saját fejük után mentek.

A falu elején lévő területet jelölték ki parkolónak, ahol parkolóőr a 13 óráig érkezőktől, 600, a későbbiektől 400 forintot kér egész napra. A parkolóőr egyébként számos információval is ellátja a vendégeket, erre felkészítik, és feladatul szabják számára. Természetesen, teszi hozzá a polgármester, a helyiek, azok vendégei, rokonai, továbbá a vendéglátó egységek vendégei sem fizetnek.

A bevétel nem tetemes mértékű Mezey Mihály szerint, de pályázatok önrészéhez nagyon jól jön. A település egyébként komolyan veszi az idegenforgalmi adó behajtását is, ennek eredményeként Óbányán ebből a forrásból több jön be, mint például a jóval nagyobb Mecseknádasdon vagy Pécsváradon.


„Aki nem tud áldozni ennek a csodának, annak nem sokat jelenthet Óbánya”


Jelenleg nem tud teljes szépségében tündökölni a falu, magyarázza Éliás-Mezey Erzsébet képviselő, hisz a tavakra 2006 óta nincs vízjogi engedély, és tavaly már életveszélyessé vált az alsó zsilip állapota. Így nem volt választási lehetősége a településnek: le kellett engedni a Pisztrángos-tó vizét. Pályázatokhoz pedig önerő szükségeltetik. A parkolási díj az önerő bevételi forrása, az önerő-teremtés pedig a jövő pályázati lehetőségeihez való hozzáférés esélyének megadása. A falu az egész ország kincse, s aki nem tud áldozni ennek a csodának, annak valóban nem sokat jelenthet Óbánya.

Címkék#óbánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!