Közélet

2014.07.04. 14:23

Páva Zsolt már az őszre hangol - elindult a pécsi polgármesteri kampány

Elindult a pécsi polgármesteri kampány, bár több párt még nem jelentette be, kit indít. Páva Zsolt egyik első akciója egy internetes körlevél. Az elmúlt négy év összefoglalója, a felsorolt eredmények listája több szempontból érdekes.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Mint kiderült, egy hivatalos, a Fidesz, illetve Páva Zsolt pécsi polgármester által használt levelezőlistára kiküldött politikai kampánylevél landolt a szerkesztőségünk egyik e-mail címén is. Hétfő este óta próbáltuk megtudni a Fidesz és a városháza kommunikációsaitól, hogy a levél bizonyosan Páva Zsoltéktól származik-e, s ez azt jelenti-e, hogy elindult az őszi pécsi polgármesteri kampány. Egyelőre annyit erősítettek meg, hogy a levél valóban Páváéktól ment ki.

A Dunántúli Napló szerint a levél (az alábbi képre kattintva olvasható) több szempontból érdekes (ld. alább), s egyértelműen jelzi, elindult a pécsi polgármesteri kampány.

A Páva Zsolt nevében, egyes szám első személyben közölt, valószínűleg több száz, akár több ezer pécsi e-mail címre kiküldött kampányanyaggal kapcsolatban csak remélni merjük, hogy lesz még olyan folytatása, amely az elmúlt négy évről szól, s amelyikben valós, kifejezetten a pécsi vezetők érdemeként felmutatható eredményekről számolnak be. A levél részletesebb elemzését keretes írásunkban közöljük.

Az őszi pécsi választással kapcsolatos pletyka, azaz egyelőre eddig meg nem erősített információ (kerestük a város jegyzőjét, de nem értük el tegnap), hogy át fogják rajzolni a pécsi választási térképet. Azt eddig is tudtuk, hogy bizonyos körzetekben erre a vonatkozó jogszabály szerint szükség van, a pletyka arról szól, hogy olyanokhoz is „hozzányúlhatnak”, amelyekhez nem lenne kötelező.

Ha így is lesz, reméljük, nem politikai, hanem praktikussági szempontok vezérlik az újítókat.

A kiküldött levél a város vagyonáról és a csökkenő hitelről szól

A Páva-levél esetében tekintsünk el az elütésektől (például az önkormányzat szót többször sem sikerült leírni helyesen), bár ez az amatőrség a Fideszre nem volt eddig jellemző – Pécsett sem.

A levél azonban tartalmilag szinte kimerül abban, hogy a pécsi önkormányzat felmérette a város vagyonát (konkrétan egy vagyonregiszterről van szó – B. A.), jóval több és értékesebb az ingatlan- és egyéb vagyona Pécsnek, mint korábban. (Köszönhetően például az EKF-es új és értékes ingatlanoknak – B. A.)

A másik többször ismételt, sulykolt téma, hogy csökkent a város hitelállománya. Az nincs megemlítve, hogy ez leginkább egy országos program eredménye, a kormányzati hitel­átvállalásé, ahogy az sem, hogy azóta is több, jelentős összegű, köztük nem egy többmilliárdos hitel felvétele mellett döntött a pécsi önkormányzat, vagy hagyott jóvá ilyet önkormányzati cégeinél. Ebben a levélben például munkahelyekről nem esik említés, pedig négy éve Páva azt ígérte, négy év alatt ötezer új munkahelyet teremt Pécsett.

Női jelölt az MSZP-nél?

Az MSZP pécsi szervezete nem árulta el még, kit indítanának Páva Zsolt ellenében, és kik lesznek képviselőjelöltjeik. A pártnál annyit mondtak, hogy heteken belül megnevezik polgármesterjelöltjüket, s hogy a tizenkilenc képviselőjelölttel kapcsolatban is továbbra is gondolkodnak civilekkel, párton kívüliekkel való összefogásban is. Lapunk úgy tudja, nem kizárt, hogy polgármesterjelöltjük is párton kívülről érkezik, s hogy hölgyet indítanak a posztért.

Párttagot indít a Jobbik

Továbbra sem nevezte meg pécsi polgármesterjelöltjét a Jobbik. Gyimesi Gábor pécsi alelnök, városházi képviselő, a párt 2010-es polgármesterjelöltje közölte, egyelőre nem mondhat többet annál, amit eddig: lesz saját, önálló polgármesterjelöltjük, aki a Jobbik soraiból kerül ki. Mind a 19 pécsi körzetben indítanak jelöltet, párttagokat, s minimum a második hely megszerzése a céljuk. Tippünk: Németh Zsolt vagy Gyimesi Gábor lehet a polgármesterjelölt.

Az LMP változást akar

Az LMP már megnevezte pécsi polgármesterjelöltjét. Nem volt meglepetés: Keresztes László Lórántot, a párt megyei elnökét, pécsi képviselőjét indítják (jelöltjeikről a nyár derekán nyilatkoznak). Az LMP országos elnökségének tagjaként egyre több országos politikai kérdésben is megnyilatkozó Keresztes elmondta, nem fognak együttműködni a baloldallal és más ellenzéki erővel, Páva Zsolték politikája nem tetszik nekik, civilekkel összefogva szeretnének változást.

Az ÖPE civileket indít

A Budai vámnál mutatta be pénteken az őszi önkormányzati választások képviselő-jelöltjeit az Összefogás Pécsért Egyesület. Kővári János, az ÖPE polgármester-jelöltje és vezetője elmondta: egyikük sem tagja a szervezetnek, mindegyikük magánszemélyként indul. Azért esett rájuk a választás, mert különböző civil szervezetekben már bizonyítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!