Közélet

2013.05.01. 19:13

Páva Zsolt polgármester szerint a Pécsi Vízmű-megállapodás sikeres ügylet volt

Megállapodott a városvezetés a Pécsi Vízmű résztulajdonosával, a Suez Environnement vállalatcsoporttal, a franciák hárommilliárdos kompenzációt kapnak. Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét kérdeztük az ügyletről.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Nem is 3, hanem 5,2 milliárdot „kaptak” a franciák, mondják a szocialisták. Ők hozzászámolták ugyanis a 3 milliárdos kompenzációs összeghez azt az egymilliárdot is, amelyet 2010-ben hitelként átvett a Tettye Forrásház a Pécsi Vízműtől, illetve azt a mintegy 1,2 milliárdot, amely szerintük ma a Vízmű tartozása. Ön szerint mennyi a számla vége?

– Mindenféle számot lehet ugyan összeadni, de nincs értelme, ez egy kisstílű manőver a részükről. El kell keserítenem az ellenzéket, Pécs igen jól járt a megállapodással. A Suezzel kötött szerződés világos és egyértelmű, minden tekintetben sikeres ügylet volt, amellyel egy majd négy éve tartó jogi vitát sikerült normális, kulturált módon lezárni. Véget ért mintegy negyven per, a Vízmű részvényeivel együtt 700 millió forintnyi vagyon, cégek sokasága, valamint közművek is visszakerültek a városhoz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Tiszta a lelkiismeretem az ügyben”
[/caption]

Az ellenzék beleköt a legapróbb hibákba is, de most milliárdokról beszélünk, ezt talán nem szerencsés kisstílűnek nevezni.

– A vita stílusára utaltam, az kisstílű, pitiáner. Én tiszta lelkiismerettel állok az ügy előtt, 2010 óta folyamatosan tárgyalunk a Suez képviselőivel. A legrosszabb forgatókönyv tízmilliárd volt, ebből lett 1 euró, amit Pécsnek kell állnia, és hárommilliárd kompenzáció, amit a kormány fog kifizetni. Sajnálom, ha az ellenzék ebben az ügyben sem képes Pécs és a pécsiek oldalára állni. Persze fáj nekik, hogy a városvezetés nem bukott bele a Vízmű-ügybe, de talán szerencsésebb lenne, ha a pécsiek érdekeit is néznék, nem csak a magukét.

– A franciák által Bécsben követelt 10 milliárdhoz képest jó hír a 3 milliárd, de 1,3 milliárdhoz képest már nem. Márpedig 2009 szeptemberében egy ön által jegyzett előterjesztésben a városvezetés még úgy kalkulált, ennyibe kerülhet a Suez kártalanítása. Akkor számolták el magukat?

– Ez az összeg 2009-ben volt, majd felment 2, majd 3 milliárdra, sőt az MSZP pécsi frakcióvezetője az egyik közgyűlésen 13,5 milliárd forintot emlegetett. A tényeket kell nézni, nem azt, mi lett volna, ha. Hogy világos legyen, azok a részvények, amelyeknek a vételára korábban 1 és 13,5 milliárd között mozgott, most Pécsnek 1 euróba, azaz 300 forintjába került.

– Ha előre látná, mi történik, újra elfoglalná a székházat?

– Utólag könnyű okosnak lenni. Nem hiszem azonban, hogy másként döntenék. A Suez a tárgyalások megkezdése óta korrekt partnerünk volt, amiért köszönet jár. Annak idején olyan helyzet volt a Vízműnél, amely miatt fel kellett mondanunk a szerződést, az volt Pécs érdeke. És nem a franciákkal vagy a Suezzel volt a baj, hanem az itteni menedzsmenttel.

– Mit szólhatnak más településen élők, hogy ők is „fizetnek” Pécs helyett?

– Sajnálom, ha valaki nem örül, de nekem a pécsiek és a városom érdekeit kell képviselnem.

– Ismert pletyka, hogy a Vízmű székházának elfoglalása egy, a multik elleni fellépést tesztelő országos kísérlet volt. A kormány most a 3 milliárd kifizetésével hálálja meg az erődemonstrációt?

–  A pletykákban az a közös, hogy sokszor semmi nem igaz belőlük! Most sem.

– Nem tart attól, hogy a jövőben a pályázatok elbírálásánál Pécs esetleg hátrébb kerül majd a most kapott extra támogatás miatt?

– Ettől egyáltalán nem kell tartani. Pécs eddig is kiváló kapcsolatban volt a kormánnyal, és ezután is erre lehet számítani. Orbán Viktor miniszterelnök pedig pont a napokban jelentette be, hogy segíteni fogja a kormány a buszbeszerzést, az elkerülő út építését, az autópálya meghosszabbítását, a villamosprogramot s a Magasház ügyének megoldását is.

– Mi a terv a Pécsi Vízművel? Igaz, hogy 1,2 milliárdos tartozása van a cégnek? A vélhetően mára jelentős felújításra szoruló közmű-hálózatra is költeni kell majd. lesz rá pénz?

– Átvilágítjuk a Pécsi Vízművet, a Suez ugyanis jóval 1 milliárd forinton felül fektetett be az elmúlt 2-3 évben. Az átvilágítás eredményétől függően döntünk a cégről a későbbiekben. Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a rezsicsökkentés amellett, hogy kedvez a polgároknak, egy feszesebb gazdálkodásra is rákényszeríti a szolgáltatókat. A mostani 150-200 szolgáltatónál jóval kevesebb, tizedannyi, vagy még kevesebb szolgáltató marad a piacon. Így a Pécsi Vízműnek egy nagyobb társaságba kell majd betagozódnia, vélhetően ez a Tettye Forrásház lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!