Közélet

2010.01.07. 19:27

Pécs átvette a stafétát Linztől, az előző kulturális fővárostól

Az első utcaszínházi bemutatóval megkezdődött a vasárnapi megnyitó felvezetése; a pécsi polgármester pedig az osztrák Linztől átvette az EKF-stafétát: közeledik a kulturális főváros évadnyitója.

Méhes K. – Nyaka Sz.

Csütörtökön az első utcaszínházi bemutatóval megkezdődött a felvezetése a január 10-i Európa Kulturális Fővárosa évadnyitónak. A Dóm téren zajló eseménysorban rögtönzött kosztümökben, tógaszerűségekben illetve papírmasé fejdíszekben pécsi diákok mutatták be a város születésétől, azaz a római Sopianae korától kezdődő eseményeket. A program pénteken és szombaton szintén délután három órától folytatódik: pénteken az egyetem Ifjúság úti bejáratánál többek között az egyetemalapítás, míg szombaton a Janus Pannonius utca–Csontváry Múzeum előtti téren Pécs újabb kora kerül terítékre.

A szervezők szándéka szerint ezek az események egyben lehetőséget nyújtanak a diákoknak arra, hogy a vasárnapi megnyitó vonulását megtanulják. A megnyitón ugyanis szerepet kapnak a pécsi diákok is, színészek és bábosok között, menetben testesítik meg majd Pécs különböző korait.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Pécsi Huszár Egyesület tagjai a következő napokban a város forgalmasabb pontjain invitálják majd a helyieket a vasárnapi EKF-évadnyitóra (fotó: Laufer László)
[/caption]

A vasárnapi megnyitó 18 órakor kezdődik, helyszíne a Széchenyi tér. A szervezők már közölték: a környéken számos utca le lesz majd zárva, s nemcsak autóval, de bizonyos utcákba gyalog sem lehet majd bemenni (erről részletesen a Dunántúli Napló szombati számában adunk tájékoztatást). A szervezők 10–12 ezer érdeklődőre számítanak.

S továbbra is hívják a rendezvényre a látogatókat: csütörtökön Nagy Csaba alpolgármester bocsátotta útnak a Pécsi Huszár Egyesület tagjait, akik a következő napokban a város forgalmasabb pontjain invitálják majd a helyieket a vasárnapi EKF-évadnyitóra a Széchenyi térre. Három nappal a hivatalos pécsi EKF-nyitány előtt Pécs fizikailag is átvette a stafétát az előző évi egyik kultúrfővárostól, Linztől. A bécsi Magyar Kultúrintézetben csütörtökön megtartott ünnepségen mindkét város rövid prezentációban mutatkozott be, Linz immár visszatekintve, hiszen volt mire, míg Pécs az eljövendő hónapok eseményeiről számolt be.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Páva Zsolt Bécsben átvette a stafétát Linz képviselőitől(fotó: Méhes Károly)
[/caption]

Páva Zsolt arról szólt, hogy Pécs sokat köszönhet az előző két osztrák kultúrfővárosnak, Graznak és Linznek is, hiszen mindkét helyszín sok értékes tanácscsal, ötlettel szolgált az előkészületek során. Természetesen a pécsieknek a legtöbb feladatot maguknak kellett megoldani, ami sok esetben nem volt könnyű, de a polgármester bízik benne, hogy a „csapat” sikerrel vette az akadályokat – erre lesz példa a január 10-ével kezdődő EKF-évad.

Dr. Ulrich Fuchs, a linzi kultúrfővárosi projekt helyettes intendánsa azt hangsúlyozta, hogy Péccsel sok éve dolgoznak együtt, ezért a mostani alkalommal nem is szeretne semmiféle tanáccsal szolgálni, de eggyel mégis csak:

– Egy egész év áll rendelkezésükre, szóval csak semmi idegeskedés, pánik, ha esetleg januárban-februárban nem jönne annyi látogató, mint gondolták volna. Az EKF-év hosszú, ez is fejlődési folyamat, és meglesz a befektetett munka eredménye.

Ahogy a stafétát átadó Gerda Forstner fogalmazott:

– Az EKF-év magabiztosabbá, büszkébbé lettek a linziek – kívánjuk a pécsieknek is, hogy ezt kapják 2010-től!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!