Közélet

2016.08.03. 09:15

Pécsi állatkert: a barna medvére még várni kell

Kedvelt az újranyitott pécsi állatkert, rengeteg a látogató, sok az új kedvenc. A medvéről azonban továbbra sem tudjuk, mikor érkezhet meg Pécsre.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A legmerészebb álmaikat is túlszárnyalja az állatkert sikere és kedveltsége, a május végi nyitás óta szinte folyamatos a tömeg (láttuk, hogy így volt ez egyébként tegnap is), több mint 83 ezren látogattak a Mecseken lévő vadasparkba, mondta Őri László, Pécs alpolgármestere és Borbás Károly, a pécsi állatkert igazgatója. Egy szép, a Zsolnay-gyár által, mázas pirogránitból készített ivókutat avattak fel tegnap a zoo területén, a Tettye Forrásház Zrt. felajánlásának köszönhetően. Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója abbéli örömének adott hangot, hogy ez immáron a tizenhatodik jellegzetes pécsi ivókút, amit a Tettye Forrásház finanszíroz és ad át.

A zoo vezetőjét arról is kérdeztük, mikor érkezik a medve, hiszen azt várják a legtöbben. Borbás Károly azt mondta, a barna medve beszerzése még továbbra is folyamatban van, adminisztrációs eljárások zajlanak. A már kiválasztott barna medve csereszerződés útján érkezik az állatkertbe, így az nem kerül külön pénzükbe.

Nemsokára bemutatják a tarvarjakat

A medvéről tehát egyelőre nem tudjuk, mikor érkezik, de jönnek még más állatok is, ezekről is kérdeztük természetesen a vadaspark igazgatóját. Borbás Károly jó hírrel szolgált, ugyanis mint elmondta, az állatkertbe júliusban megérkeztek a látványos, ugyanakkor súlyosan veszélyeztetett fajnak számító tarvarjak, amelyeket az előírások szerint jelenleg még megfigyelés alatt, elkülönítve tartanak. Röpdébe telepítésük azonban a hét folyamán esedékes, így hamarosan láthatóak lesznek.

Hangsúlyozta mindemellett, hogy az állatkert Facebook-oldalán folyamatosan adnak tájékoztatást az egyedek érkezéséről, hiszen a látogatottságból látható az állatkert iránti fokozott érdeklődés, és szeretnék, ha vendégeik első kézből értesülnének az új látványosságokról.

További tengeri élőlények is jönnek

Sok hal is elpusztult a zebracápán és a rájákon kívül tudomásunk szerint, ezért azt kérdeztük, lehetséges-e, hogy az akváriummal van gond. Az igazgató úgy felelt, az akvárium építését olyan cég végezte, amelynek szakemberei több évtizede sikerrel építenek édesvízi és tengeri akváriumokat hazai és külföldi állatkerteknek. A víz minőségével kapcsolatban több független szakértőtől kértek vizsgálatokat, nem tapasztaltak olyan értéket, amely magyarázná az egyedszámcsökkenést.

A ráják esetében átfogó vizsgálatot kértek, egyelőre még nem megállapítható meg az elhullás oka. Az állomány pótlását folyamatosan, lépésenként végzik. Vettek már további „tengeri élőlényeket”, azokat szintén megfigyelés alatt tartják, mielőtt a betelepítik őket végleges élőhelyükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!