Közélet

2013.04.26. 13:09

Pécsi becsületbeli ügyek - interjú Orbán Viktorral

Orbán Viktor miniszterelnök a Dunántúli Naplónak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a kormány támogatja a pécsi tömegközlekedés modernizálását, új buszok beszerzését, a villamosforgalom elindítását, a Magasház ügyének mielőbbi rendezését, valamint a rendőrség megerősítését.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

- A kémesi kormányülés után Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével folytatott megbeszélést. Milyen döntések születtek a találkozón?

- Volt, amiről érdemi döntéseket hoztunk, a kérdések egy részéről pedig a pécsi közgyűlésnek kell határoznia. A kormány elkötelezett a magyar bányaipar modern körülmények közötti életben tartása iránt. Pécs, a megye bányaipar szempontjából nagy hagyományokkal rendelkezik. A bányanyitás még messze van, azt keressük, hogyan tudnánk életet lehelni az iparágba. Mivel most uránbányászatról van szó, csak száz százalékosan biztonságos technológia jöhet szóba. Az kértem Páva Zsolttól, hogy folyamatosan legyen a munkakapcsolat ebben az ügyben a kormány és a város között, hogy mi is láthassuk lépésről-lépésre, mi történik. A másik fontos kérdés Pécs adósságrendezése volt, ami megtörtént, de csak jövőre éreztetheti a hatását. Arra kértem Pécs polgármesterét, készítsen pénzügyi jelentést az év második feléről. Amikor 2009-ben Páva Zsolt átvette a várost, az a csőd szélén tántorgott. Becsületbeli ügynek tartom, hogy a város a mi kormányzásunk alatt rendbe legyen, hogy azt tudjuk mondani a pécsieknek, hogy a település a csődből a biztos jövő felé tart. Ezért júniusban ismét leülünk, s akkor a második félév költségvetéséről fogunk tárgyalni. A Magasházról is beszéltünk, a segítségemet ajánlottam, hogy a város átléphessen ezen a problémán. Hogy a város mit akar tenni ebben az ügyben, azt a polgármester a pécsi polgárokkal fogja megtárgyalni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Orbán Viktor szerint szükség van Pécs közbiztonságának megerősítésére (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

- A megyeszékhely egyik égető gondja a pécsi tömegközlekedés helyzete.

- Foglalkoztunk ezzel is. Szeretnénk, ha a romos állapotban lévő buszokat modernekre cserélhetnénk, ezért azt kértem, hangoljuk össze a város buszbeszerzését, és az újrainduló magyar buszgyártást, nézzük meg, hogy tudnánk megoldani a korszerűsítést úgy, hogy az a magyar járműgyártásnak is jó legyen. A másik kérésem az volt, készítsen az önkormányzat terveket a kötött pályás tömegközlekedés megvalósítására. Pécset a jóisten is erre teremtette, de nincs olyan városi terv, amibe a kormány betársulhatna. Európai példák azt mutatják, hogy olyan város, mint Pécs, 10-15 kilométerig kifutó villamosokat tud közlekedtetni. Ez természetesen sokba kerül, de szívesen hozzájárulnánk egy ilyen nagy lélegzetű fejlesztéshez. Erről a pécsieknek kell döntenie.

- Mikorra készül el a pécsi elkerülő út?

- Volt egy választási ígéretem, hogy véget vetünk annak az áldatlan állapotnak, hogy az autópálya forgalma ráömlik Pécsre. Azt szerettem volna, ha a 2014-es választásokig át tudnánk adni, de ez nem fog megtörténni. Idén év végéig megkezdődik a munka, 2014 végéig pedig befejeződik.

- Az autópálya meddig marad zsákutca?

- Előre kell sorolni a mostani 2027-es időpontról az M6-os Bóly és országhatár, és Barcsig való meghosszabbítását. 2018 végéig elkészülnek az új szakaszok. Pécs akkor tudja kibontakoztatni adottságait, ha a térség természetes központja lehet, ennek feltétele a sztráda meghosszabbítása.

- Van olyan befektető a láthatáron, aki jelentős számú munkahelyet tudna teremteni Pécsett?

- Olyan befektető van, akinek felhívtuk a figyelmét Pécsre. Több tárgyalás is folyamatban van, de olyan komolyságú egyelőre nincs, amiről be tudnék számolni, hitegetni pedig senkit nem akarok. A kormány nem véletlenül költ százmilliókat az ipari parkra, hiszünk abban, hogy be is tudjuk népesíteni.

- Az elmúlt hetekben, hónapokban súlyos bűncselekmények sokkolták a pécsieket. Ön szerint szükség van kormányzati beavatkozásra a közbiztonság rendbetétele érdekében?

- 161-el több rendőr van most Pécsett, mint a kormányváltáskor, de jól látható, hogy ez nem elég. A belügyminisztertől azt kértem, készítsen egy további fejlesztési programot, ami a rendőrség megerősítésére vonatkozik. Ennek részleteit két hónapon belül megtárgyaljuk. A döntésekről tájékoztatni fogjuk a pécsieket. Nem hagyjuk magára a várost, rendnek kell lennie, ez a kormányzat becsületbeli kötelessége. Azt nem tudom megígérni, hogy soha többet nem fognak elkövetni súlyos bűncselekményeket, ez komolytalan lenne, de azt igen, hogy folyamatosan egyre nagyobb erővel lépünk fel ezek megakadályozásáért.

- Vagyis még több rendőrt vezényelnek Pécsre?

- Az eredmények azt mutatják, a jelenlegi létszám még mindig kevés.

- Az is eldőlt a kémesi kormányülésen, hogy híd épül a Dráván. A mohácsiaknak meddig kell várniuk a hídra?

- A Duna-hidak építésének sorrendje van. Ebben a ciklusban a komáromi hidat építjük fel. A mohácsit is meg fogjuk építeni, de csak ez után. Dátumot nem tudok mondani. Én megértem a bürokraták okfejtését, hogy elő kell készíteni, tervezni, satöbbi, de nem tudok ezekkel egyetérteni. Ma túlságosan lassan mennek a dolgok, gyorsítani kell, rövidebb határidőkkel kell zajlania a beruházások előkészítésének. Magyarország ma még olyan mint egy akadálypálya az engedélyek beszerzése, a beruházások előkésztése, a közbeszerzések tekintetében, ezen is mindenképpen változtatnunk kell.

Nem tekinti politikai kérdésnek a harkányi vereséget

– Két időközi választást is elveszített a Fidesz a közelmúltban Baranyában, Vajszlón és Harkányban. Mit gondol, lehet ebből következtetéseket levonni?
– A magyar politikának még mindig megvan az a sajátossága, hogy a településeken a függetlenek gyakran kapnak nagyobb támogatást, mint a pártok. Azért az, hogy egy független jelölt előttünk végez, számunkra nem politikai kérdés. Ha párt vert volna meg bennünket, azzal törődnünk kellene, de mindegyik mögöttünk végzett.

– Ezek szerint nincs összefüggés a között, hogy Bánki Erik hazatér Baranyába Brüsszelből, és részt vesz a kampányban.
– Nincs. Támogattam Bánki Erik döntését, hogy az európai politikában is tapasztalatokat akar szerezni, ki akarja magát ismerni. Ezáltal a megye egy fajsúlyos embere tovább erősödött, mind a Fideszen belül, mind a nemzetközi politika világában. Mindazonáltal nagyon örülök, hogy hazatér, és részt vállal pártunk következő kampányában, ez a döntése is javunkra fog szolgálni.

Máté Balázs (Dunántúli Napló) Orbán Viktor szerint szükség van Pécs közbiztonságának megerősítésére (fotó: Löffler Péter) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!