Közélet

2011.12.01. 11:01

Pécsi buszbotrány: a buszok tulajdonjoga a tét

Ha a zalai bíróság a baranyai főügyésznek ad igazat, akkor a pécsi buszok visszakerülhetnek a PK Zrt. tulajdonába.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Két napon belül másodszor állt bíróság elé Keczer László, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. idén tavasszal felmentett vezérigazgatója. Azt követően ugyanis, hogy kedden vádlottként ült a Baranya Megyei Bíróság padján, szerdán Zalaegerszegen, a Zala Megyei Bíróságon szólították tanúként. Mindkét per oka a pécsi buszok kiszervezése, előbbiben több mint kétmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolják a volt vezérigazgatót a szerződések aláírása miatt.

A Zala Megyei Bíróságon pedig egy, a Baranya Megyei Főügyészség által kezdeményezett per van folyamatban. Célja annak eldöntése, hogy jó erkölcsbe ütközik-e a buszok kiszervezését célzó szerződés. A főügyészség igennel válaszolt erre a kérdésre, ezért szerintük a szerződés semmis. Ha ezt jogerősen is kimondják, azzal a buszok visszakerülnek a PK Zrt. tulajdonába.

A másodrendű alperes a buszokat ma tulajdonló társaság, a PK Busrent Kft. Ők korábban azzal védekeztek, hogy a buszok kiszervezése része egy összetett ügyletnek, amelyet nem lehet csupán egy eleméből, a buszok eladásából megítélni. Keczer László mellett Jahn Pétert is meghallgatták, aki a közelmúlt óta már nem a Mecsekbusz Kft. ügyvezetője (ez a cég a városi busztársaság kisebbségi tulajdonosa). Szerdán elnapolták a tárgyalást, mert szabálytalan volt az elsőrendű alperes képviselőjének meghatalmazása.

A következő, január 30-i tárgyaláson azonban várhatóan határozatot hoz majd a bíróság, miután tegnap nem terjesztettek elő további bizonyítási indítványt. A döntés – bármi is lesz a kimenetele – akkor lesz azonban csak jogerős, ha az ellen nem nyújt be senki szabályszerű fellebbezést az ítélőtáblához a törvényes határidőn belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!