Közélet

2007.07.21. 08:22

Pécsi diák fejezte be a Harry Potter sorozatot

Pécs | Miközben mindenki az utolsó Harry Potter könyv miatt izgul, mi magyarok hátradőlhetünk: egy pécsi egyetemista megírta a történet végét.

Katus Eszter (DN)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A pécsi egyetemista saját befejezést írt a Harry Potter-sorozathoz (Fotó: Juhász Roland)
[/caption]A Pécsett tanuló, de székesfehérvári származású Juhász Roland találkozása Harry Potterrel már önmagában mesébe illő. Bár látta a sorozat megfilmesített változatát, nem tervezte, hogy megveszi a könyvet. A sors azonban közbeszólt. A könyvesboltot, ahová Roland egy megrendelt könyvért érkezett, kirabolták, s emiatt késett a rendelés. A fiú nem akart üres kézzel távozni, ezért találomra leemelt a polcról egy kötetet. A Harry Potter harmadik része volt az.

– Másnap már mentem a többiért – meséli nevetve. – Teljesen magával ragadott a könyv. Ahogy mindenki más, én is azon gondolkodtam, vajon mi lesz a történet vége. Vettem egy füzetet és elkezdtem leírni az ötleteimet. Aztán az első részeket feltettem az internetre, ahonnan nagyon sok pozitív visszajelzés jött. Így folytattam.

Végül negyven fejezet készült el, közel ötszáz oldalnyi terjedelemben. Az internetes oldalt folyamatosan látogatják a rajongók, kérdésekkel, ötletekkel, tanácsokkal látják el „a magyar J.K. Rowling-ot”. Roland örül ennek, de, mint mondja, nem folytatja tovább a varázsló történtét. Egy ideje ugyanis új könyvön töri a fejét.
– Még nem tudom pontosan, miről fog szólni, de már vannak jegyzeteim. Mindenképpen scifi, vagy tudományos-fantasztikus történet lesz – árulja el.

Roland, amellett, hogy geográfusnak tanul a Pécsi Tudományegyetemen, írói karrierjét is tervezi. Ha lediplomázott, szeretne továbbtanulni kommunikáció szakon. Leginkább újságírói állásra vágyik egy tudományos folyóiratnál, de persze az könyvírást sem szeretné feladni.

Arra a kérdésre pedig, hogy meghal-e a főhős a sorozat végén, Roland határozott nemmel válaszolt. – A jóslat kimondja, hogy egyikőjük meg fog halni, és mivel a könyv nem érhet véget a gonosz győzelmével, Harrynek életben kell maradnia. De nem is a történet vége fontos, hanem az, hogy az emberek olvashatják a történetet. Az írás, a könyv a lényeg.

Könyv, ami meghódította a világot

J.K. Rowling meseregény-sorozata 1997-ben indult hódító útjára. A történet egy Harry Potter nevű, rendkívüli képességekkel megáldott varázslótanonc kihívásait és kalandjait mutatja be.

A Harry Potter-sorozat a Gyűrűk Ura rekordját megdöntve a világ legsikeresebb egyszerzős könyvévé vált. A sorozat köteteit hatvannál több nyelvre fordították le, és meg is filmesítették.

A sorozat hetedik, befejező részét szombaton, helyi idő szerint éjfél után egy perccel kezdik árusítani Nagy-Britanniában. Az előrejelzések szerint az első huszonnégy órában több mint hárommillió - vagyis másodpercenként mintegy harmincöt - példányt adnak majd el. A magyar fordításra még egy-két hónapot kell várniuk a rajongóknak.

A Harry Potter-sorozat a Gyűrűk Ura rekordját megdöntve a világ legsikeresebb egyszerzős könyvévé vált. A sorozat köteteit hatvannál több nyelvre fordították le, és meg is filmesítették.

A sorozat hetedik, befejező részét szombaton, helyi idő szerint éjfél után egy perccel kezdik árusítani Nagy-Britanniában. Az előrejelzések szerint az első huszonnégy órában több mint hárommillió - vagyis másodpercenként mintegy harmincöt - példányt adnak majd el. A magyar fordításra még egy-két hónapot kell várniuk a rajongóknak. A pécsi egyetemista saját befejezést írt a Harry Potter-sorozathoz (Fotó: Juhász Roland) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!