Közélet

2012.11.13. 15:47

Pécsi Egyházmegye: részben bizonyított vádak

A Dunántúli Napló birtokába került rendőrségi határozat szerint a nyomozás során csak részben álltak meg a feljelentésben foglaltak a Pécsi Egyházmegye gazdálkodásával kapcsolatban. A vélt visszaélések egy része nem volt bizonyítható, részben a hiányos könyvelés miatt. Csak W. Gyula ellen tettek vádemelési javaslatot.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

A Dunántúli Napló birtokába került a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság határozata, amellyel részben megszüntették a Pécsi Egyházmegye gazdálkodásával összefüggő nyomozást, arra tekintettel, hogy a feljelentésben foglaltak egy részét illetően nem volt megállapítható, hogy bűncselekmény történt volna.

Így többek között nem javasolt a rendőrség vádemelést ingatlanokkal, pályázati pénzekkel  kapcsolatos, vélt visszaélések ügyében, ahogy gyermekkel való, feltételezett kereskedelem, illetve szexuális zaklatás miatt sem. A dokumentumból kiderül az is, hogy utóbbi kapcsán azért nem folytathatták le a nyomozást, mert hiányzott annak alapfeltétele, a sértettek magánindítványa.

Bár ez sem képezi a vádemelési javaslat tárgyát, az eljárás során kiderült, hogy az egyházmegye összesen 89 millió forint munkáltatói kölcsönt adott részben olyanoknak, akik nem álltak az alkalmazásában. Az összegek ki- és visszafizetése viszont nem jelent meg a könyvelésben, s az azzal kapcsolatos szigorú számadású bizonylatokat sem állították ki. A rendőrök szerint a nem alkalmazottak esetében a hiányos adatok miatt a könyvszakértő sem tudta megállapítani, hogy mekkora volt a fel nem számított kamatok miatt keletkezett kár.

Nem igazolódott az sem, hogy lehallgató készülékeket helyezett el valaki a püspökségen. A rendőrség szerint sem az alkalmazottaknak, sem a püspökségen dolgozó híradástechnikai szakemberek nem tudtak arról, hogy ilyen berendezések lennének az épületben, s erre alkalmas készülékekre a karbantartások alkalmával sem bukkantak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A dokumentum szerint nem igazolódott az sem a rendőrségi nyomozás során, hogy lehallgatókészülékeket helyezett el valaki a püspökségen (fotó: Laufer László)
[/caption]

Csak a volt gazdasági igazgató lehet vádlott

A nyomozók a napokban vádemelési javaslattal zárták le a vizsgálódást, s amennyiben az ügyészség helyt ad indítványuknak, W. Gyulával, az egyházmegye korábban menesztett gazdasági igazgatójával szemben emelhetnek vádat. W. Gyulát hűtlen kezeléssel, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és számviteli fegyelem megsértésével gyanúsították meg.

Védője, dr. Fenyvesi Csaba korábban ezt megerősítette, s elmondta azt is, ügyfele továbbra is teljes mértékben cáfolja az ellene felhozott gyanúpontokat, s érdemi védekezést terjesztett elő. Úgy tudjuk, bár korábban a megyei rendőr-főkapitányság és a baranyai főügyészség is elfogultságot jelentett be, a Pécsi Törvényszék ezzel nem élt, így a tárgyalásra Pécsett kerülhet sor, feltehetően 2013 tavaszán. Ezekért a bűncselekményekért a bíróság kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki.

A Vatikán szerint alkalmatlan volt W. Gyula

Amint arról hírt adtunk, nyáron jogerősen pert veszített volt munkáltatója ellen W. Gyula. Az ítélet szerint egyetlen forint kártérítés sem jár neki, mert menesztése jogszerű volt. A 2010 őszén eltávolított gazdasági igazgató azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg munkaviszonya megszüntetésének jogellenes voltát, valamint kártérítést is követelt. W. Gyula ügyvédje az eljárás során azzal érvelt, a felmondás indoka, az átszervezés, ennek részeként az igazgatói poszt megszüntetése nem volt valós, illetve azzal, hogy az egyházmegye ideiglenes kormányzója, Veres András erre nem lett volna jogosult.

A bíróság ezt elutasította. Az egyik korábbi tárgyaláson kiderült az is, hogy 2010 nyarán érkezett egy vatikáni leirat, amelyben az akkor még hivatalban lévő Mayer Mihály püspököt arra utasították, hogy W. Gyulát minden tisztsége alól mentse fel, mert alkalmatlan feladatai ellátására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!