Közélet

2008.08.06. 14:19

Pécsi falfirkák: NEED a legaktívabb

A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület feltérképezte a pécsi falfirkákat: kiderült a "legfertőzöttebb" rész a Rákóczi, a Nagy Lajos király és a József Attila utcák, a legaktívabb falfirkás pedig a „NEED! betűcsoportot használja.

Forrás: Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület

Tanulságok a pécsi falfirka-térképpel kapcsolatban

A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület 2008. áprilisában hirdette meg a falfirka-térkép készítéséről szóló akcióját. Kérték a pécsieket, hogy küldjenek jelzést hozzájuk a környezetükben található falfirkákról. Ez lehetett egyszerű lista, de fényképfelvétel is. Azt tervezték, hogy a városlakók segítségével bejelöljük Pécs térképén azokat a helyeket, ahol falfirka található. Három hónap elteltével felül kellett vizsgálniuk az eredeti elképzeléseinket, mert a beérkezett jelzések alapján meg kellett állapítaniuk, hogy jelenleg alig van olyan közterület Pécsett, ahol ne lenne falfirka. Vagyis városunk térképét egyszerűen be kellene satírozni, ha azokat az utcákat, tereket szeretnénk bejelölni, ahol tag-ek csúfítják el a területet.

Összesen 548 fénykép szerepel az összegzésükben. (Ennél a számnál több felvétel érkezett, de az ugyanazt a helyszínt ábrázoló képekből csak egyet, a legjobban sikerültet használták fel.) A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület  eredményesnek nevezheti a felhívást, hiszen a beérkezett képek száma azt mutatja, talán oldódik a közöny, egyre kevesebben hajlandók a nagyvárosi léthez tartozó, szükségszerű velejárónak tekinteni a falfirkákat.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Legfeltűnőbb ezek közül a „NEED!” betűcsoportot használó, aki alkotását rendszerint egy hullámos vonallal is aláhúzza.
[/caption]

Megállapították, hogy falfirkák egész Pécs területén vannak, de meg lehet nevezni a lefertőzöttebb területeket, illetve olyan jellemző felületeket is, ahol a legnagyobb valószínűséggel jelennek meg a rajzok.

A belvárosban, és a főbb utak mentén kirívó gyakorisággal kerülnek egymás mellé, sőt fölé is falfirkák. Főként a Rákóczi, a Nagy Lajos király, a József Attila, a Hungária, az Esztergál Lajos utcák és az Építők útja tekinthetők ilyen szempontból különösen problémásnak.

Veszélyeztetett falfelületek utcáktól függetlenül a lakótelepeken vannak, ahol a panelépületek között könnyen és észrevétlenül végezhető el a rongálás. A frissen szigetelt és vakolt házakon hamar megjelentek a kézjegyek, és amit egy elkövető már aláírt, ott hamarosan mások is ügyködtek. Nem korlátozódik azonban csak a falakra a „munka”, hiszen gyakran még a földszinti lakások erkélyeit is befújják, s a bejárati ajtók sem lesznek sokáig tiszták. A lakótelepi garázssorok szintén kedvelt felületet alkotnak. Mindegy, milyen állapotban vannak a gépkocsik tárolására létrehozott épületek, az újonnan vakoltakon ugyanúgy vannak tag-ek, mint az összedőlni készülőkön.

A szemetesek, szelektív hulladékgyűjtők, kukák, trafóházak, reklámtáblák, közlekedési táblák, újságos és zöldséges bódék, oszlopok, padok, kerítések és buszmegállók sem mentesek a rajzoktól. A tömegközlekedési eszközök, vagyis az autóbuszok és a vonatok is rengeteg firkálást viselnek magukon.

A rajzok kis részben figurákat, nagyobb részben betűket ábrázolnak. A firkálást extrém sportnak tekintő közösségben ismert minden jel gazdája, hiszen az elkövetők ezeknek a segítségével tudják bebizonyítani társaiknak, hogy mit végeztek. Sajnos csak tettenérés esetén lehet valakire rábizonyítani a rongálást, így mi nem állíthatjuk százszázalékosan, hogy ugyanaz a személy használja ugyanazon jeleket, csak feltételezhetjük.

Pécsett megfigyelhető, hogy egyes jelek rajzolói aktívabbak a többieknél, vagyis nem korlátozódik a tevékenységük egy-egy utcára, városrészre, hanem az egész településen otthagyják a nyomukat. Legfeltűnőbb ezek közül a „NEED!” betűcsoportot használó, aki alkotását rendszerint egy hullámos vonallal is aláhúzza. Egyes helyeken a „NEEDAERO!” változat olvasható, és a hullámos vonal a DA betűket húzza alá. (Képeink között szerepel a felirata az Alkotmány, Athinai, Citrom, Építők, Esztergál Lajos, Garay, Hungária, Ifjúság, Jókai Mór, József Attila, Mezőszél, Nagy Jenő, Nagy Lajos király, Nagyvárad, Őz, Petőfi Sándor, Rákóczi, Szabadság, Teréz, Tüzér utcákban, valamint a Köztársaság téren.) Nála valószínűleg a milliós nagyságrendű károkozást is meg lehetne állapítani, ha bármit is rá lehetne bizonyítani.

Nem sokkal marad el tőle többek között a „JAKE TÉVÉ”, a „PUF”, a „GNS”, az „SC” (street chek), a „-MéH-”, az „UCM”, a „TSK”, a „cme” (utóbbi két betűcsoport talán összetartozik), az „AWS”, a LUSH, a „GWG”, valamint a „BHS” jelek alkotója. Sok betűkép nehezen olvasható, de egy jó grafológus biztosan megbirkózna a kibogozásukkal.

A beérkezett fényképeken túl az akció sok tanulsággal járt. Bebizonyították, hogy sokakat zavar a falfirkák terjedése, és egyre többen gondolják úgy, hogy sürgősen tenni kell valamit. A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület  kezében jelenleg csak a figyelemfelhívás eszköze van, de a hozzájuk beérkezett véleményekből összeállítottak egy csokrot a lehetséges teendőkről.

Íme:
– Az iskolákat ösztönözni kell, hogy ejtsenek szót az órákon a firkálás helytelenségéről és annak következményeiről.
– Jelöljenek ki legális lehetőséget a grafitizésre.
– A festékek beszerzését adatszolgáltatáshoz kell kötni.
– Az éjszakai járőrözést sűríteni kell.
– Térfigyelő kamerák kihelyezése és működtetése szükséges, valamint az azt kezelő személyzet, és a helyszínre kiküldhető járőrök biztosítása is elkerülhetetlen.
– Csapdát kell állítani a firkálóknak, ugyanis a figyelőemberek miatt szinte lehetetlen a tettenérésük.
– Nyomravezetői díjat lehetne felajánlani.
– A firkálók közé rendőrök épülhetnének be.
– A büntetési tételt az okozott kárral arányosan kell megállapítani.
– A házakat egy megadott magasságig speciális fedőfestékkel lehetne kezelni, mely nem engedi a festék beszivárgását az anyagba, és gőzborotvával így könnyen, gyorsan el lehet távolítani a firkálást.
– Létre kell hozni egy csoportot, mely két napon belül eltünteti a falfirkát a velük szerződött ügyfelek épületeiről.
– Zöld számot kellene megadni, ahol minden új falfirka bejelenthető lenne.
– A média nyilvánosságát felhasználva kell tájékoztatni a lakosságot a megtett intézkedésekről, tudatosítani a firkálókban, hogy mindenképp elfogják, és felelősségre vonják őket, majd néhány precedens értékű ítéletet is közzé kellene tenni.

Ezeknek az intézkedéseknek az összessége vezethet el oda, hogy hosszútávon is falfirkáktól mentes település legyen Pécs.


Pécs, 2008. augusztus 6.

Nácsa János
elnök
Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!