Közélet

2013.03.05. 11:06

Pécsi költségvetés: több jut vagy kevesebb?

Tüke Busz Zrt. a tavalyinál jóval magasabb városi támogatást kap. Vita kezdődött az állam által átvállalt hitelekről is.

B. A. (Dunántúli Napló)

Szembetűnő, hogyan alakul egyes meghatározó intézményeknél a működésére adandó városi támogatás a 39,8 milliárdos főösszeggel elfogadott idei pécsi költségvetésben.

A Tüke Busz Zrt. például a tavalyinál jóval magasabb városi támogatást kap. Ők tavaly – éves összegre kerekítve – 600 milliót kaptak, idén 900 milliót. Igaz, tavaly 241 millió jutott nekik az állami büdzséből is, idén azonban semmi. Érdeklődésünkre a Tükénél is megerősítették, hogy a helyi közösségi közlekedésre kizárólag a fővárosi önkormányzat részére nevesítettek az állami költségvetésben támogatást az idén. Felvetettük, hogy az idei támogatásból 150 milliót egy korábbi hitel törlesztésére kell fordítaniuk, ám azt írták, idén plusz 60 millióból gazdálkodhatnak, mivel a 150 milliós törlesztés a számviteli eredményt nem befolyásolja. Az év elején több dolgozót is elbocsátó Zsolnay Örökségkezelő viszont 560 milliót kap a várostól, mint tavaly, s már most része az 500 milliós állami támogatásuk a központi költségvetésnek.

Kedden Schmuck Roland MSZP-s városházi képviselő sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte szemfényvesztés volt a 70 százalékos állami hitelátvállalás, mert a másik oldalon annyi pénzt vesz el a kormány Pécstől, hogy azzal évről évre rosszabbul jár a város. Számításai szerint az átalakuló állami támogatási rendszer miatt a hitelátvállalás mellett is idén 700 millióval, jövőre egymilliárddal kevesebb jut a megmaradt feladatokra.

Trombitás Károly, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke azt mondta, vannak ugyan olyan intézmények, amelyeknek kevesebb jut, mint tavaly, de ez egyik helyen sem veszélyezteti a működést, ráadásul az induló költségvetésnél csak többet kaphatnak év végéig, kevesebbet nem. A szocialisták hitelátvállalási felvetésére úgy reagált, arra ma még nem lehet hitelt érdemlő számítást mondani, hisz még a júniusig tartó tárgyalásokon dőlnek el a pontos feltételek, vagyis az, hogy mennyi törlesztőtől szabadulnak meg végül a települések.

Az ellenzék átírná az építményadót, aláírást is gyűjt az MSZP

NE KELLJEN fizetni építményadót a 65 négyzetméternél kisebb lakásban élőknek jövőre, míg az ennél nagyobb házak, lakások tulajdonosai csak a 65 négyzetméter feletti rész után fizessenek, csakúgy, mint amikor az MSZP irányította a várost, vázolta sajtótájékoztatón Schmuck Roland. Az MSZP-s képviselő szerint az így kieső mintegy 3-400 millió forintra lenne forrás. A Tettye Forrásház az eddigi 80 millió helyett 250 milliós osztalékot is fizethetne Schmuck szerint, sőt nem is érti, a cég eddig is miért nem fizetett többet. A Pécsi Sport NZrt., valamint a Pécs Médiaközpontra fordított támogatásokat is lehetne csökkenteni, míg az évi 100 milliós tanácsadói szerződések feleslegesek, vélekedett. Az építményadó-csökkentési javaslatukhoz aláírást gyűjtenek a nyárig, majd ősszel előterjesztik.

TROMBITÁS KÁROLY, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke szerint viszont nem túl logikus, hogy az ellenzéki MSZP az egyik oldalon azért panaszkodik, mert szerintük kevesebb pénz jut Pécsnek, míg a másik oldalon lemondana a bevételek egy részéről, azaz így magukkal is ellentmondásba kerülnek.

Nyitott kérdések

Még a Biokom Kft.-nél sem tudták megmondani, idén mennyi pénzt kapnak az önkormányzattól a működésre, miután idén sincs olyan sor a város költségvetésében, hogy városüzemeltetés, s egyelőre nem kaptak a városi „támogatásról” hivatalos tájékoztatást. A Biokom tavaly is a dologi és egyéb folyó kiadások címszóval kiírt keretből kapott pénzt. Felvetettük: ez a keret idén jelentősen szűkült, tavaly 7,2 milliárd volt, idén csak 4,3 milliárd, erre a városüzemeltetési cégnél azt mondták, remélik, hogy a feladataikra idén is kapnak elégséges forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!