Közélet

2015.12.10. 10:28

Pécsi közgyűlés: Fodor Ibolyáról is döntöttek

Az év utolsó közgyűlésén a városi cégek további átalakításáról, az új Tüke Buszos bérletárakról, közbeszerzések lezárásáról is döntöttek a képviselők.

Gűth E. (DN)

Napirend előtt Páva Zsolt levette az új vásárcsarnok megépítéséhez szükséges telekvásárlásról szóló előterjesztést, mivel továbbra is tárgyalások zajlanak a területről.
Ezután rögtön zárt ülést rendelt el a polgármester. Ennek keretében urnás, titkos szavazáson mentette meg Fodor Ibolyát az összeférhetetlenségi eljárástól a képviselő-testület többsége.

Új szabályozást dolgoznának ki a bérlakásokra

Kisebb vita alakult ki a szociális bérlakásokról szóló rendelet tárgyalása során: Gulyás Emil (MSZP) szerint a rendelet módosítása visszaélésre ad lehetőséget. Kunszt Márta (DK) szerint nem egyértelmű a szociális bérlakáshoz jutás folyamata. A jegyző szerint tisztázottak és szabályozottak a körülmények. Nem lazításról, hanem méltányossági alapon életszerűvé tételről van szó – fogalmazott Lovász István. A jobbikos Fogarasi Gábor szerint árnyaltabb a probléma, olyan személyek is hozzájutnak lakásokhoz, akiknek csak nehezen indokolható a jogosultsága. Az előterjesztést elfogadták, de Kővári János (ÖPE) javaslatára egy új szabályozás kidolgozása kezdődhet meg.

Városrendezés bontásokkal

Egy új városrendezési programot indít a város, aminek a keretében rossz állapotú, elhanyagolt pécsi épületeket bontanának el, közfoglalkoztatottak bevonásával. A Schlauch Imre-programról már konkrétumok is vannak, több épületet már ki is jelöltek, vállalkozó is van a munka elvégzésére.

Személyeskedésbe fordult a beszámoló civil pénzekről

Nem éppen ünnepi hangulatban zárult a közgyűlés, amikor az egyik utolsó napirendi pontként Csizmadia Péter (Fidesz) a 2010–2014 között kiosztott civil pénzeket vizsgáló bizottság elnöke arról számolt be, hogy az elszámolások ugyan rendben voltak, azonban az odaítélés összeférhetetlenségre, nem megfelelően dokumentált folyamatokra utal. A bizottság szerint egyes szervezetek kampánycélokra használták fel a pénzeket. Kővári János (ÖPE), a civil pénzeket odaítélő bizottság egykori elnöke szerint viszont egyértelműen lejáratásáról van szó, amit nem is tud a bizottság kellően megalapozni.

A vizsgált támogatások a 2014-es önkormányzati kampány idejére már le is zárultak. Ráadásul véleménye szerint egyetlen civil szervezet nem tudott a pénzekkel normálisan elszámolni és ez a Fodor Ibolyához és a Fideszhez köthető KÉK egyesület volt.

A közgyűlésből élőben tudósítottunk, íme az események:

15.37 - Vozár Pál lemond az év végével mandátumáról

Vozár Pál lemond az év végével mandátumáról, az ÖPE listáján őt követő jelölt veszi át a helyét.

15.10 - Hová kerültek a civil pénzek?

A civil pénzeket vizsgáló bizottság elnökének, Csizmadia Péter szerint a pénzek elköltése, felhasználása szabályszerű volt, de tovább folytatódik a munka, mert a pénzek odaitélésének módja nem volt egyértelmű, és aggályos volt, hogy nem készültek hiteles jegyzőkönyvek, csak feljegyzések. Ráadásul a bizottság szerint a civil szervezetek közül volt olyan, amelyik politikai kampánycélokra használta fel a támogatást, és összeférhetetlenség állt fent a döntőbizottság elnökével.
Vozár Pál vitatja, hogy jelentős támogatásokat kaptak volna a civil szervezetek, ráadásul minden pénzköltés szabályosan zajlott. Azt javasolja a képviselő, hogy inkább szúrópróbaszerű, de teljesekörű ellenőrzéseket kellene tartani.

Gulyás Emil egyetért a vizsgálat eredményével, fenntartva azt a véleményét, hogy a fideszhez köthető civil szervezet is kapott támogatást amit kampánycélokra használt fel.

Gyimesi Gábor szerint a Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyiknek nincs köze a civil pénzekhez. A képviselő szerint a Fidesz csak akkor kezdte el a civil pénzek útjúnak a vizsgálatát, amikor már az ÖPE és a Fidesz útjai elváltak.

Kővári megkérdezi, hogy mindenki jól érzi-e magát és hogy érdemes-e ilyen ostobasággal foglalkozni. Egyetlen civil szervezet nem tudott a pénzekkel normálisan elszámolni és ez a KÉK egyesület volt. Kővári szerint egyértelmű a lejáratás szándéka, ráadásul olyan pénzek felhasználását vizsgálta most a bizottság amit már a 2014-es kampány kezdetére elköltöttek a szervezetek. A képviselő javasolja, hogy a képviselői és polgármesteri kereből támogatott civilszervezeteket is vizsgálja maeg a bizottság, mert ez eddig nem történt meg.

Csizmadia szerint folyamatban van a polgármesteri és képviselői keretből támogatott civilek, elszámolások ellenőrzése is. A bizottság elnöke visszautasítja a koncepciós eljárásról szóló vádakat.

Tanultak a Murphy''s esetből

A 2016-os vagyonkezelési irányelvek kapcsán Gulyás képviselő azt javasolja, hogy profi ingatlankezelőre kellene bízni a bérbeadásokat, így elkerülhető lenne az olyan kár mint a Murphy''s esetében. Páva Zsolt elmondja, hogy sok esetben régen megkötött bérleti szerződések okozzák a problémát, az új szerződések más szellemben köttetnek, és az önkormányzat saját tulajdonban lévő négy ingatlanja miatt nem kellene céget megbízni. (A többi városi cégeknél van.) Az előterjesztést elfogadják.

Újra szóbekerült a Tüke Kártya

A Pécsi Kreatív központ kapja meg a Tüke Kártyával kapcsolatos feladatokat ezért az irodát is kezelésbe kapja a Széchenyi tér 1. alatt. Őri szerint az igényektől függően elkézelhető, hogy januárban majd máshol is ki lehet majd váltani a kártyát. 

14.35 - Indul a Schlauch Imre-program

Egy új városrendezési programot indítana a város, aminek a keretében rossz állapotú pécsi épületeket bontanának el. Az ebédszünetben tartott bizottsági ülés egyhangúlag támogatta, hogy közfoglalkoztatottak segítségével induljon a munka.

Már konkrét elbontásra kerülő épületek is vannak, pl. Balokánnyal szemben, paravánnal elkerített épület. A bizottság már a kivitelezőt is elfogadta,amit a közgyűlés is támogat.

Bankgaranciából fedeznék a Tudásközpont épületének alaposabb átvizsglását, amiről két napja írtunk bővebben.

14.09 - Kezdődik a második felvonás

Az ellenzék nagy része sze, és sok fideszes képviselő is hiányzik: Kunszt Márta a bama.hu cikkére hivatkozva érdeklődik a pécsi kézilabdások kifizetetlen fizetéseiről.
Páva Zsolt szerint a játékosok és az egyesület közötti vitás helyzet miatt nem kaptak a játékosok fizetést. A kosárlabda akadémia előkészítése áttervezések miatt csúszik, hogy mi a pontos ok, azt a polgármester sem tudja, de a projekt nem állt le, hamarosan tényleg elindul a kivitelezés.

12.51 - Buszozás és a Tüke Kártya

Változik a buszozás tarifája, néhány kivételle, erről itt írtunk bővebben. A polgármester elismeri, hogy részben a Tüke Kártya promóciójáról van szó, és mindenki el tudja viselni azt a kis fáradtságot, ami a kártya kiváltásával jár.

Csizi Péter, országgyűlési képviselő szerint országos kedvezmények érvényesítése is fontos. A mozgásukban akadályozottaknak jó hír, hogy a buszcsereprogramnak köszönhetően márciusra minden pécsi busz alacsonypadlós lesz. Csizi szerint a Tüke Kártyának köszönhető  bérletkedvezmény elvi kérdés is, hiszen a pécsiek kétszer fizetnek a tömegközlekedésért. Egyszer bérletvásárláskor, egyszer pedig amikor a válallat veszteségeit az ő adójukból finanszírozzák.

A Magasházról is döntöttek

A Magasház bontása kapcsán a hatóság második vizsgálata alapján ki kellett a bővíteni a biztonsági zónát, ezért kellett az elkerülő utat megépíteni. Az előterjesztést elfogadta a közgyűlés.

12.35 - "Az orvoshiány sem olyan mértékű Pécsett, mint az ország más részeiben"

Kétszer írták már ki a pécsi 5. körzetre a gyermekorvosi pályázatot, jelentkező hiányában most harmadszor is ki kell. Kovács Ágnes más megoldást javasol, mivel problémás a körzet, aminek az egyik módja vegyes körzetté nyilvánítás lehet. Őry László szerint nem általános a probléma, az orvoshiány sem olyan mértékű Pécsett, mint az ország más részeiben.

11.50 - Ki lesz a POSZT új vezetője?

Kőhalmi Andrea és Stenczer Béla, a POSZT Nkft ügyvezetői folytatják a tevékenységüket 2016 februárig, de a cég közgyűlése pályázatot ír ki a vezetésre.

11.00 - Reklámtáblákról vitáztak

A közterületek használatáról szóló rendelet módosítása kapcsán Gulyás Emil károsnak tartja, hogy a reklámtáblákért ennyit kell majd fizetni, hiszen a vállalkozók hirdetési lehetőségeit szűkíti.
Vozár Pál nem tartja hatékonynak a hajléktalanok kitáltását (életvitelszerű tartózkodás) inkább a kérdés szociális szakemberek segitségével való rendezését javasolja, mivel leginkább szenvedélybetegekről és pszichés problémákkal küzdőkről van szó.
Girán János szerint más városokhoz viszonyítva megállja helyét a pécsi közterülethasználat díjszabása.
A javasalatot eredeti formájában elfogadták.

10.27 - Csornai Boldizsár lesz a múzeumok igazgatója

Nyilt ulésen kiderült, hogy  valóban Fodor Ibolya összeférhetetlenségéről szavaztak, és azt állapították meg hogy nem állnak fenn a feltételek az eljárás lefolytatásához. Zárt űlésen megszavazták, hogy Csornai Boldizsár lesz a múzeumok igazgatója februártól.


10.05 - Fodor Ibolyáról dönthetnek

A zárt ülés is nem várt izgalmakat hozott, az egyik napirendi ponthoz, titkos urnás szavazást készítenek elő. A napirendi pontokból, egy tűnik ebből a szempontból gyanúsnak, ami feltehetőleg Fodor Ibolya összeférhetetlenségével kapcsolatos. Egyelőre nem sikerült ezt megerősíttetni.

09.23 - Zárt ülés következik.

09.00 - A vásárcsarnok is téma volt

Napirend előtt Kunszt Márta a téli szünet allatti gyermekétkeztetés megoldását javasolja, hogy az önkormányzati szervezeteknek kellene megoldani a költségvetésből felszabaduló 8 millió forintot gyermekétkeztetésre fordítsa. A polgármester szerint most is mindent megtesznek a probléma enyhítésére, civil szervezetekkel működnek együtt és rengeteg program finanszíroznak.
Kővári János a klímavédelem fontosságára hívja fel a képviselők figyelmét, ami Pécs zöldfővárosi ambíciói szempontjából fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!