Közélet

2013.03.01. 07:44

Pécsi kutatás: agyi betegségeket gyógyítanának

Az agyi vaslerakódás káros hatásainak vizsgálatába kezdett a PTE kutatócsoportja a közelmúltban az agyi megbetegedések megértése és későbbi gyógyítása céljával.

Fülöp Z. (Dunántúli Napló)

Gyógyíthatatlan betegségek megértéséhez és a későbbiek során gyógyításához, megelőzéséhez vezethet el az az átfogó pécsi kutatás, amely az agyi vaslerakódás káros hatásait kutatja olyan betegségek esetében, mint a stroke, agyi trauma, Alzheimer-kór vagy epilepszia. Az idén kezdődött, 225 millió forintos projekt a jövő év végén zárul le.

A kutatás, amelyben a pécsi orvosi kar több intézete és klinikája is részt vesz, abból a szomorú tényből indul ki, hogy az akut és krónikus agyi megbetegedések egyre nagyobb számban veszélyeztetik mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályokat. A stroke és az agyi trauma sok esetben vezet korai halálhoz, illetve marandó egészségkárosodáshoz, miközben az átlagéletkor növekedésével egyre több embert fenyegetnek az olyan akut időskori agyi megbetegedések, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.

Az utóbbi években több jelentős kutatás is az ezen betegségek esetében hasonlóképpen lezajló molekuláris folyamatok vizsgálatát és értelmezését tűzte ki célul. A mostani projekt e kutatások szintézise – a remények szerint jobban meg lehetne majd érteni az idegrendszeri betegségek kialakulásának folyamatát, s ennek nyomán új diagnosztikai és kezelési módszerek kidolgozására is mód nyílhat, miközben a betegségek kialakulásának megakadályozása terén is jelentős előrelépést lehet elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!