Közélet

2013.12.14. 16:37

Pécsi tv-torony: ma is a legmagasabb épület az országban

A Mecsek tetején, a tévétorony helyén fél évszázada még egy 25 méter magas kilátó állt. Aztán felhúzták itt hazánk legmagasabb épített objektumát, és a torony azóta is több legnek a birtokosa.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Éppen ezen a napon, 1972. december 10-én készült el a pécsi tv-torony, a 172 méteres vasbeton kolosszus (18 500 tonna vasbetonból készült Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján), s ekkor szereltek fel a tetejére egy 19 méteres antennaárbocot is. A torony aztán 1995-ben egy antennacsere következményeként tovább nyújtózkodott, azóta 197 méter a magassága. Amint a korabeli Dunántúli Napló beszámolt róla: 400 KW teljesítménnyel az országban az első vidéki adóként ment innen az MTV 2 műsora, az igazi toronyavató azonban csak 1973. április 4-én volt, amikor átadták a 72 méteres magasságban megépült presszót, és a nyolc méterrel feljebb található kilátót is.

A krónikák szerint akkori áron százmillió forintba került a beruházás. Az épületre pedig a kivitelező, a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat olyan büszke volt, hogy beemelte a saját logójába is. Végül a torony kapott egy külön díszkivilágítást is, egymillió forintos költségen, melynek fényteljesítménye négyszerese a Széchenyi tér teljes kivilágításának, és 1972. december 6-tól hétvégenként hatalmas karácsonyfaként világított a Mecsek tetején a monstrum – megjegyezzük, ez napjainkban is jól mutatna, legalább így karácsony tájékán.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A torony felavatásának ünnepe 1973. április 4-én
[/caption]

Az egykori híradások külön kiemelték, hogy 35 vállalat fogott itt össze, soproni volt például a szőnyeg, kecskeméti a bútor és pécsi az étkészlet, míg a technikai berendezések német, svéd importból származtak. A tévétorony helyén korábban egyébként a Kiss József-kilátó állt, és mellette egy 70 méter magas acélszerkezetű adó, mely az országban elsőként sugározta vidékről az MTV 1 műsorát, 1959 februárjától 1968-ig.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A tévéadó átadásakor a legkorszerűbb hazai technológiát képviselte
[/caption]

Hogy mennyire masszív ez az építmény? Nos, az alapja 22 méteres átmérőjű és 3,5 méter vastag, a betont pedig többrétegű acélháló merevíti. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog. Amikor megnyitották, a kilátónak évente kétszázezer látogatója volt. Turisztikai szempontból ma is Pécs egyik legkedveltebb helye, napjainkban évente nyolcvanezren mennek fel rácsodálkozni 610 méter magasból az átlagosan 120 méteres tengerszint feletti pécsi belvárosra.

Azon lehet vitatkozni, hogy az ország legmagasabb épületéről van-e szó, a szentesi és a lakiteleki tv-adó ugyanis magasabb. De épített létesítmény (vagyis nem szerelt) nincs ennél termetesebb hazánkban.

Ilyen a körpanoráma

A pécsi tévétorony helyén 1968-ig egy 24,6 méter magas, kb. 5x5 méteres alapterületű épület, az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt. A helyére került 80 méter magas kilátóból sokkal teljesebb lett a panoráma, tiszta időben akár 100 kilométerre is ellátni: déli irányban a várost, a Villányi-hegységet és a horvát Papuk-hegyet, keleti irányban a 682 méter magas Zengőt, nyugatra a 611 méter magas Tubest, északra pedig olykor a Badacsonyig is ellátni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!