Közélet

2006.10.26. 18:47

Pécsi villanás az Esseni Fényheteken

Pécs-Essen | Az egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő kulturális fesztivál az Esseni Fényhetek, amit idén az 57. alkalommal rendeznek meg. A nyitónap vasárnap lesz, és ez Pécs szempontjából azért különösen érdekes, mert idén az egészen január 6-ig tartó kulturális seregszemle díszvendége Magyarország.

Méhes K. (Dunántúli Napló)

Mivel Pécs és Essen már párban vannak a 2010-es Európa Kulturális Fővárosaiként, szinte automatikusan adódott a lehetőség, hogy a magyar jelenléten túl különösen Pécs kapjon nagy hangsúlyt – ha már úgyis Ungarischer Akzent néven fut Németországban a másfél évig tartó magyar kultúrévad.

Méhes Márton, az Akzent igazgatója elmondta, hogy a pécsi jelenlétet együtt alakították ki a Pécs2010 irodával, illetve a két magyar szervező ajánlásai alapján hívtak meg produkciókat az esseniek. A Fényhetek során fellépő magyar művészek, társulatok bemutatására mintegy 14 millió forintot fordítanak az Akzent költségvetéséből.

Rögvest a nyitónapon lép a közönség elé a Bartók Férfikar, méghozzá kétszer is. A Lakner Tamás vezette kórus előbb az esseni dómban énekel az ottani leánykarral közösen, majd szabad ég alatt, a Kennedy-téren.

Október 29-én és 30-án a Bóbita Bábszínház mutatkozik be a Diótörő című darabbal, amit E. T. A. Hoffmann műve alapján Kiss Bartal Rita rendezett. A 45 perces darabot összesen háromszor játsszák a pécsiek, mivel a Fényhetek szervezői különös gondot fordítottak a gyerekközönség megnyerésére.

November 6-án a pécsi irodalomé lesz a fő terep, amikor a Jelenkor folyóirat mutatkozik be német szövegek segítségével, többek között Parti Nagy Lajos is felolvas.

A legnagyobb szabású és időtartamú megjelenés a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kiállítása lesz, ami december 4-től január 6-ig látható egy belvárosi galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!