Közélet

2013.05.06. 14:18

Pécsi vízmű-csata: feljelentést tesz az MSZP

Hivatali visszaélés és hűtlenkezelés miatt feljelentést tesz az MSZP a Baranya Megyei Főügyészségen a pécsi vízmű-ügyben. A városvezetés szerint szomorú, hogy az MSZP képtelen a pécsiek oldalára állni.

B. A. (Dunántúli Napló)

Elküldi ismeretlen tettes ellen szóló feljelentését hétfőn a Baranya Megyei Főügyészséghez Tóth Bertalan, az MSZP pécsi városházi frakciójának vezetője a pécsi vízmű-csata lezárását jelentő egyezséggel összefüggésben. A baloldali politikus szerint amennyiben a pécsi városvezetés a jogszabályok, a vonatkozó szerződéses megállapodások, illetve a megszavazott pécsi közgyűlési határozatok szerint jár el, akkor a kompenzáció mértéke jelentősen kisebb összeg lett volna mint 3 milliárd forint.

Tóth Bertalan hétfőn megismételte az ügyben tett korábbi kijelentését, miszerint a 3 milliárd forintnál lényegesen többet kell fizetnie az önkormányzatnak, miután a most visszavásárolt Pécsi Vízműnek jelentős, több mint egymilliárdos tartozása, évi 200 milliós vesztesége van, és korábban a Tettye Forrásház egymilliárd forintot vállalt át a Pécsi Vízmű leányvállalataitól hiteltörlesztésre. A szocialisták matekja szerint így legalább mintegy 5,2 milliárd forintba került a vízmű visszavásárlása.

Tóth Bertalan szerint alapos gyanú merül fel arra, hogy a pécsi városvezetés hivatali visszaélést, és hűtlen, de legalábbis hanyag kezelést követett el. Mindennek az alapját képező kárösszeg egyelőre nem pontosan ismert Tóth előtt, de szerinte akkor kapjuk meg, ha a hárommilliárdból, sőt a megnövelt összegből levonjuk azt, amennyiért vissza lehetett volna vásárolni tárgyalásos úton a Pécsi Vízművet.

Kártalanaítást ekkor is kellett volna fizetni, de semmi esetre sem ötmilliárdot, de hárommilliárdot sem. Tóth szerint abból az összegből kell kiindulni, amelyet a pécsi városvezetés egy vizsgálatra hivatkozva előterjesztett, és megszvaztatott a közgyűléssel 2009 szeptemberében. Ez az összeg 1,3 milliárd forint – az akkori közgyűlési előterjesztést a szocialisták is megszavazták.

Tóth szerint azt is meg kellene vizsgálni, valóban szükség lett volna-e az új cégre, a Tettye Forrásházra, ha nincs az elhíresült Pécsi Vízmű székházfoglalás, amikor is Páva Zsolt, és a városvezetés emberei az éj leple alatt „verőemberekkel” elfoglalták a székházat. Erre a lépésre a polgármestert senki sem hatalmazta fel, és bizonyos, hogy emiatt lett jóval magasabb a kártalanítási-kompenzációs összeg a baloldali politikus szerint.

Az MSZP pécsi frakcióvezetője azt is megjegyezte érdekességként, hogy a Pécsi Vízmű francia résztulajdonosa, a SUEZ Environnement kizárólag a bécsi választottbírósági eljárás rájuk eső költségeit fizeti ki az alku után, merthogy a még folyamatban lévő huszonhárom per költségét a Pécsi Vízműnek kell állnia a Tettye Forrásház mellett, vagyis ezen költségek száz százalékát a pécsi adófizetők pénzéből állják. Nem tudni még, mennyi lesz ez a számla, de nem lesz kevés, és ez az összeg is növeli a Vízműért fiezetett valós árat.

Tóth Bertalan kérdésként tette fel azt, hogy vajon hová is tüntette el a Tettye Forrásház a Pécsi Vízmű egykori nyereségét, hiszen annak idején a Pécsi Vízmű mintegy évi mintegy 300+200 milliós nyereséget könyvelhetett el átlagosan, ebből átlagosan 50-60 millió jutott Pécsnek osztalékként, nagyjából ugyanennyi összeg ment helyi sport- és kultúra támogatásra, 120 millió volt a franciák menedzsment díja, plusz ők is kaptak a pécsiekhez hasonló osztalékot, valamint évi 200 milliót forgattak bele pluszban az előírt évi 800 milliós felújítási alapon (közmű bérleti díj) felül a rekonstrukcióba.

Mindezek nem érintik a Vízmű-foglaláskor sulykolt, de soha meg nem erősített 4-500 milliót, amit elviekben a franciák talicskáztak ki Pécsről minden évben. A Tettye Forrásház viszont csupán évi 160 millió forintos osztalékot és tőkeemelést tud felmutatni átlagosan.

Az MSZP megint a pécsiek ellen dolgozik (A Polgármesteri Kabinetiroda közleménye)

Szomorú, hogy az MSZP még mindig képtelen a pécsiek oldalára állni, csak a saját önös politikai érdekeiket képesek követni. A szocialisták, élükön Tóth Bertalannal megpróbálják lerombolni azt, amit olyan nehezen sikerült felépíteni Pécsett az elmúlt években.

Rendkívül szomorú, hogy az MSZP képtelen együtt örülni a pécsiekkel, képtelenek elfogadni azt az igen komoly sikert, amelyet Pécs ért el a Suez-zel folytatott tárgyalások során.

Az MSZP képtelen elviselni, hogy Pécs sikerrel szerezte vissza a legfontosabb közszolgáltatását, a szocialisták képtelenek elviselni, hogy a város vízszolgáltatója csak a pécsiek és nem egy multinacionális, külföldi cégbirodalom érdekei szerint működik.

Az MSZP és Tóth Bertalan, ahelyett, hogy a pécsiek oldalára állna, ahelyett, hogy megpróbálna együtt örülni a pécsiekkel, régi jól bevált szocialista módszerhez fordul: besúg és feljelent.

Az MSZP és Tóth Bertalan ebben az ügyben sem a pécsiek oldalán áll, hanem megpróbál a külföldi multinacionális cégcsoport mögött loholva lerombolni mindazt, amit Pécs és minden pécsi polgár igen nehezen épített fel az elmúlt években.

Üzenjük Tóth Bertalannak és az MSZP-nek, hogy ők bármennyire is szeretnék, de Pécs nem fogja hagyni, hogy a szocialista politikusok a pécsiek háta mögött, sunyi módon ármánykodva megpróbálják tönkretenni mindazt a sikert és eredményt, amelyet a város elért az elmúlt években. 

Tóth Bertalan nem volt ennyire szégyenlős, amikor 3 milliárd forint jutalmat kellett szétosztani a szocialistáknak Pécsett.

Feljelentés a pécsi Vízmű ügyében
(A Patacs – Rácváros egyesület elnöksége közleménye)

Tisztelt Szerkesztőség!

Természetesen a Patacs – Rácváros Egyesület üdvözli, hogy a pécsi víz pécsi kézben van. Nem bűn volt, hanem hiba  abból kiadni.
Pécs Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta, hogy jelképesen 1 euróért vette meg a város a részvényeket. Plusz azért a 3 milliárdért, amit a kormány, azaz adófizetők állnak. Pécs Megyei Jogú város polgármestere lezártnak tekinti az ügyet. Arról nem szeretnénk vitát nyitni, hogy sok, vagy kevés a 3 milliárd forint. Azon felül is kár érte a városunkat. Az Ilyen és ehhez hasonló, csupán jelképes összegek miatt adósodott el Pécs városa.  Az elmúlt 23 évben sok minden közre játszott, hogy Pécs szinte elvesztette vagyonát, és nem sok olyan szerződést tudnának mutatni, amit a város, illetve a közösség érdekében kötöttek.

Az sem mellékes tény, hogy a Tettye nyeresége átlagosan a fele annak, amennyit a Pécsi Vízmű elért 2009-ig, ezért Pécs városa nem jut több osztalékhoz a vízszolgáltatás révén, mint akkor, amikor még feleznie kellett a hasznot a Suezzel. Illetve annyihoz se jut, mert az elmúlt három évben 300 milliónyi osztalékot az önkormányzat, a fenti okok miatt, és az alacsony törzstőke miatt visszaforgatott a Tettyébe. Erre azért volt szükség, hogy az új cég a törvényben előírt feltételeknek, megfelelően láthassa el feladatát.

A jelképesen egy euróért vásárolt részvények vételi ára, - amely szimbolikusan 3 milliárd forint- Patacs akár 300 milliónak is örülne. Ugyanis Patacson nem út, hanem kátyúhálózat van.
A szolgáltató váltással nem lett olcsóbb a víz. Jelképesen sem. Jelképesen azt is meg kellene vizsgálni, hogy abban a városban ahol a részvényeket biztonsági őrök segédletével vásárolják, ott milyen a gazdasági környezet? Ez a tény mennyire vonzza a befektetőket? Mert a befektetők legszívesebben olyan helyekre mennek, ahol nagy a bizonytalanság. Ez vonzza őket.

Azt már megszokhattuk, hogy városunk egy következmények nélküli város. Bűn nem volt, még a nevezetes pécsi buszkiszervezés ügyében sem. A pécsi buszok saját magukat adták el. Ez a hárommilliárdos károkozás is következmények nélkül marad. Ez méltó a rendszerváltáshoz. Vajon tudna-e egy olyan szerződést mutatni valaki, amit az elmúlt 23 évben Pécs városában kötöttek, hogy az a város érdekeit, tehát a pécsiekét szolgálja? Nem hisszük.
A pécsi politikában is az erőszak és a kíméletlenség, az ellenfél kíméletlen gyűlölete nagyobb érdem, mint akár a saját városuk érdekeinek szolgálata, a demokratikus értékek védelme. Mert most a teljesen tiszta jobboldal vett fel nyolcmilliárdos hitelt. Tessék mondani mi a különbség hitel és hitel között?

 Ez aztán az úri-muri pécsi módra. Hitelből élni. Ennyit sem tanultak az okos pécsi vezetők a pénzügyi és a gazdasági válságból, hogy hitelből nem lehet élni, amit az egyszerű polgároktól elvárnának.
A pécsi Vízmű ügyében álláspontunk szerint megvalósult a hűtlen kezelés és a hivatallal való visszaélés tényállása. Ezért a Patacs – Rácváros egyesület feljelentést adott be 2013. május 06-án a Pécsi Rendőrkapitányságon.
Pécs, 2013. május 8.     
 Tisztelettel: A Patacs – Rácváros egyesület elnöksége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!