Közélet

2008.01.14. 08:10

Pert nyert az igazgató a pécsi egyházmegye ellen

Két egyházi oktatási intézménnyel összefüggésben is zajlottak, illetve zajlanak munkaügyi perek. Egy esetben már jogerős ítélet is született: a Pécsi Egyházmegyének fizetnie kell.

Cs.L.

Immár jogerősen pert nyert Uzsalyné dr. Pécsi Rita, a Szent Mór Iskolaközpont eltávolított igazgatója a Pécsi Egyházmegye ellen, melynek eredményeképpen az egyháznak több mint ötmillió forintot kell kifizetnie.

Pécsi Ritát 1995-ben nevezte ki Mayer Mihály megyés püspök az intézmény élére. 2006 nyarán aztán váratlanul levelet kapott az igazgatónő a püspöktől, amelyben arról értesítette, hogy munkaviszonyát csak a 2007 júniusig terjedő időre határozza meg. Pécsi Rita ez ellen tiltakozott, mondván, hogy a püspöki levél nem minősülhet szerződésmódosításnak, ezt azonban Mayer Mihály figyelmen kívül hagyta. 2007 nyarán aztán a püspök tájékoztatót küldött az iskolaszéknek és a diákönkormányzatnak, jelezve, hogy Pécsi Rita munkaviszonyát felmondja. Pécsi Ritának felhívta a figyelmét, hogy kéthavi átlagkeresetének megfelelő összeget végkielégítésként felvehet.

A tantestület véleményét is ki kellett volna a törvény szerint kérni, ezt nem tette meg, ennek ellenére mindegyik fórum egyértelműen tiltakozott a tervezett döntés ellen. Az igazgatónő ezek után a munkaügyi bírósághoz fordult, kérte annak megállapítását, hogy munkaviszonyát jogellenesen szüntették meg. Ennek a bíróság helyt adott, megállapítva többek között azt, hogy az egyházmegye vele kapcsolatban több alkalommal is jogellenes munkáltatói intézkedést hozott.

Az ügyről megkérdeztük Garadnay Balázs püspöki helynököt, akit ősszel a Szent Mór Iskolaközpont püspöki biztosának neveztek ki, de ő nem nyilatkozott. Ajánlotta viszont Sümegi Józsefet, aki oktatási ügyekkel foglalkozik a püspökségen. Sümegi József dr. Schmidt Gábort, az egyházmegye jogászát ajánlotta számunkra, aki viszont elérhetetlennek bizonyult.

Több munkaügyi per zajlik a Ciszterci Rend új pécsi intézménye ellen is. A ciszterciek az Árpádházi Szent Margit Katolikus Általános és Zeneiskolát vették át. Petik Róbert történelmet tanított az iskolában. Felmondását nem fogadta el, mert abból véleménye szerint nem derült ki világosan, mi is volt a felmondás oka. A rend jogásza az elmúlt héten történt tárgyaláson azzal érvelt, hogy a tanárnak tudnia kellett, milyen nehézségekkel küszködött az új intézmény a jogutódlás során, ezeket nem volt szükséges a felmondásban részletezni, ám dr. Molnár Péter ügyvéd hangsúlyozta: nem a munkavállalónak kellene kitalálnia, miért mond fel neki a munkáltató. A jogszabály szerint egy felmondásnak konkrét tényeket kell tartalmaznia. Az ügyben áprilisban várható ítélet.

Dr. Zakar Ferenc Polikárp főapát érdeklődésünkre azt mondta, hogy egy ilyen bonyolult átszervezés és összevonás során törvényszerűen történhetnek ilyen esetek, ez még nem rendkívüli jelenség.

Hangulatkép a Szent Mór Iskolaközpontból

A Szent Mór Iskolaközpont iskolaszéke 2007 szeptemberében az alábbi szöveget tette fel honlapjára: Mindezek alapján leghatározottabban vissza kell utasítanunk a tanárok felé a fenntartó fenyegetéseként tolmácsolt „bármikor kirúghatók”, „ne beszéljenek túl sokat”, „semmilyen információt nem adhatnak ki szülőknek sem” gondolatokat, melyek egzisztenciális fenyegetésként hangzottak el, és alkalmasak arra, hogy megakadályozzák a tantestület törvényben is biztosított jogainak gyakorlását, illetve a pedagógusközösség normális együttműködését. Mindezek a fenntartó utasításai alapján módosított SZMSZ ismertetése mellett hangzottak el, melynek elfogadására nem volt lehetőségük, maximum a tudomásul vételre. Azt gondoljuk, hogy ez a tantestület valóban megérdemli a megbecsülést, nem pedig a fenti bánásmódot csupán azért, mert (igen visszafogott formában) néhány levélben véleményt nyilvánított a tavalyi eseményekkel (Pécsi Rita eltávolításával – a szerk.) kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!