Közélet

2016.11.08. 11:14

Pezsgőről könnyedén a Bortársaság Pécs borsulijában

Borkedvelőknek szervez kóstolóval egybekötött, egy-egy alkalmas borsulit a Bortársaság Pécs. A legfontosabb tudnivalókat a tematikus órákon röviden és közérthetően magyarázzák el. Az idei utolsó „becsöngetés” jövő kedden, november 15-én lesz, biztosan pezsgő hangulatban.

BAMA

Több borsuli „órát” is megtartottak már az idén ősszel a Bortársaság pécsi, Széchenyi téri, illetve Király utca eleji üzletében, az utolsó becsengetés november 15-én lesz, garantáltan oldott, pezsgő hangulatban. A borsulihoz ugyanis hozzátartozik a kóstolás is, s a következő alkalom a pezsgőkről, gyöngyöző- és habzóborokról szól majd.

Magunk is ott ültünk az első alkalommal, szeptember közepén a Bortársaság üzletében, s azt mondhatjuk, ha mindenki olyan jól érzi majd magát a jövő kedden, s annyit tanul majd a pezsgőkről, mint mi akkor a borkóstolás alapjairól, akkor biztosan alig várja majd a következő szemesztert, hogy újabb és újabb előadásokra iratkozhasson be ismét.

Először is akkor fújtunk egy nagyot – szerencsére rögtön az elején –, amikor világossá vált, hogy számunkra rengeteg érdekes és új dologról szó lesz a következő másfél-két órában (és mi tagadás, épp emiatt jöttünk), de a Bortársaság sulijában nem sommelier-ket képeznek. Vagyis nincs lehetetlen elvárás velünk szemben. Hanem éppenséggel azt kaptuk, amit reméltünk és vártunk: egy kis plusz segítséget, lökést, némi bátorítást ahhoz, hogy biztosabbak legyenek az ismereteink, s még jobban élvezzük a borokat, és mindent, ami ezzel jár.

Új szempontokat, hátteret igyekeznek adni nekünk, borkedvelőknek. A Bortársaság borsulijában azonban mégiscsak az egyik legfontosabb az, hogy egy kis közösség épül. Az alkalmakra remek, vidám emberek jönnek és jöttek el, akikkel borról, de sok minden másról is el lehet beszélgetni, akikben a jó bor szeretete mindenképpen egy közös nevező. Kifejezetten szerencsésnek gondoltuk, hogy sok az ötletes és játékos feladat, a kis műhely- és csapatmunka, de nincsenek nyertesek és vesztesek, semmit sem kell véresen komolyan venni, sőt.

Nem kell hát félni attól, hogy valaki újként majd kívülálló lesz. A borsulinak vannak visszatérő és állandó tagjai, tanulói, de mindig ülnek az asztal körül újoncok is, akár egy-egy alkalomra is be lehet csatlakozni a tanulmányokba. Azonban kiderül, miért is jó egy jó bor vagy pezsgő. Avagy azt, miért forgatják, pörgetik a poharat, miért szürcsölnek, gargalizálnak, forgatják a szájukban a jó nedűt a hozzáértők, mielőtt lenyelnék azt. Hogyan kell kóstolni, szagolni, milyen pohárból érdemes, milyen pohárból lesz jobb és milyen hőmérsékleten. Milyen fajtákat ismerünk, mik a jellemzőik, hogyan készül a bor, a pezsgő.

Mit jelentenek az olyan rejtélyes szavak, mint például a terroir, mitől ismerszik meg egy-egy borrégió, borvidék, mik az egyes szőlőfajták jellemző ízei?

Egy szó mint száz, melegen, szobahőmérsékleten és jól behűtve is ajánljuk a Bortársaság Pécs borsuliját. A rossz hír, hogy az idén ez az utolsó alkalom lesz, a jó, hogy folytatódik az újévben. Erre is érdemes lesz koccintani jövő kedden, akár egy vagy több pohár jófajta pezsgővel.

Pezsgő ABC - Pécs

HELYSZÍN:

Bortársaság - Pécs, Széchenyi tér 1

IDŐPONT:

2016. november 15. (kedd) 19:00 - 21:00

Normál ár

8 500 Ft

Bortársaság Klub vásárlóknak

8 000 Ft

A borsuli idei utolsó előadására jegyet váltani online, a Bortársaság oldalán (bortarsasag.hu), vagy személyesen a pécsi boltban lehet, a Széchenyi tér 1. szám alatt, a Király utca elején.

Program

Megismernek majd mindenféle buborékos bort, a gyöngyözőtől a proseccón át a champagne-ig. Megtudják, melyek a legjobb szőlőfajták, amelyekből pezsgőt is készítenek.

Szó lesz a pezsgőtípusokról, termelő helyekről, pezsgőkészítési módszerekről, és természetesen a pezsgőfogyasztásról: hány fokon, milyen pohárból stb.

Kóstolni fognak gyöngyöző bort, proseccót, pezsgőt, cávát, crémant-t és champagne-t is.

Házigazda: Sámson Gergely, a Bortársaság Pécs vezetője

Bortársaság - Pécs, Széchenyi tér 1

IDŐPONT:

2016. november 15. (kedd) 19:00 - 21:00

Normál ár

8 500 Ft

Bortársaság Klub vásárlóknak

8 000 Ft

A borsuli idei utolsó előadására jegyet váltani online, a Bortársaság oldalán (bortarsasag.hu), vagy személyesen a pécsi boltban lehet, a Széchenyi tér 1. szám alatt, a Király utca elején. Program Megismernek majd mindenféle buborékos bort, a gyöngyözőtől a proseccón át a champagne-ig. Megtudják, melyek a legjobb szőlőfajták, amelyekből pezsgőt is készítenek.

Szó lesz a pezsgőtípusokról, termelő helyekről, pezsgőkészítési módszerekről, és természetesen a pezsgőfogyasztásról: hány fokon, milyen pohárból stb.

Kóstolni fognak gyöngyöző bort, proseccót, pezsgőt, cávát, crémant-t és champagne-t is.

Házigazda: Sámson Gergely, a Bortársaság Pécs vezetője

-->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!