Közélet

2012.10.17. 11:57

Pogányi repülőtér: a menetrend szerinti gépről még tárgyalnak

Menetrend szerinti légijárat beindításáról még tárgyalnak Pogányban, de a jövő évben biztosan több nyári charter indulhat.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az utóbbi napokban szembetűnő volt, hogy van forgalom a pogányi légikikötőben. Hétfőn itt szállt le a török parlament elnöke, a múlt héten Csányi Sándor magángépe, nemrég pedig egy alacsonyan szálló repülő riadalmat is okozott.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Felszállás Pogányból: abban bíznak, hogy jövőre egyre többször lesz ilyen esemény a légikikötőben
[/caption]

Dragovácz Márk, a légikikötőt működtető cég ügyvezetője érdeklődésünkre azt mondta: a forgalom élénkült, amit marketingmunkájuknak is betudnak. A reptér Keszkenyős Imre pécsi vállalkozó bevonásával 4,8 milliót fordíthat reklámra tavaszig. Keszkenyős Imre nevét a regionális repülés mellett érvelő civilként ismerhettük meg, aki azt mondta, hogy szükség lenne legalább egy menetrend szerinti járat elindítására. Nyáron Dragovácz Márk is erről beszélt, s arról, hogy növelnék a nyári charterjáratok számát.

Dragovácz Márk most azt mondja, utóbbira jó esély van, hétvégi nyílt napjukon egy pécsi utazási iroda beszámol terveikről, s várják a felvetéseket is, de görög, horvát és montenegrói célokon gondolkodnak. A charterjáratokat ellátó gépet a reptér intézheti, egy holland és egy máltai társasággal tárgyalnak egy ötvenszemélyesről.

A menetrend szerinti járatokat illetően Németország tűnik Dragovácz Márk szerint lehetséges célpontnak, habár egy svájci állomás is felmerült már. Egy társaság érdeklődött a lehetőség iránt, ők Münchenbe és/vagy Düsseldorfba reptetnének. Egy másik cég ugyancsak Münchenbe reptetne Pécsről, nekik ugyanis egy kisebb utasszállítójuk jelenleg heti két napot csak áll a bajor székhelyen.

Több külföldi landolt

Az elmúlt év időarányos részéhez viszonyítva érzékelhetően nőtt a forgalom idén a pécs-pogányi reptéren. A légikikötő adatai szerint húsz százalékkal több külföldi tulajdonú gép érkezett a pécs-pogányi reptérre, mint 2011 első kilenc hónapjában, és a korábbi évnél kétszer több magánkisrepülő landolt Pogányban.

Mindezt a tudatos, alulról építkező civil, illetve később, a nyáron megkötött szerződés után elindult hivatalos és koncentrált marketingmunkának tudják be. A szakemberek szerint szerepet játszhatott ebben a két sikeres nemzetközi pilótatalálkozó által Pogánynak hozott ismertség is.

Új célpontokat keresnek

Nyár óta, a pogányi marketingmunka elindulásától számos külföldi légitársaságnál járt a reptér küldöttsége, hogy a lehetséges pécsi együttműködésről tárgyaljon.

Érdeklődésünkre Dragovácz Márk ügyvezető azt mondta, úgy látják, a légitársaságok folyamatosan keresik az új célpontokat, hisz a legtöbben kizárólag a légi turizmus piacára építették fel üzleti vállalkozásaikat, miközben a válság ezt a területet is erősen érintette. Így a hagyományos úti célokon kiéleződött a verseny, emiatt olyan új célállomásokat keresnek, amelyek beindításától hosszú távon hasznot remélhetnek.

Ingyenes reptéri nap

Ingyenes nyílt napot tart a reptér szombaton, amelyre előzetesen regisztrálni kell a légikikötő elérhetőségein (526–140, fax: 526–144, [email protected]) a személyiigazolvány-szám megadásával, pénteken 16 óráig. A családosok a gyerekek számát jelezzék.

Két csoportot fogadnak, 10 és 13 órától. A résztvevők felmehetnek a toronyba, betekintést nyerhetnek az elzárt területekre, a gyerekek (és a felnőttek) szemügyre vehetik a mentőhelikpotert, a tűzoltóautót, a földön a sétarepüléshez használt gépeket.

Ki lehet próbálni egy repülőgép-szimulátort és egy helikoptermodellt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!