Pontosan tudják, hol gyűlnek össze a városban a kóbor állatok

Ha azt mondom sintér, az emberek többsége gyilkos vashurokkal settenkedőt lát maga előtt, aki lesből csap le utcára tévedő kedvenceinkre. Ha viszont gyepmesternek hívom, már sokkal könnyebben megemészthető a személye és a munkája is. A valóságban a kettő ugyanaz, de napjainkban tartalmában és jellemében sokkal inkább az utóbbival találkozunk, aki értünk és állatainkért dolgozik, önkormányzati rendeletek alapján. Czikó Józseffel, az egyik pécsi gyepmesterrel beszélgettünk a szakma fonákságairól.

– Kóbor állatokat gyűjtenek be közterületeken. Valóban ilyen alattomos módszerekkel kell dolgozniuk?

– Először is, az elkószált kutyák 95 százalékának a begyűjtéséhez nem kell semmiféle eszköz. Lehet az német juhász, vagy kaukázusi pásztor, ha nem a saját területét védi, akkor mindig jámbor. Elég a kedves szó, egy kis eleség és magától besétál az autóba. Engem állat még soha nem harapott meg, ugyanis megérzik, ha valaki fél, vagy rossz szándékkal közeledik. Pedig nem kevés befogott állatról van szó: évente megközelítőleg hatszáz kutyát hozunk be.

– Van a bogádi úton 12 ketrecük. Mindig tele vannak?

– Csak egynek van fix lakója, Pihe, a gyepmesterek kutyája, a többi gyakorlatilag egész évben üresen áll. Chip-leolvasóval járunk, s vagy azonnal értesítjük a megtalált négylábú gazdáját, vagy egyenesen a Misina állatmenhelyre szállítjuk.

– Vadállatokat is befognak?

– Két hete éppen egy sérült őzet kellett elszállítanunk Kertvárosból, emellett olykor rókákkal, máskor vadmalaccal volt dolgunk. De hívtak már minket kígyóhoz és méhekhez is, továbbá madarakhoz, gólyához, denevérhez. Ilyenkor a legtöbbször sérült állatról van szó, és kiértesített szakemberek végzik el speciális eszközökkel a begyűjtésüket. Az állatok aztán mindig a menhelyre kerülnek.

– Mi volt a legfurább kérés?

– Hirden birkákat hajkurásztunk, de pelikánt és sakált is kerestünk már.

– Ki értesíti a munkáról a gyepmestert?

– A gyakorlat szerint többnyire a környéken lakóktól jön a bejelentés. Persze tisztában vagyunk azzal is, hogy mikor van tüzelési időszak, és hol találhatók a városban a gócpontok, ahol gyakran és szívesen összegyűlnek a kóbor állatok. Ilyenek többek között a lőtéri kertek, a Hősök tere és István-akna, ahová időnként magunktól is bekukkantunk. No és ha a helyzet azt kívánja, akkor éjszaka is szolgálatba lépünk.

– Tart otthon állatot?

– Van egy törpe tacskónk, Liza névre hallgat. Együtt él velünk a lakásban. Erdélyből származom, otthon pedig mindig rengeteg állatunk volt a családi birtokon, Csíkszentsimonon.

– Mit csinál, amikor nem kutyákkal foglalkozik?

– Van egy kürtőskalács-sütő szerelvényünk, és a feleségemmel minden hétvégén ott ügyeskedünk valamelyik térségi kitelepülős rendezvényen.

Erdésznek tanult

Czikó József 1958-ban született Csíkszentsimonban. Brassóban szerzett fémforgácsoló szakmát, majd Csíkszeredán dolgozott a Traktorgyárban, s elvégezte a Faipari és Erdészeti Szakközépiskolát. A Ceausescu-érában, 1988-ban szökött át Magyarországra, és Pécsett az erőműben kapott munkát, ipari felújításokkal foglalkozott. A Vöröskereszt közbenjárására 1989-ben egyesülhetett a család, azóta Kozármislenyben élnek. Közel húsz éve gyepmester Pécsett, felesége, Mária pedig az önkormányzat telefonközpontosa. Lányuk, Erika (31) nemzetközi üzletkötő, egy unokájuk is van.

Legolvasottabb

1
Erőszakosabbá váltak a belvárosi koldusok
2
Futót ütött el egy autó Pécsen
3
Milliós kártérítést kérhetnek a családok
4
A terrorfenyegetettség szintjét nem növelte a spanyol kormány
5
Halálos baleset történt Szentlőrincnél
felújítás
Zsigmond József
Modernebb kosztümbe öltözik az Almamelléken működő kisvasút
versenyszellem / 3 órája
A Videoton edzője a győzelemre hajt, nem a szép játékra
Marko Nikolic a székesfehérvári klub sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy játékosai harcolni fognak minden egyes labdáért. A találkozóra minden jegy elkelt, így telt házas stadionban játszhat a Videoton. A mérkőzésen sérülés miatt Kovács Istvánra nem számíthat a Videoton vezetőedzője, Marko Nikolic, aki az előző idényben éppen a Partizan szakmai munkáját irányította. Vezetésével akkor bajnokságot és kupát nyert a csapat. A szerb gárdában – szintén sérülés miatt – várhatóan nem lép pályára az Újpest korábbi játékosa, Nebojsa Kosovic.
Gyász
Szomorú szívvel, megrendülve tudatom, hogy szeretett férjem BAJNA LÁSZLÓ 81 éves korában elhunyt. Temetése 2017. augusztus 28-án 12.30 órakor lesz a pécsi köztemető oldalterméből. Kérem egy szál virággal búcsúzzanak. A koszorúk értékét beteg gyermekek javára kihelyezett adománygyűjtő dobozba szíveskedjenek tenni. Gyászoló felesége
Mindazokkal tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy drága szerettünk, nagymamánk, LABANCZ ENDRÉNÉ életének 89. évében örökre itt hagyott bennünket. Temetése 2017. augusztus 29-én 13.30 órakor lesz a romonyai temetőben. Előtte gyászmise. Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MOLNÁR JÁNOSNÉ Kiss Irma botykapeterdi lakos 82 éves korában elhunyt. Temetése 2017. augusztus 25-én 14.30 órakor lesz a botykapeterdi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy BARÁTH LÁSZLÓ bólyi lakos 62 éves korában türelemmel viselt betegségben elhunyt. Temetése 2017. augusztus 25-én 17 órakor lesz a bólyi temetőben. A gyászoló család
„Megállt egy szív, mely még élni vágyott, pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled üres és szomorú a házunk, nem hisszük el, hogy már hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HERCZOG JÁNOS bólyi (volt nagybudméri) lakos 81 éves korában elhunyt. Temetése 2017. augusztus 25-én 15 órakor lesz a bólyi római katolikus temetőben. Lelki üdvéért a temetés után mondatunk misét 18 órakor a bólyi katolikus templomban. Megértésükben bízva, kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
barátságos mérkőzés / 7 órája
Dibusszal az élen érkezik a Fradi Pécsre
Szakács Miklós
a szépségért mindent / 7 órája
A fekete maszk titka – ártalmas vagy csodafegyver?
vad világ / 8 órája
Orrszarvútülköket árvereznek Dél-Afrikában
árbóc / 8 órája
Távolban egy fehér vitorla – Felhőtan mindenkinek
tökös tekések / 8 órája
Sovinizmusa miatt dőlhet romba a tekeklub
nem volt nála térkép / 9 órája
Úszók közé tévedt egy bébibálna