Közélet

2013.01.18. 20:24

Prémium a pécsi vezetőknek

Maximális jutalomra számíthatnak a pécsi önkormányzati cégek vezetői 2012-re vonatkozóan.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Úgy tűnik, jó munkát végeztek a 2012-es évben is a pécsi önkormányzati cégek vezetői, merthogy mindenki, akinek volt meghatározva prémiumfeladata az elmúlt esztendőre, kapott jutalomelőleget, méghozzá a kiadható maximális összeg alapján. A cégvezetők éves bérük legfeljebb 70 százalékát kaphatják meg jutalomként, s ennek előlegeként a maximális összeg 40 vagy 50 százalékát vehetik fel. A bérek havi bruttó 850 és 980 ezer forint között változnak, de a juttatásokban vannak nagyobb eltérések. Azért nem kapták meg a teljes jutalmat, mert csak a gazdasági év végén, a tavasszal derül ki, hogy minden előre meghatározott prémiumfeladat teljesült-e a cégüknél.

----------------------------------------------------------------------
Nézze meg 2009-ben hogy alakultak a városvezetői prémiumok!
----------------------------------------------------------------------

A legtöbben karácsonyra felvehették a prémiumelőleget, azt vélelmezték ugyanis a pécsi gazdasági bizottság tagjai, akik a jutalmakról végül szavaztak, hogy a második félévben is jól teljesítenek a cégek. A Tüke Busz vezérigazgatója, Árki Sándor az egyedüli a nagy önkormányzati cégek vezetői közül, aki nem kapott prémiumot.

A piac visszafogott

A piaci szektorban, gazdasági-pénzügyi területen tevékenykedő baranyai cégvezetők mondták, egy dologtól függ, kap-e valaki jutalmat. Attól, hogy eléri-e az előre meghatározott, jól mérhető eredményt az adott társaság vagy sem.

A prémium mértékét ők is előre kitűzik, s a fizetéshez igazítják, éves 70 százalékos mértéknél mindenki kevesebbről számolt be, 4–6 havi fizetést mondtak. Hangsúlyozták, hogy a piac most visszafogott, mindenki kevesebbre számíthatott a korábbiaknál, egyes területeken pedig már nem most, hanem évek óta nincs jutalmazás.

A városvezetőknek nem

Szakított A korábbi városvezetők gyakorlatával Páva Zsolt, amikor 2009-ben ismételten megválasztották polgármesternek. Sem ő, sem alpolgármesterei, a szintén fideszes Nagy Csaba és Csizi Péter nem kapnak jutalmat – így volt ez a tavalyi év végén is. (Más hazai nagyvárosokban ellenben kaptak az ottani városvezetők.)

Amint ismert, Pécsett 2011 őszén politikai botrány és nyilatkozatháború robbant ki a korábbi városvezetők jutalmazása miatt.

Biokom Kft.Kiss Tibor ügyvezető igazgató – Havi fizetés: bruttó 980 ezer forint – 2012-re megítélt prémiumelőleg: bruttó 3,292 millió forint (az éves prémium 40 százaléka). – Éves prémium: bruttó 8,232 millió forint, az éves bruttó fizetés 70 százaléka.

Pécsi Városfejlesztési NZrt. – Merza Péter vezérigazgató – Havi fizetés: bruttó 850 ezer forint – 2012-re megítélt prémiumelőleg: bruttó 2,856 millió forint (az éves prémium 40 százaléka). – Éves prémium: bruttó 7,14 millió forint, az éves bruttó fizetés 70 százaléka.

Tettye ForrásháZSándor Zsolt vezérigazgató – Havi fizetés: bruttó 900 ezer forint – 2012-re megítélt prémiumelőleg: bruttó 3,78 millió forint (az éves maximális prémium 50 százaléka). – Éves prémium: bruttó 7,56 millió forint, az éves bruttó fizetés legfeljebb 70 százaléka.

Pécs Holding Zrt. – Barna Béla vezérigazgató – Havi fizetés: bruttó 950 ezer forint – 2012-re megítélt prémiumelőleg: bruttó 3,192 millió forint (az éves maximális prémium 40 százaléka). – Éves maximális prémium: bruttó 7,98 millió, az éves bruttó fizetés 70 százaléka.

PÉTÁV Kft.Vida János ügyvezető igazgató – Havi fizetés: bruttó 950 ezer forint – 2012-re megítélt prémiumelőleg: bruttó 3,99 millió forint (az éves prémium 50 százaléka). – Éves prémium: bruttó 7,98 millió forint, az éves bruttó fizetés 70 százaléka.

TÜKE BUSZ ZRT. – Árki Sándor vezérigazgató – Havi fizetés: bruttó 850 ezer forint – 2012-re megítélt prémiumelőleg: 0 forint – Éves maximális prémium: bruttó 7,14 millió forint, az éves bruttó fizetés legfeljebb 70 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!