Közélet

2010.07.16. 18:45

Próbavásárlás: minden harmadik fiatalkorú kapott cigit vagy alkoholt

A fiatalok védelme vezeti a fogyasztóvédőket arra, hogy rendszeresen felkérjenek 18 év alattiakat próbavásárlásra ott, ahol dohányárut, alkoholt is kapni. Javulásról nincs szó. Közben megkezdték az idegenforgalmi szezonban szokásos ellenőrzéseket is.

Babos Attila

– A fogyasztóvédők egyre inkább törekednek arra, hogy a megelőzésre, és ne a büntetésre helyezzék a hangsúlyt, ezért rendszeresen tartunk előadásokat, rendezvényeket szakmai szervezetekkel és önkormányzatokkal közösen helyi vállalkozóknak, hogy elkerülhessék a büntetést – közölte Halas Ernőné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-dunántúli Felügyelőségének regionális igazgatója. – Ha pedig a vállalkozók jól végzik a dolgukat, betartják a szabályokat, az csak egy következmény, hogy egy esetleges ellenőrzéskor elkerülik a büntetést, sokkal fontosabb, hogy a fogyasztók jól járnak. Habár a fiatalkorúak cigivel, alkohollal történő kiszolgálása továbbra sem az a kategória, amit nagyon mérlegelni lehetne – hangsúlyozta.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Minden harmadik fiatalkorút kiszolgálnak szesszel
[/caption]

Halas Ernőnét egy, a közelmúltban lezárult és kielemzett, három hónapos ellenőrzésről, a fiatalkorúak cigaretta és alkohol próbavásárlásairól kérdeztük. Száztizenöt üzletet ellenőriztek, amelyek közül harmincnyolcban kiszolgálták a fiatalkorúakat cigarettával vagy alkohollal. Ez azt jelenti, hogy pontosan minden harmadik helyen jogszabályellenesen szolgálták ki a betérő 18 év alattiakat. Habár a most tavasszal kezdett vizsgálat nyolc százalékos javulást mutat az októberben zárulthoz képest, ez a regionális igazgató szerint nem számít jelentős eltérésnek, különösen, hogy ez a téma sokat szerepel a médiában.

Majd minden második hely, ahová mentek hipermarket vagy bevásárlóközpont volt, harmaduk kisebb élelmiszerbolt vagy non-stop, de a vizsgálat a presszókra, kocsmákra, sőt benzinkutakra és hírlapárusokra is kiterjedt. Az adatok szerint alkoholt valamelyest könnyebben vettek a fiatalok mint cigarettát. A régióban a mostani 33 százalékos arány középértéknek mondható az elmúlt években, legtöbbször e körül mozgott a szabályok ellen vétő üzletek aránya, de az elmúlt három évben egy alkalommal tízből hét helyen hibáztak.

A Balatonra és a turisták által látogatott helyekre kiemelten figyelnek

Augusztus 20-ig tart a turisztikai szezonban szokásosnak mondható kiemelt idegenforgalmi fogyasztóvédelmi ellenőrzési sorozat, amelyben elsősorban a Balaton környékén, illetve a turisták által kedvelt településeken járnak az felügyelők. Halas Ernőné leszögezte, sok előadást tartottak a korábbi hónapokban kereskedőknek, vendéglátósoknak, ennek látszik is az eredménye. Habár még most is tartanak az ellenőrzések, az eddigi 507 helyszín közül 78 kapott valamiféle büntetést. Baranyában egy kicsit rosszabb az arány, nálunk eddig 187 helyszínen 44 kifogást emeltek (23,5 százalék). A legsúlyosabb szabálysértés az volt, hogy a csomagolóanyagot is lemérték, és így számolták ki a fizetendő összeget, illetve, hogy kétféle hal közül csak a drágábbnak az árával kalkuláltak egy vegyes rendeléskor.

„Viszitek vagy bontsam?”

Mohácson egy üzletben egy 16 éves fiataltól megkérdezte az eladó, hogy elmúlt-e 18 éves, amikor cigarettát szeretett volna vásárolni. A lány elmondta az igazságot, ám az eladó ekkor közölte is, hogy ebben az esetben nem szolgálhatja ki. Ám a következő pillanatban hangosan azt kérdezte az üzletben tartózkodó felnőtt vásárlóktól, hogy megvennék-e a fiatalnak a cigit. Az egyik felnőtt felajánlotta „segítségét”, az eladó és az üzlet pechjére az egyik fogyasztóvédelmi felügyelő volt az.

Harkányban egy büfében rendelt ki magának egy-egy üveg sört két fiatalkorú, ahol az alkalmazott mielőtt kiszolgálta volna őket, előbb még valóban kérdezett. Csakhogy nem azt, hogy elmúltak-e már 18 évesek, hanem azt, hogy elviszik-e az italokat vagy bontsa fel.

Marcaliban egy üzletben sört és cigarettát is tudott volna venni magának egy, a vizsgálatba bevont fiatalkorú. A pénztáros elkérte ugyan személyijét, végül mégis kiszolgálta volna. Ugyanez az üzlet a múlt ősszel is megbukott egy hasonló attrakcióval, ők ezért most 100 ezer forintot fizethetnek. Egyébiránt az ismételt ellenőrzés alá vont üzletek közül tízből háromban a második alkalommal is túl készségesek voltak az ifjakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!