Közélet

2008.09.27. 07:46

PTE: erősödhet a klinika főigazgatójának pozicíója

Visszakerülhet a klinikai központ főigazgatójának kezébe a gazdasági jogkör, pozíciója pedig erősödhet – közölte dr. Gábriel Róbert, a PTE rektora.

Babos Attila

Amint arról beszámoltunk, a PTE rektora, dr. Gábriel Róbert megvonta a gazdasági döntések meghozatalának jogát dr. Kollár Lajostól, a Klinikai Központ főigazgatójától. Csütörtökön délután a szenátus is rábólintott minderre, Kollár Lajos pedig felajánlotta lemondását. Az ügy hátterében az egyetemi klinikák gazdálkodása áll: az előzetesen megfogalmazott tervekkel ellentétben nem sikerült az első félévben veszteség nélkül működtetni az egyetem egészségügyi intézményeit.

Dr. Kollár Lajos tegnap kérdésünkre kifejtette, valóban mintegy 350 millió forintos üzemgazdasági veszteséggel zárták az első félévet, szerinte azonban jó esély van arra, hogy mindemellett is nullszaldósak legyenek év végére. Már előbbit is sikerként könyvelte el, tekintve, hogy 2007 első félévében a veszteség 1,8 milliárd forint volt, azaz több, mint egymilliárd forintot „hoztak” azonos időszak alatt. Ám ha év végére teljesül, amire most reális esély van, az igazi bravúr, hisz erre hosszú évek óta nem volt példa – emlékeztet. Igaz, ezt csak külön segítséggel érik el, a hosszú távú stabilitáshoz szerinte a finanszírozáson is javítani kellene. Maga is egyetért azonban az egységes gazdasági hivatal ötletével, amit a gazdasági főigazgató fogalmazott meg. Folytatná ugyanakkor megkezdett munkáját, ha erre felhatalmazást, támogatást kap, és erősebb jogosítványokat.

Mindennek elméletben nincs akadálya, hisz tegnap dr. Gábriel Róbert is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a jövő héten leülnek még a professzorral, s szeretné rábírni a maradásra, amelyben erősebb irányítást vár el, erősebb jogosítványokkal, s amelyben a gazdasági döntések is visszakerülhetnek hozzá. Maga is bízik a főigazgatóban, s így lát esélyt a mérleg javítására. A rektor érdeklődésünkre leszögezte, a betegek semmit nem érezhetnek és nem is vehetnek észre a háttérben zajló folyamatokból, ők azon lesznek, hogy mielőbb pont kerüljön az ügy végére.

Csak az ígért plusz támogatásokkal lehet meg az év

A főigazgató kiemelte, hogy a nullszaldó elérésébe belekalkulálták a nemrégiben külön segítségként kapott mintegy 2200 súlypontot, ami javítja a második félév gazdálkodását. Ahogyan belevették a Parlament egészségügyi bizottsága által előrejelzett év végi OEP-kasszából való maradványpénz kiosztását is, ami tavaly 800 millió volt, idén többre számítanak, s amellyel akár az éves hiány lenullázása mellett a kiegyenlítetlen, lejárt szállítói számlák egy részét is ki tudják fizetni. Jelenleg 3,4 milliárd forint ilyen jellegű tartozásuk van, amihez jön a még nem lejárt, de még nem kifizetett számlatartozás, amely szintén eléri az egymilliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!