Közélet

2010.11.04. 07:37

Püspöki botrány: a világhírű szívsebész válaszokat vár

A pécsi egyházmegyét érintő nyomozással kapcsolatosan nyílt levéllel fordult az ismert szívsebész, Papp Lajos a püspöki konferenciához, azt kérve, tájékoztassák a híveket álláspontjukról, de elutasító választ kapott.

M. B.

Papp Lajos szívsebész, a pécsi szívcentrum korábbi vezetője nyílt levelet intézett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részére, a pécsi egyházmegyét érintő feljelentés, és az azóta elrendelt nyomozás miatt. Levelében többek között ez áll:

„... Hallgatnak az egyházi méltóságok, a magyar katolikus püspökök. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hallgatása, napról-napra növeli a kételkedők, az elbizonytalanodók, az egyháztól eltávolodó hívek táborát.  Reménykedem abban, hogy a vádak alaptalanok. (…) A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának kötelessége, hogy körlevélben tájékoztasson minden szentmisén résztvevő hívőt az Önök álláspontjáról a hasonló esetekről általánosságban, és e konkrét  ügyben egyaránt.”

– Mindenszentek napján juttattam el levelemet előbb a konferenciához – mondta lapunk érdeklődésére Papp Lajos. – Még aznap kaptam a titkárságtól egy rövid, elutasító választ, arra hivatkozva, hogy ők nem jogosultak vizsgálatra. Nem tudom, a feljelentésnek mennyi igazságtartalma van, de a hívek bizonytalanok. Azt szerettem volna, hogy legalább annyit mondjanak, ők is vizsgálódnak, vagy hogy – a konkrét ügytől függetlenül – nem tűrik meg maguk között azokat, akik megszegik a tízparancsolatot.

Nem nyilatkoznak

Az ügyészségre múlt kedden érkezett meg az a pécsi egyházmegyét érintő feljelentés, amelyben gazdasági, pénzügyi, és egyéb, többek között szexuális visszaélésekről számolt be annak ismeretlen szerzője. Ezt követően elrendelte a nyomozást a megyei főügyészség ismeretlen tettes ellen. Szerdán érdeklődtünk a rendőrségen az eljárással kapcsolatban, a hatóság sajtószóvivője azt közölte, a nyomozás érdekeire való tekintettel nem nyilatkoznak.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát ugyancsak kerestük tegnap, azonban szintén elutasították érdeklődésüket.

Mayer Mihály kommunikációs referensétől pedig azt a választ kaptuk, a pécsi püspök egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben.

(Az egyházmegye a feljelentés nyilvánosságra kerülését követően közleményt adott ki, amelyben többek között azt írták, „a Pécsi Egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el”.)

Nyílt levél a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részére

Tisztelt Magyar Katolikus Püspöki Konferencia!

A sajtóból tudható, a Baranya Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el a pécsi egyházmegyét érintő feljelentés kapcsán Mayer Mihály pécsi püspök és az egyházmegye volt gazdasági igazgatója, Wolf Gyula katolikus pap ügyeiben. Mint közölték a „püspökséget érintő visszaélések felvethetik a csalás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények” gyanúját. A beadványhoz egy homoszexuális zaklatásról szóló tanúvallomást is csatoltak.

Nem a magyarok ősi hitvilága, nem a népi emlékezet, nem a „szinkretizmus” jelent veszélyt a történelmi egyházakra és a vallási közösségekre, hanem az ilyen elbizonytalanító hírek, információk. Az egyházi méltóságok pedig hallgatnak…

Hallgat a katolikus egyház legmagasabb rangú képviselője, Erdő Péter bíboros. Hallgatnak az egyházi méltóságok, a magyar katolikus püspökök. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hallgatása, napról-napra növeli a kételkedők, az elbizonytalanodók, az egyháztól eltávolodó hívek táborát.
Reménykedem abban, hogy a vádak alaptalanok.

Reménykedem abban, hogy Önök, belső vizsgálataik okán tisztában vannak a vádak súlyával és igazságtartalmával. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának kötelessége, hogy megnyilatkozzon ez ügyben!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának kötelessége, hogy körlevélben tájékoztasson minden szentmisén résztvevő hívőt az Önök álláspontjáról a hasonló esetekről általánosságban, és e konkrét  ügyben egyaránt.

Tisztelettel:
Dr. Papp Lajos ny. egyetemi tanár, akadémiai doktor

M. B. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!