Közélet

2010.03.23. 10:06

Rabul ejti a turistákat a várfal mögötti sétány

A püspökségtől kapott információ szerint a tavasztól őszig tartó időszakban szinte naponta bent reked valaki a pécsi várkertben. A napokban a vonatot is lekésték emiatt a turisták.

Kozma F.

Időnként foglyul ejti a pécsi várkert az elkószáló turistákat. A napokban a vonatot is lekéső pesti csoport tagjait szabadította ki Garadnay Balázs, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke, ugyanis a több egyházi objektumot is védő vaskaput ötkor bezárják.

Az úgynevezett várfal sétányra ugyanis jelenleg a Dómmúzeum melletti lépcsősoron lehet feljutni, ami a püspökség magánterülete.


 
A helyzet bonyolult. Bozóky Anita, a Pécs/Sopianae Örökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, bár az üzemeltetés az ő feladatuk – és városi tulajdonban van a terület –, a püspökség magánterületén keresztül lehet oda egyelőre bejutni, a Dómmúzeum épülete melletti lépcsősoron. Amikor azonban a püspöki épületek kapuján fordul a kulcs – általában naponta öt órakor –, a park megközelíthetetlenné válik. Kijönni sem lehet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Északi Várfalsétány - légifotón (fotó: terinformatika.hu)
[/caption]

A püspökségtől kapott információ szerint a tavasztól őszig tartó időszakban szinte naponta bent reked valaki. Eckert Józsefné, a püspökség rendezvényszervező irodájának vezetője szerint a vársétány kialakítása óta több száz turista esett fogságba, mert a park nyitvatartási tábláit rendre ellopják. S addig nem is igen változik a helyzet – mondta Bozóky Anita –, amíg a Káptalan utcai építkezések zajlanak – ott lehetne kaput nyitni – vagy nem vágnak egy bejáratot a várfalon, az Aradi vértanúk útja felől. De addig „ez a különös bezártság” az EKF különös színfoltja lehet, hacsak nem sikerül valamit kitalálni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!