Közélet

2016.06.27. 13:32

Rajnai szerint nem szakmai okból akarják leváltani

Feszültséget keltett a Pécsi Művészetiben, hogy az igazgatói pályázat értékelésében a tantestület többsége ellen szavazott a Klik és a pécsi oktatási bizottság. Egyesek politikai döntésről beszélnek.

Babos Attila

Politikai döntés született a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola igazgatói pályázata kapcsán, véli több pedagógus és szülő is. A Művészetit Rajnai Richárd vezeti hat éve, előtte öt évig igazgatóhelyettes volt. Kihívója közismereti tárgyakat oktató tanárnő, akit viszont szintén ajánl több szakmai szervezet. A tantestület többsége Rajnaira szavazott, a Klik Pécsi Tankerülete és a város oktatási bizottsága a másik pályázóra. Igazi szava az ügyben az EMMI-nek van, ott tudtunkkal még nem döntöttek.

Sajnos nem kizárt – ezt válaszolta Rajnai Richárd kérdésünkre, hogy lehetségesnek tartja-e, hogy részben politikai okokból szavazott őellene a városi bizottság és a Klik. Ő is hallotta a pletykát, hogy egy „jóakarója” az iskola hivatalos és az ő személyes Facebook-oldalán talált, politikailag kényesnek tartott bejegyzéseket összegyűjtötte, s a megfelelő helyre elvitte. Mikről lehet szó – kérdeztük. Az iskola oldalára tettek ki például kockásinges fotókat, az ő oldalán pedig volt fotóalbum családi nyaralásról, amelyet „egy liberális demokráciában” címkével illetett. Ő mégiscsak iskolai vezető, vetettük fel. Úgy felelt, független értelmiségiként lehet véleménye, és hiszi, ez nem írhatja felül a szakmai szempontokat.

Megkérdeztük, nem zavarta-e 2010-ben, hogy ő sem a legtöbb szavazatot kapta a pályázók közül a tantestülettől, a város mégis őt támogatta. Úgy felelt, akkor nem két induló volt, hanem négy, s már évek óta igazgatóhelyettes volt. Mindemellett meglepte az akkori döntés, az viszont most zavarja, hogy nem került szóba az iskola megannyi országosan vagy regionálisan is kiemelkedő eredménye.

Úgy tudjuk, nem kizárt, hogy az ügynek nem (csak) a pártpolitikához, inkább ahhoz lehet köze, hogy Rajnainak nem sikerült jó kapcsolatot kialakítania a drámatagozat néhány pedagógusával. Ráadásul szeretné a tagozatot megreformálni. Ami többek szerint sértené egy pécsi, drámaoktatással foglalkozó magániskola érdekeit, ahol sok diákjuk tanul délutánonként, egyébként velük együttműködésben. Bírálói szerint amiatt mennek a délutáni iskolába a diákok, mert a Művészetiben a drámások feltételei nem jók, még próbatermük sincs.

Az igazgató közölte: a pályázatában vállalta, ha a fenntartó is támogatja, kialakítanak az iskolában drámatermet.

Klikes segítség a pályázatban

Rajnai kihívója jegyzőkönyvbe mondta egy iskolai meghallgatáson, hogy pályázata elkészítésében együtt dolgozott egy Klik-alkalmazottal. Róla úgy tudjuk, a jövőben a már említett magániskolához szerződhet vezetőnek, s már felmondott a Kliknél. Ő lapunknak azt mondta, jelenleg a Klik alkalmazottja, ezért nem nyilatkozhat. Nem sikerült hosszabban beszélnünk a magán drámaiskola vezetőjével, annyit azonban elmondott, a Pécsi Művészeti nem konkurenciájuk, ők országos hatókörű intézmény. Rajnai kihívója nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

Páva: mindig a tanulók és az intézmény érdekeit nézzük

A fenntartó kiemelt fontosságúnak tartja a szakmai programok iskolára gyakorolt hatását, s az intézmény kiszámítható pedagógiai munkájának megőrzését, mondta Páva Péter, a Klik Pécsi Tankerületének vezetője. Ők a jogszabályoknak megfelelően szakmai alapon tettek javaslatot, döntéshozatali joguk nincs. Javaslatukban az intézmény és a tanulók érdekeit tartják mindig szem előtt.

Bognár László, a pécsi oktatási bizottság elnöke mindkét pályázatot jónak, mindkét pályázót alkalmasnak tartja a poszt betöltésére. Szerinte a jelenlegi igazgató a helyzetértékelési, kihívója a vezetői részben erősebb, s utóbbi miatt a tanárnő mellett tette le voksát. Így tett a három kormánypárti politikust a soraiban tudó ötfős bizottság négy tagja, egy tartózkodás mellett. Arra, hogy szakmai vagy politikai döntés született-e náluk, úgy fogalmazott, szakpolitikai. Ő is hangsúlyozta, hogy ők csak ajánlást fogalmaznak meg, a döntés nem a pécsi városházi bizottság kezében van. Hozzátette: meglehet, Rajnai kapta a legtöbb szavazatot, de szerinte fontos és beszédes, hányan nem szavaztak az igazgató mellett. A Rajnait támogatók szerint viszont a közelmúlt oktatási helyzetében a nagy tanári testületeknél, mint az övék is, óhatatlanul voltak, akik érdeksérelmet szenvedtek el, a legjobb vezetői döntések mellett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!