21°
21°
11°

Régi-új ízek a régióból

Káposztás kolbász, kulen, stifulder – többek között ezek a megyére jellemző, részben elfeledett étkek is szerepelnek azon a most bővített listán, amelyek a Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyet viselhetik.

Európából több mint négyezer termék szerepel azon a listán, amelyen a „hivatalosan” hagyományosnak és tájjellegűnek ismertek el. A most bővített, nemzeti listán nyolcvanhárom élelmiszeripari termék, étek, ital található, köztük tizenhat a Dél-Dunántúlról.

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) gyűjtemény célja, hogy népszerűsítsék a sokszor már feledésbe merülő portékákat, egyben „előszobája” az előkészület alatt álló Hungarikum-gyűjteménynek.

Erős volt a felhozatal a fekedi kolbászfesztiválon. Baranyából a bodzalekvár, a stifolder, a káposztás kolbász és a Mecseki Itóka szerepel a HÍR-listán (fotó: Laufer László)

Baranyából többek között a bodzalekvár, a káposztás kolbász, a kulen, a stifulder (vagy stifolder) és a Mecseki Itóka szerepel a listán. A szomszédból, Tolna megyéből például a bájos nevű szalámiféleség, a szajmóka is felkerült.

Bár egyes termékek a legifjabbaknak talán teljesen ismeretlenek, a hozzájuk kapcsolódó leírásból kiderül, többségüknek bizony évszázados hagyománya van vidékünkön.

Különféle mézek, növények is szerepelnek a gyűjteményben, ilyen egyebek mellett a mohácsi áttelelő kelkáposzta, és a mohácsi korai zöldborsó, a pécsi őszibarack és a pécsi szagos szőlő.

A termékek előállítói, akik követik a termesztési, előállítási hagyományokat, viselhetik a HÍR-védjegyet. A lista várhatóan hamarosan tovább bővül, ugyanis továbbra pályázhatnak a termelők a védjegy használatára.

A legfontosabb kikötések egyike, hogy a termék az adott tájegységben, de legalábbis előállítási körzetében ismert legyen, ennek nagysága azonban nem meghatározott: lehet egy falu, vagy akár egy városrész is. Ugyancsak feltétel, hogy dokumentálható, legalább két generációt átívelő történeti múlttal kell rendelkeznie. Mennyiségi korlátok nincsenek, akár tömegtermelésben, akár manufakturális keretek között létrehozott áruk is bekerülhetnek a gyűjteménybe.

Nem hagyják elfeledni a hagyományokat

Baranyában szerencsére több településen is szívükön viselik az ott élők azoknak a hagyományos termékeknek a sorsát, amiket igazán magukénak éreznek.

Geresdlak rendre nagy siker a gőzgombóc fesztivál, Fekeden pedig idén másodszor rendezték meg a Stifolderfesztivált, ahol negyvenöt féle stifoldert, vagyis sváb nyári szalámit lehetett megízlelni.

Mohácson idén minden eddiginél többen vettek részt a sokac bab főzésében, már-már szűknek bizonyult a vendégek és a szakácsok rendelkezésére állt utca.

Matty mellett egy lovas tanyán pedig jövő vasárnap tartják a helyi hagyományok, értékek és ízek napját. Az ingyenes rendezvényen nyitott műhelyeket sorakoztatnak fel a szervezők, amelyekben a vendégek kipróbálhatják magukat a kézműves szakmákban, a házi kenyér és kalács sütésében, megtudhatják, hogyan készül a kovászos uborka, a csalamádé, vagy hogy miképpen lehet tartósítók nélkül eltárolni
élelmeket.

Hogyan készül a káposztás kolbász?

A már a tizenhetedik századból való leírásokból is ismert káposztás kolbász receptje is ínycsiklandó, elkészítésénél egyetlen gondot – különösen a városokban – a füstölés megszervezése jelentheti.

Sertéshúsból készítik, megközelítőleg harminc százalékban szalonna, harminc-negyven százalékban zsírban párolt, gyalult fejes káposzta, ízlés szerint só, bors, csípős paprika és fokhagyma felhasználásával.

A ledarált húshoz és szalonnához hozzákeverik megdinsztelt káposztát és a fűszereket. Mindezeket jól összedolgozzák, majd vékonybélbe töltik és keményfa füstjén megfüstölik, két-három napon át. Ezt követően a finomság száraz, hűvös helyen tárolva akár két hónapig is eláll.

A kolbászt eredetileg azért szaporíthatták káposztával (vagy éppen rizzsel vagy krumplival), hogy több legyen, azonban ez olyan jól sikerült, hogy önálló étekként is fennmaradt. Van, ahol savanyított káposztával készítik.

Legolvasottabb

1
Nyitva volt a sorompó, miközben jött a vonat
2
Teljes útlezárás az M60-as autópályán
3
Elütöttek két gyalogost a baranyai Cserdiben
4
Elhunyt az egykori C’est La Vie énekesnője
5
Egy focicsapatnyi migránst kaptak el Bóly közelében
szorul a hurok
Tom Jones és Channing Tatum is besokallt Weinstentől
Hozzáadott érték / 14 perce
NFM: erősíteni kell Magyarország tranzitszerepét
El kell érni, hogy a külföldi áruk ne csak áthaladjanak, hanem meg is „álljanak és hozzáadott belföldi értékkel gyarapodjanak” az országban.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MALMOS IMRE volt Zsolnay gyár dolgozója 80 éves korában családja körében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 24-én 12.30 órakor lesz a pécsi köztemetőben. A gyászoló család
A sors akaratát mély fájdalommal fogadva tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZSOLDOS JENŐ 61 éves korában váratlanul eltávozott közülünk. Temetése 2017. október 24-én a 12.30 órakor kezdődő szentmisét követően 13 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, KÓKÁNY JENŐ 71 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 24-én 15 órakor lesz a pécsi köztemető dísztermében. Kérjük csak egy szál virággal búcsúzzanak tőle. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, dédikénk, BODÁN FERENCNÉ Körösztös Anna életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, VARGA NÁNDORNÉ Varga Mária 76 éve korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2017. október 24-én, 11 órakor lesz a szentlőrinci temetőben. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett férjem, vejem, KRISZT JÓZSEF volt DÉDÁSZ dolgozó szigetvári, volt teklafalui lakos 68 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2017. október 21-én 11 órakor lesz a teklafalui temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Csak okosan / 1 órája
Fel kell készíteni a diákokat az okoseszközök használatára
A világ legsikeresebb énekesnője / 1 órája
Életműdíjat kap Diana Ross
ítélet / 2 órája
Elítéltek egy férfit, mert miatta kellett amputálni munkása lábát
bama.hu (Forrás: Pécsi Törvényszék)
indul a kampány / 2 órája
Naponta nyolcszor standolnak
Mészáros B. Endre
bicsérd / 2 órája
Új aszfaltozást kapott a járda
Jeki Gabriella
az előzetes párharcok alapján / 2 órája
Sétagalopp meccsre számíthat a Bayern