Közélet

2005.11.10. 10:11

Rendezvény nélkül az expocentrum

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy még az idei advent idején sem nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt az új Pécsi Expocentrum. A kivitelezői ígéretek ellenére a mai napig nem történt meg a létesítmény átadás-átvétele.

BAMA

Legutolsó megnyilatkozása alkalmával a teljes expolétesítmény október közepi átadását ígérte Vígh Imre, a generál kivitelező KIPSZER Rt. vezérigazgatója. Nos, az átadásból sem október közepén, sem pedig a november eleji napokban nem lett semmi, pedig lapunk értesülései szerint az építőipari cég az elmúlt keddre újabb ígéretet tett a teljes munkálatok befejezésére.

A Dunántúli Napló információi szerint – a beruházást ellenőrző Pécsi Rendezvényszervező Kht.-tól nem kaptunk hivatalos tájékoztatást – még mindig a sátorszerkezet végleges kialakításával vannak problémák. Egyes részterületeken ugyan már történtek próbaüzemek, de sem a teljes létesítmény átadás-átvételére, sem pedig a használatba vételi eljárás megindítására nem került még sor. Ennek hiányában pedig nem lehet rendezvénynyel benépesíteni a Pécsi Expocentrumot.

Utóbbi fejlemény azt jelentheti, hogy ebben az évben nem csak a Pécs Expo, a hagyományos ipari vásár maradt el, hanem a mértéktartó óvatossággal kilátásba helyezett adventi bemutatkozásra sem nyitja meg kapuit a vásárközpont.

Lapunk úgy értesült, hogy a beruházó Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Rt., illetőleg a projektvezető Pécsi Rendezvényszervező Kht. sem terelte egyelőre jogi útra a kivitelezővel szemben fenntartott igényét. Azt azonban korábban mindkét cég vezetői hangsúlyozták, hogy csak a szerződésekben rögzített minőségben elkészült, komplett létesítményt tekintik a beruházás befejezésének, illetőleg azt is, hogy a késedelemmel kapcsolatos kötbérigényüket érvényesítik. Mint megtudtuk, ennek mértéke a kétmilliárd forintos beruházás egy napra jutó összegének 65 százaléka, vagyis hozzávetőleg napi 12-13 millió forint lehet. Az egyéb garanciális feltételeket is rögzítő megállapodás szerint a kötbérteher maximuma ugyanakkor nem haladhatja meg a 200 millió forintot. A késedelmes napok számát tekintve ennek már duplája is lehetne a tétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!