Közélet

2012.05.17. 09:06

Rendkívüli közgyűlést hívtak össze a Pécs 2010 miatt

Egy új csapatot kell építeni, amellyel vagy az első osztályban, vagy ha az nem lehetséges, az Adriatic Ligában indulnak majd el - közölte Páva Zsolt a pécsi közgyűlésen.

B. A. (Dunántúli Napló)

Rendkívüli közgyűlési ülést hívtak össze az MSZP kérésére a női kosárcsapat ügyei miatt. Nyőgéri Lajos, az MSZP képviselője vitaindítójában hosszasan tárgyalta a helyzetet, egyben arra is utalt, hogy a városvezetésnek is felelőssége lehet az ügyben. A szocialisták közölték: egyebek mellett amiatt kezdeményezték a rendkívüli közgyűlés összehívását, mert Páva Zsolt polgármester közgyűlési felhatalmazás nélkül, egyik napról a másikra bejelentette, hogy a pécsi önkormányzat szakít a Pécs 2010 kosárlabdacsapattal, és helyette a PEAC-cal szeretne a jövőben együttműködni.

Páva Zsolt szerint méltatlan helyzetbe kerültek, ez a csapat és az elődjei sem érdemlik meg ezt. Közölte, 2008. november 14-én jegyeztek be magánszemélyeket a csapat kft-jébe, megszerezve a többséget – ekkor az MSZP kormányozta még a várost. És a súlyos anyagi problémák szerinte ekkortól jelentkeztek. Idén március végén, április elején tízmillió forintot adtak a csapatnak, közpénzből, hogy ne sújtja pontlevonás. Az utolsó pillanatig próbálták megmenteni a csapatot, de a korábbi gazdálkodás miatt nem lehet most közpénzből százmillliókat beletenni a csapatba.

A közgyűlést élőben közvetítettük:

16:08 - Sztojkovics Évaaa, Iványi Dalmaaa
 
 
Sztojkovics Éva szerint az egész ügy nem a csapat, vagy Iványi Dalma ellen megy, a csapat mindig meg volt becsülve, de sajnos nem maradt más, vagy jobb megoldás a kialakult helyzetben, mint azt a döntést meghozni, hogy egy új csapatot kell építeni.
 
A rendkívüli közgyűlésnek vége, nem szavazták meg az MSZP előterjesztését, melynek legfőbb pontja, hogy vagy vonják vissza azt a polgármesteri döntést, miszerint megszakítják a  Pécs2010-zel való kapcsolatot, és tartsák fent a korábban tett ígéreteiket, vagy ne vonják vissza, de akkor "távozzanak" a cégből is, vehesse vissza az üzletrészt a többségi tulajdonos.
 
Köszönjük egész napos kitüntető figyelmüket!

15:59 - Páva Zsolt szerint méltatlan a helyzet
 
Páva Zsolt szerint méltatlan helyzetbe kerültek, ez a csapat, és az elődjei sem érdemlik meg azt a helyzetet. Ő sportszakmai ügyekkel nem kíván foglalkozni, a csapat a legutóbbi bajnokságban is bizonyította emberi és sportbéli nagyságát. A baj a gazdasági heyzettel van, aminek megértéséhez szerinte egy kis klubtörténelemre lenne szükség. A történelem: 2008. november 14-én kerültek bejegyzésbe magánszemélyek a MiZo-ba, megszerezve a többséget, ekkor az MSZP kormányozta még a várost.  És a súlyos anyagi problémák ekkortól jelentkeztek.

Amikor tavaly, kb. egy éve a problémák sűrűsödni kezdtek, ő akkor lépett közbe. A magántulajdonosok viszont ajánlottak egy jónak tűnő megoldást, hogy hozzák be Iványi Dalmát, és akkor ő visszakozott, bízott a jövőben. Sajnos azonban az elmúlt egy évben nem történt előrelépés, ami nem Iványi Dalma hibája, ehhez nagyban hozzájárult sajnos jelenlegi gazdasági helyzet. Március végén, április elején tízmillió forintot adtak a csapatnak, közpénzből, hogy ne sújtja pontlevonás. Az utolsó pillanatig próbálták megmenteni a csapatot, de a korábbi trehány gazdálkodás miatt nem lehet most közpénzből százmillliókat beletenni a csapatba. El kellett tehát dönteni, hogy mihez kezdjenek! Folytatják a sok százmilliós hiány pótlását, vagy próbálnak egy új csapatot felállítani, és megmenteni Pécsett a női kosárlabdát.

Iványi Dalma ebben a városban egy sportlegenda, Pécs értéke, emberi és sportszakmai szempontból egyaránt, ezt hangsúlyozta a polgármester. Ugyanakkor a „szakítás” előtt Iványi Dalmával megbeszélte, hogy nem lehet sajnos tovább vinni a régi csapatot. Egy újat kell építeni, amellyel vagy az első osztályban, vagy ha az nem lehetséges, az Adriatic Ligában indulnak majd el.

15:20 - Meixner szerint városi érték
 
Meixner András is szót kért, és hangsúlyozta, amit Kővári János is mondott, hogy a női kosárlabda csapat a város értéke. Arra is ráerősített, amelyet felvezetőjében párttársa, Nyőgéri Lajos hangsúlyozott: hogy egyebek mellett amiatt kezdeményezték a mai rendkívüli közgyűlés összehívását, mert Páva Zsolt polgármester közgyűlési felhatalmazás nélkül egyik napról a másikrea bejelentette, hogy a pécsi önkormányzat szakít a Pécs2010 kosárlabdacsapattal, és helyette a PEAC-cal szeretne a jövőben együttműködni.

15:12 - A magyar ipar tönkretétele és a kosár
 
Gyimesi Gábor (Jobbik) emlékszik arra az időre, amikor Pécsett mindenki a női kosárlabdáról beszélt, és egy külön program volt kosárlabda mérkőzésre járni. Sok fiatal pécsi lány példaképei voltak a kosarasok, emiatt sokan jártak sportolni, és a testedzés,  a sport fontos dolog. Gyimesi okolta az előző, és a jelenlegi városvezetést is a kialakult helyzetért, és kifejezetten ostorozta a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-t is, amit szerinte hiba volt létrehozni. Érintette a magyar ipar tönkretételének témakörét is, hiszen hangsúlyozta, hogy a MiZo egyik napról a másikra összecsomagolt Pécsről, és a szponzorpénzt is vitte.
 
Kővári a szocialisták „védőbeszédét” nem érti
 
Kővári János (ÖPE) nyomon követte a kosárlabda csapat sorsát, és a mai napig borzasztóan tiszteli a kosaraslányokat, Iványi Dalmát, és a pécsi közgyűlésben mögötte ülő, ma a Fidesz színeiben politizáló Sztojkovics Évát említette. Kővári azt hangsúlyozta, hogy nem is érti a szocialisták „védőbeszédét”,hiszen az idejükben kezdődtek a súlyos anyagi problémák.

15:07 - Pécs 2010: Nyőgéri Lajos a városvezetést okolja
 
Régóta lehetett azt tudni, hogy gondok, súlyos anyagi gondok vannak a pécsi női kosárlabda csapat háza táján, kezdte hosszas vitaindító felvezetőjét az előterjesztő nevében Nyőgéri Lajos, az MSZ pécsi frakciójának helyettes vezetője. Szerinte nem mellékes az a körülmény sem ebben a nagyon gyanús és kusza ügyben, hogy a kosárlabdacsapatnak húszmillió forintos adótartózása van. Negyedórás beszédében a szocialista politikus arra utalt homályosan, hogy a jelenlegi városvezetésnek, és személyesen Páva Zsolt polgármesternek lehet abban valami felelőssége, hogy idáig jutott a csapat.
 

14:55 - Tele gyomorral megy igazán a munka
 
A mai pécsi közgyűlési ülésen csak néhány napirendi pontnál időztek sokat, a többit pörgették. Különösen igaz volt ez az ebédszünet utáni előterjesztésekre. Különösebb vita nélkül minden hátralévőt elfogadtak. Talán azért is, mert – rövid technikai szünetet követően – most csengetett be Páva Zsolt polgármester a pécsi női kosárlabda helyzetét tárgyaló, az MSZP kérésére összehívott rendkívüli közgyűlésre, amelyen minden bizonnyal sokan szeretnének majd felszólalni.

13:00 - Megint az eladósorba került ingatlanok

Az idén eladni kívánt pécsi önkormányzati ingatlanok listájáról beszélnek annak apropóján, hogy a Pécs Holding nem egészen azokat a számokat gondolta reálisnak, amelyeket a város a költségvetésnél mondott. Schmuck Roland (MSZP) szerint jó, ha 200 millió bejön majd, emiatt a költségvetést kellene módosítani. Azért is, mert a Pécs Holding felbecsülte az intalanokat, sőt újakat is betett, de így is hibádzott a kétmilliárdból, ehhez képest a mostani előterjesztés a Pécs Holding által felbecsültetett számokat felkerekítette, hogy a költségvetési számok ne sérüljenek. A napirendet megszavazták.

Ebédszünet, két órakor folytatják.

12:55 - Most mégsem szavaztak a közösségellenességről

Az ellenzék végül elérte, hogy ma ne szülessen döntés a helyi tiltott közösségellenes magatartásokról, így rendeletet sem alkottak, erre a május 31-i rendkívüli közgyűlésen kell sort keríteni a mai napirendi pont elnapolása után. A jegyzői hivatal, és a pénzügyi bizottság dolga lesz a beérkező módosító javaslatok átvizsgálása, elfogadásra javasolása.

Nem kellenek bálványok

Védenék a képviselők a Mecseki Parkerdőt, méghozzá egy élőhely-rehabilitációs célú kotrással, és az ittlévő bálványfák irtásával. Az önkormányzat által már elnyert, 5,1 milliós uniós támogatás arra ad lehetőséget, hogy a nagy pályázat benyújtásához szükséges tanulmányokat, terveket elkészíttethesse a Pécsi Városfejlesztési Zrt.. A már kiírt pályázat azonban nem volt érvényes, emiatt módosították a pályázati határidőket.

Sokat vitáztak a romák felzárkóztatásáról

A pécsi önkormányzat az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) nemzetközi szervezete képviselőivel tavaly tavasszal egyetértési nyilatkozatot írtak alá a mélyszegénységgel sújtott, és  gazdasági problémákkal érintett városrészek fejlesztéséről. Most jutott oda ez az ügy, hogy a közgyűlés döntésére volt szükség. Egy közös munkacsoport alapvető feladatként fogalmazta meg, hogy a város alkosson egy átfogó roma stratégiát, amelyben fel kell tárni a romák felzárkóztatását, társadalmi beilleszkedését segítő beavatkozások körét. A későbbiekben erre építkezve, a megnyíló pályázati források felhasználásával lehet felépíteni azt a rendszert, mely segíti a várost a társadalmi egyenlőtlenségek megszűntetésében, a szociális problémák felszámolásában. Az ellenzék erre rá is vetette magát,mondván, megint arról van szó, hogy el lehet tapsolni milliókat roma felzárkóztatásra, amelyből aztán semmi eredmény nem lesz.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint nem lehet az, hogy öltönyös emberek mondják meg a romáknak, hogy mitől lesz nekik jobb, és látszik is, hogy emiatt rosszabbul élnek, mint 22 éve. Aztán beszélt kicsit a bűnözésről is, hangsúlyozva, hogy az emberek közt származás, bőrszín, vallás stb. alapján nem tesz különbséget, csak az alapján, hogy betartja-e a törvényeket. Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint az Isten mentse meg attól Magyarországot, és Pécset, hogy a Jobbik valaha is kormányra kerüljön. Az előterjesztő, Kővári János (ÖPE) hangsúlyozta, hogy most nem arról lesz szó, amiről korábban, merthogy korábban tényleg eltapsolták a pénzeket – elsősorban a szocialista kormányokra utalt ekkor. Majd azzal érvelt, hogy Amerikában a „négerek” (Sic!) is hátrányos helyzetűek voltak, de voltak jó felzárkóztatási programok, és lám, most „néger” az amerikai elnök is.

11:00 - A BIOKOM hitele az MSZP szerint nem az, aminek látszik

Nyőgéri Lajos, az MSZP pécsi frakcióvezető-helyettese szerint a BIOKOM Kft. tervezett 60 milliós hitelkeret-szerződés megnyitása nem az, aminek látszik, sokkal komolyabb ügyről van szó, mint amiről az előterjesztés szól. Ő úgy véli, ki fogják használni a hitelkeretet, talán elég sem lesz, elég csak megnézni, hogy a városi hitelkeret is hamarosan csúcsra juthat. Azt is hallotta, hogy a BIOKOM-ot akár meg is szüntethetik. Csizi Péter alpolgármester, előterjesztő cáfolta a pletykát, a város nem akarja megszüntetni a BIOKOM-ot, a jövőben is velük szeretnének dolgozni, a hitel pedig tényleg csak a nem ütemesen jelentkező költségek miatt van, amelyekbe a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program végrehajtásával összefüggő feladatokat is bele kell értenünk.

10:50 - Nem tudják, ki lesz a PK Zrt. vezére

Megválasztották Árki Sándort a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójának, havi bruttó 850 ezer forintos fizetéssel – Kóbor József, az LMP képviselője azt mondta, örülnek annak, hogy az az ember kerül a Tüke Buszhoz, aki az előző cégnél is vezető volt, és így talán a tarifarendszert is átalakítják, ugyanakkor a magas javadalmazás miatt (megjegyezzük: ez megfelel a hasonló városi cégek vezetői javadalmazásának) nem szavazzák meg az előterjesztést. Nyőgéri Lajos (MSZP) kérdésére, miszerint ki kerül Árki Sándor helyére a PK Zrt. vezérigazgatói székébe, az előterjesztő, Csizi Péter alpolgármester azt mondta, ezt egyelőre nem tudják, a tulajdonosoknak meg kell egyezniük majd, ők csak a Tüke Buszra tudnak száz százalékig ráhatni.

Eladnák a PKK Színház téri épületét?

Az ellenzék szerint a PKK SZníház téri ingatlana, a Dominikánus Ház átminősítése azt a célt szolgálja, hogy az épületet értékesítsék, ami nem csak súlyos hiba lenne, de az EKF-pályázat miatt erre egyelőre szerintük nem is lehet sort keríteni. Az előterjesztést a többség megszavazta.

10:00 - Megvan az egészségügyi intézmények új vezetője

Zárt ülésen eredményesnek minősítették az Egyesített Egészségügyi Intézmények vezetői posztjára kiírt pályázatot, amelyet Kovács Ágnes lemondása miatt kellett kiírni. Így a nyertes, Mácsainé Németh Erzsébet júniustól 2017 márciusáig töltheti be ezt a posztot, havi bruttó 600 ezer forintos fizetésért.

Beszámol a Pécsi Törvényszék elnöke

Wirth Béla, a Pécsi Törvényszék elnöke tart beszámolót a bíróság működéséről, hangsúlyozva, hogy bár ez nem kötelező, de növelheti az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat, hitet. Szerinte időszerűen ítélkeznek. Az ítélkezés szigorú-e? Úgy véli, és ezt az összehasonlító európai statisztika is alátámasztja, hogy Magyarország európai szinten szigorúnak minősíthetően ítélkezik, de üdvözölte a Büntető Törvénykönyv módosítását, amely a visszaeső bünözőkkel kapcsolatban jelentős szigorítást hozott.

Később módosíthatják a közösségellenes rendeletet

Zajlik a helyi tiltott közösségellenes magatartásokat szabályozó új, elfogadás előtt álló rendeletről a közgyűlési vita. Keresztes László Lóránt továbbra sem érti, miért nem lehet május 31-én tárgyalni, Páva Zsolt polgármester viszont azt javasolta, hogy fogadják el a rendeletet most, merthogy a rendelethez több tíz módosító javaslat érkezett, amelyeket végig kell tárgyalni, ez nem menne technikailag május 31-ig, viszont április 15-től nem lehet már a közterület-felügyelőknek bírságolniuk Pécsett.

9:28 - A pogányi reptérrel kezdtek a képviselők
 
Napirend-kiegészítésekről tesznek javaslatot képviselők, mára három jutott. Az elsőt Nyőgéri Lajos, az MSZP képviselője, a párt pécsi frakciója nevében nyújtotta be, Pécs légi marketing alap létrehozásáról. Páva Zsolt szerint ez egy jó gondolat, támogatja, de csak a következő közgyűlésre, miután bizottságok még nem tárgyaltak róla. Így nem is vették napirendre. Nyőgéri szeretné, ha ez a gazdasági bizottság elé kerülne. Csizi Péter alpolgármester szerint a légi marketing-költségnek nem az önkormányzatot kellene terhelnie, a repteret működtető cégnél van erre szerinte forrás. Megjegyezzük: a cég jelenleg veszteségesen működik, amelyet a város pótol ki, ugyanakkor úgy tudjuk, ha a város létrehozna egy légügyi marketingről szóló alapot, ahhoz az állami légügyi marketing keretből ugyanannyi forintot hozzá lehetne rendelni.
 
Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakció-vezetője a Nevelők Háza infrastrukturális fejlesztéséről szóló pályázatról szeretne új napirendet, ezt felvették a sorba.
 
Megtárgyalják, mit is bírságoljanak
 
Keresztes László Lóránt javasolta, hogy a május 31-i rendkívüli közgyűlésen (ezen a szeptembertől életbe lépő pécsi iskolai átszervezésekről lesz szó) tárgyalják csak a helyi szabálysértési rendeletek hatályon kívül helyezését, és az új, a helyi tiltott közösségellenes magatartásokkal kapcsolatos rendelet megalkotását, mert neki ezzel kapcsolatban rengeteg kiegészíteni valója van, és május 31-én is benne lennének a törvényi határidőben. Ezt a javaslatot azonban lesöpörték.
 
Rövid szünet kezdődött.

Korábban írtuk: Előreláthatóan negyvenegy napirendi pontot tárgyal ma Pécs MJV képviselő-testülete. A Tüke Busz Zrt. ideiglenes vezérigazgatójának kinevezett Gungl Jánost az új pécsi buszos cégnél Árki Sándor válthatja, immár „rendes” vezérigazgatóként. Árki jelenleg a PK Zrt. vezérigazgatója. Árki megválasztása esetén havi bruttó 850 ezer forintot kap majd a Tüke Busznál.

Döntés születhet a 2015-ben Pécsett rendezendő Európa Cantatról is, többek közt arról, hogy az eseményt Márta István vezette Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. vállalja magára E feladatra idén 8,3 milliót kaphatnak.

Hatvanmilliós folyószámlahitelkeret-szerződést köthet a CIB Bankkal a BIOKOM Kft., amit nem akarnak feltétlenül kihasználni, de biztonsági okokból, a működés zavartalansága esetén szükség lehet erre is.

A gyámügyi törvény alapján Pécsnek is, mint megyei jogú városnak gyermekjóléti központot kell működtetnie, ezt a baranyai megyeszékhelyen gyakorlatilag adminisztrációval, átszervezéssel, a jelenlegi rendszerben oldanák meg.

Arról is döntenek, mit bírságolnak majd a jövőben Pécsett a közterület-felügyelők. Új helyzetet teremthet e témában, hogy a vízóra-leolvasók akadályoztatásáért is kaphatunk majd helyszíni, vagy közigazgatási bírságot.

A közelmúltban történtek miatt a női kosarasokról is szó esik, az MSZP frakció kezdeményezésére a közgyűlés, várhatóan délután négytől e témában rendkívüli üléssel folytatja munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!