Közélet

2015.12.02. 18:05

Rengeteg ember volt kíváncsi az igazi Mikulásra Pécsen

Pécsett szerda este megmutatták, hogyan tilos Mikulás-fellépést szervezni. Joulupukkiból semmit nem lehetett látni, Pécs főterén több száz kisgyermek sírt emiatt.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Most már biztos, hogy nincsen Mikulás, most már tudom, hogy átverés az egész – ezt egy ismerős csalódott, nagycsoportos kisfia mondta szerda este, már odahaza, amikor már a könnyei sem jöttek, mert annyit sírt előzőleg.

Sajnos több száz, talán ezernél is több kisgyermek érzett láthatóan nagyon hasonlóan szerdán este Pécs zsúfolt főterén, miután a finn Mikulás, a Joulupukki pécsi fellépése alatt semmit nem látott, semmit sem hallott a jóságos fehér szakállasból. Ugyanis habár volt egy nagy kivetítő a téren, azon különféle, az ünnephez nem vagy lazán kapcsolódó reklámok mentek, a Mikulásból és hangjából gyakorlatilag semmit sem lehetett látni, hallani.

A bajok már ott kezdődtek, hogy a finn Mikulás a kezdésnek meghirdetett öt óra helyett háromnegyed hat előtt érkezett meg a Széchenyi térre, és semmi  információ nem volt arról, hogy a téren belül hová jön, és az érkezési sorrendet sem lehetett betartani.

Az igazi balhé ott tört ki végleg, amikor tíz percet követően el is hagyta a helyszínt – a szervezők gyakorlatilag bemenekítették a városházára. Kicsit később megjelent annak erkélyén, de legfeljebb a szakálla csúcsát és a kezét lehetett látni.

Eddigre azonban már a legtöbben elhagyták a helyszínt, feldúltan, mérgesen, csalódott, vígasztalhatatlan és síró gyerekekkel a kezükben, mert az egészen közel jutókon kívül tényleg nem lehetett semmit látni, hallani. Sokan mutatták, hogy a gyermekeik készültek, rajzoltak a Mikulásnak, akit nem láthattak. Egy szülő, aki már meg sem várta az erkélyes műsort azzal rángatta el a gyerekét, hogy keresnek majd egy másik Mikulást.

A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, most azonban valóban kifordult az, aminek a szerda estét a városházán szánták, nem örömet, nem boldogságot és a Mikulás jóságát tapasztalhatták meg a gyerekek.

Sajnos a szülők egy része sem mutatott jó példát, élen jártak a tolakodásban, lökdösődésben, hacsak azt nem akarták gyereküknek bemutatni, szerintük hogyan kellene előbbre jutni az életben.

Nem kevés pénzbe került

Úgy tudjuk, a Mikulás eredetileg csak Komlóra jött volna, de vélhetően a magas költségek miatt beszállt később Pécs is. Információink szerint Pécsnek és Komlónak is 500-500 eurót kellett volna fizetnie a Mikulásért, de végül "árengedményt" kapott a két város (még a rendezvény előtt), és az új tarifa végül 350-350 euro (108-108 ezer forint) lett.

Úgy tudjuk, a finn Mikulás pécsi műsoráért az egyik pécsi városházi képviselő volt a felelős szervező.

Komlón is csak pár percet állt a tömeg közepén

Komlón nem volt gond, minden rendben zajlott. Több felnőtt várta, mint gyerek a nagyszakállút, amikor először kilépett a polgármesteri hivatal ajtaján. (Ott vendégelték meg ebéddel a főszervezők.) A finn Mikulás pár percig állt a tömeg közepén, a feldíszített lovaskocsival azonnal tovább kellett mennie. A helyi Mikulás kísérő és egy tolmács társaságában végigjárta az összes általános iskolát, majd a sportcsarnokban, mintegy ezer kisgyereknek adott műsort - és ajándékot. K. E. I.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!