Közélet

2015.02.26. 18:16

Reptér: tart a mélyrepülés

Csaknem tizedével csökkent a forgalom 2014-ben a pogányi repülőtéren az előző évi szerény eredményhez képest. Egyelőre nem tudni, idén indítanak-e charterjáratokat az utazási irodák a nyári szezonban, de erre információink szerint kevés az esély.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Amikor tizenkét éve átadták a pogányi repülőteret, úgy kalkuláltak a szakemberek, évente százezer utas kellene ahhoz, hogy gazdaságosan működtethető legyen. A légikikötő akkori vezetői úgy vélték, ezt 2011-re sikerülhet majd elérni. Nagyon nem lett igazuk: bár tény, hogy a válság is közbeszólt, de nemhogy 2011-ben, még 2014-ben is nagyon távolinak tűnt az akkori cél, igaz, annak eléréséről már nem is esik szó.
Dragovácz Márk, a repülőtér igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, tavaly – a mezőgazdasági és sárkányrepüléseket nem számítva – ezerháromszáz felszállást regisztráltak. Ez kilenc százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Az igazgató hozzátette, a nemzetközi repülések száma az előző évekéhez hasonlóan alakult, vagyis a belföldi repülések száma csökkent leginkább. Ugyanakkor örvendetesnek tartja azt a tényt, hogy hosszú idő után először emelkedett a helyi forgalom, vagyis a kiképző- és sétarepülések száma, ami a régió gazdasági helyzetének javulására enged következtetni.
A további kilátásokról szólva az igazgató úgy fogalmazott, a forgalom növelését célzó munkájukat nehezíti, hogy a repülőtér nem tudja a legtöbb légitársaság által használt, legismertebb repülőgép-típusokat fogadni.

Utazási irodáktól származó információink szerint idén sem tervezik charterjáratok indítását, amelyek korábban a nyári forgalom jelentős részét adták. A bolgár célállomásra induló utak kevésbé voltak kedveltek az utazók körében, a görög már inkább, azonban az sem volt teljes egészében kihasznált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!