Közélet

2009.02.12. 07:01

Retro 89: A nyugati valuta elfogyott

A nyugati valuta elfogyott. Ez a fehér kartonlapra írt szöveg nap mint nap megjelenik Pécsett az utazási irodák üvegfalain.

Szerkesztette: ZSigmond József

"A nyugati valuta elfogyott"

"A nyugati valuta elfogyott." Ez a fehér kartonlapra írt szöveg nap mint nap megjelenik Pécsett az utazási irodák üvegfalain. Hol az egyik, hol a másik irodában. S az ajtók előtt a kígyózó sorok eszerint rendeződnek át. Az IBUSZ-tól a Mecsek Touristig, onnan a Cootourist Bem utcai irodájához, majd a Rákóczi úti OTP-ig.

Van, aki hajnali négy órakor kel, hogy az első között táborozzon le annak az utazási irodának az ajtaja előtt, amelyről esetleg sejti, hogy aznap valutát árusít. De ez még nem jelenti azt, hogy a koránkelő állampolgár aznap márkához vagy schillinghez jut. Ez többnyire csak néhányórás fagyoskodás után derül ki. És ha a valuta aznap nem érkezett meg, vagy ő érkezett későn, s kitették az elfogyott táblát, hát másnap kezdi újra, új helyen ...

Mi az oka a valutapániknak? Valutahiány? Ellátási gondok? Félelem, hogy leértékelik a forintot? Együtt, mindegyik. Talán, ha a hét minden napjára, elosztva érkezne a valuta, ha egy-egy ügyfél nem 5-8 útlevéllel állítana be. Félelem és bizonytalanság, ezt mondja a Mecsek Tourist pécsi utazási irodájának valutapénztárosa is, aki nap mint nap tanúja ennek.

Megdöbbentő, hogy személyi kölcsönöket vesznek fel 20 százalékos kamatra, hogy abból vásárolják fel a saját és ismerőseik valutakeretét. De a legmegdöbbentőbb az idős asszony volt, aki elmondta, hogy megtakarított pénzét azért váltja márkára, mert abból majd biztosan telik síremlékre.
(Marton Gy.)

A harkányi "KGST-piacon"

Nem először hallottuk-olvastuk: halódik a KGST, mert nem igazi piac. A harkányi KGST-piac viszont annál életképesebb, s illegalitásban is piaci modell az igazihoz mérten. Itt a piac törvényei az egyedüli meghatározók: a kellendő portéka az árvitában (alkudozás) előbb-utóbb vevőt talál magának. S az eladó is, a vevő is elégedett.

Harkány, KGST-piac, szombat délelőtt. Több ezres tömeg. Nagyjából rendezett sorokban az árusok (többségük lengyel, de akad jugoszláv és elvétve egy-két hazánkfia), s a sorok között hömpölygő emberáradat. A portékák újságpapíron és műanyag fóliákon a földön, szatyrokban, karon, vállon.

Fotós kollégám dolgozni kezd. Ezt látva sok árus pánikszerűen pakolni kezd. Gyuri bácsitól, régi kedves ismerősömtől megtudom, hogy szombaton többször is "szétugrasztották" őket. Így már érthető bizalmatlanságuk és félelmük.

A kínálat elképzelhetetlenül gazdag. Az árak meg ... "Ők is ismerik a magyar boltok árait, így ahhoz igazodnak, bár még így is lényegesen olcsóbbak" - közli egy megkérdezett...
(M.L.)

Zsolnay márkabolt a Boden-tó partján

Svájcban, a Boden-tó partján, Stein am Rheinben, tavaly december 5-én nyílt meg a pécsi Zsolnay-gyár első külföldi márkaboltja.. A város főterén, nyugati színvonalon és eleganciával berendezett 60 négyzetméteres alapterületű bolt két és félmilliós árualappal nyitott. A forgalomértékelésről egyelőre még nem beszélhetünk ehhez legalább fél év kell. De nyugaton a porcelánnak nagy a becsülete, s az árak - három-hatszorosa a hazainak -, is ezt bizonyítják. A Zsolnay-gyárban bíznak abban, hogy ez a bolt megteremtheti a gyár nagyobb exportlehetőségét a svájci piacon, ami elsőrendű szempont, mert a vállalati stratégia része, hogy évente 30-40 százalékkal növelik a tőkés-exportot.... (Marton Gy.)

A Magyar Cserkésszövetség I. közgyűlése

Dr. Surján László nyugalmazott egyetemi tanát, a 75 esztendős fül-orr-gégespecialistát választották meg a Magyar Cserkésszövetség elnökévé szombaton, amelyet Budapesten tartottak meg a Fővárosi Gázművek óbudai művelődési házában.

Lengyel után litván idegenlégiós? - Próbajátékon a Zalgiris Kaunasból

Zajlik az élet a ZTE férfi kosárlabda szakosztályában. A bajnoki cím védője ma délután a Tungsram ellen kezdi meg a rájátszást. Természetesen ez a mérkőzés foglalkoztatja leginkább pillanatnyilag a közvéleményt, ám a múlt és jövő is rengeteg témát ad. Közismert, az egykori válogatott irányító Góczán Gábor ügye, aki nem látogatja a csapat edzéseit: pályafutásának befejezésére, esetleg átigazolásra gondol.

Egy másik szakítás sokkal szebb emlékeket hagyott a szurkolókban, hiszen, Szűcs József, a tavalyi bajnokcsapat kapitánya úgy búcsúzott, ahogyan egy több mint kétszázszoros játékosnak kell. A népszerű kosárlabdázó búcsútalálkozóján meglepetten fedeztek fel egy új arcot a zalai szurkolók. A sokszoros szovjet bajnok, a világhírű Zalgiris Kaunas, 30 éves hátvéd-bedobója, próbajátékon szerepelt Zalaegerszegen.

indaugas Lucasious - a szükséges engedélyek birtokában - azzal a szándékkal érkezett Magyarországra, hogy a magyar bajnokcsapatban folytassa pályafutását. Bemutatkozása nagy sikert aratott, a közönség hamar szívébe zárta a kitűnő felépítésű, 195 cm magas játékost...
(Ekler Elemér)

Rijekában döntőbe jutott a PMSC
PMSC - NK Rijeka 1-0 (1-0)

Szombaton négyes tornán kezdte el a bemutatkozást a Rijekában alapozó PMSC labdarúgó-csapata. A pécsiek az első mérkőzésüket a jugoszláviai első ligás NK Rijekával játszották. A 3000 néző előtt lejátszott mérkőzésen a következő volt a PMSC összeállítása: Bodnár - Kónya, Braun, Bódog, Czérna (Máté) - Megyeri, Turi, Bérczy, Vén (Csoboth) - Nagy T., Lovász.
A pécsiek győzelmét jelentő góllövőjéről nem kaptunk hírt.
A másik mérkőzésen a Dinamó Zágráb legyőzte az Orijent Rijekát, így a mai döntőben a zágrábiak lesznek a PMSC ellenfelei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!