Közélet

2009.03.31. 13:47

Retro 89: Elraboltak egy Malév-gépet

Két fegyveres fiatal szerdán délelőtt Prágában hatalmába kerítette a Malév menetrend szerinti amszterdami járatának tu-154-es gépét.

Szerkesztette: Zsigmond József

Két fegyveres fiatal szerdán délelőtt Prágában hatalmába kerítette a Malév menetrend szerinti amszterdami járatának tu-154-es gépét. Arra akarták kényszeríteni a személyzetet, hogy Amszterdam helyett Barcelonába repüljenek. A Malév-gép fedélzetén négytagú személyzet, tíz utassal és önkéntes túszként - a prágai magyar nagykövetség konzuljával. Felszállt Prágából, és a nyugat-németországi Frankfurtban landolt.

Az MTI prágai tudósítójának a Malév prágai képviseletétől származó értesülései szerint a szlovákul beszélő két fiatal férfi a prágai repülőtéren túszul ejtett egy nőt. A kormányvárón keresztül vele együtt ment fel a Malév-gépre, amely eredetileg 10.40-kor indult volna Amszterdamba. A géprablók, akiknek egy Mauser típusú és egy másik, lefűrészelt csövű puskájuk, valamint egy kézigránátjuk volt, először arra akarták kényszeríteni a gép személyzetét, hogy Amerikába repüljenek. Miután a személyzet elmagyarázta, hogy a gép erre nem alkalmas, a légi kalózok Barcelonát választották úticélul. Időközben a helyszínre érkezett Taba Lajos, a prágai magyar nagykövetség konzulja, aki önként túsznak ajánlotta fel magát.

Ezt követően a fegyveresek az utasok közül elengedték a nőket és a gyerekeket. Miután a gép üzemanyagot vett fel, fedélzetén a négytagú személyzettel, tíz utassal és Taba Lajos konzullal, elindult Prágából, s a nyugat-németországi Frankfurtban landolt. Az utasok között három magyar állampolgár és hét külföldi volt, a gépet Durucz parancsnok vezette.

A Majna-frankfurti repülőtéren vértelenül fejeződött be a Malév-gép Prágában kezdődött elrablása. A gép - mint az MTI-tudósítójával Karl-Heinz Wagner, a rendőr-főkapitányság  szóvivője közölte - 12.15-kor szállt le a repülőtérre. Hanns-Rainer Otto, a reptér szóvivője 13.32 órakor már közölte az MTI tudósítójával, hogy a géprablók megadták magukat a hatóságoknak. Sebesülés nem történt, az utasokat biztonságba helyezték. A túszdráma jó véget ért.

Wagner rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a géprablók 15 és 16 éves cseh fiúk voltak. Állítólag jelezték azt a szándékukat, hogy az NSZK-ban kívánnak maradni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!