Közélet

2009.01.27. 07:08

Retro 89: Halálra ítélték a csengelei gyújtogatót

Három férfi benzines palackokkal felgyújtottak Csengelén egy tanyát. A házban tizenegyen tartózkodtak. A lángokból csupán két személy menekült ki sértetlenül.

Szerkesztette: Zsigmond József

Halálra ítélték a csengelei gyújtogatót

A Csongrád megyei bíróság Extra Tibor tanácsa csütörtökön délután ítéletet hirdetet a csengeli gyújtogatók kedd óta tartó perében.
A bíróság társtettességben, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt a 27 éves Ladányi Jánost halálra ítélte. A fiatalkorú Hajagos Tóth László másodrendű vádlottat, ugyanezen indok alapján, 6 évi, fiatalkorúak börtönében letölthető szabadságvesztésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Legéndi István harmadrendű vádlottra, aki azért került a bíróság elé, mert engedély nélkül tartott pisztolyt és lőszert adott a Hajagos Tóth Imrének, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette miatt 5 hónapi, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

Az ítéletet az elsőrendű vádlott esetében az ügyész tudomásul vette. A másodrendű vádlott ellen súlyosbítást, a harmadrendű vádlott ügyében három nap gondolkodási időt kért. Ladányi János és védője enyhítésért, Hajagos Tóth László és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. Legéndi István és védője 3 nap gondolkodási időt kért.

Az országos megdöbbenést keltő borzalmas bűncselekmény múlt év augusztus 15-én történt. Hajagos Tóth Imre és 16 éves fia - Hajagos Tóth László -, valamint Ladányi János hajnalban benzines palackokkal felgyújtottak a Csongrád megyei Csengelén egy tanyát. A házban tizenegyen tartózkodtak. A lángokból csupán két személy menekült ki sértetlenül. Két személy a tűzben életét vesztette. Volt élettársát, az ugyancsak megsérült Csányi Lajos Csabánét Hajagos Tóth Imre agyonlőtte, majd magával is végzett. További öt személy a bűncselekmény után különböző klinikákon halt bele sérüléseibe. Csupán egy 13 éves kislány maradt életben, de még ma is gyógykezelésre szorul.

WHO-szimpózium Pécsett

Nem kis jelentőségű nemzetközi rendezvény lebonyolítására vállalkozik ismét Pécs. Ez év szeptember 27-től október 3-ig itt rendezik meg a WHO (Egészségügyi Világszervezet) soron következő szimpóziumát az Egészséges városok elnevezésű nemzetközi egészségvédelmi mozgalomban részvevők számára. Ilyen nagyszabású, ismét sok külföldi vendéget városunkba csalogató esemény megszervezése, lebonyolítása nem kis körültekintést igényel.

A pécsi Közraktár utcai óvoda úszik a szennyvízben

Pécsett a Közraktár utcai óvodát ismét elárasztotta a szennyvíz. Több mint egy hete, ha megengedik a vízcsapokat a konyhában, a padlólefolyókból bugyog a víz a fürdőszobában. Az udvaron a szennyvízakna tetejénél tör fel. A bűzös pára elviselhetetlen szagú. A gond lassan tizenkét éve ismétlődik, ha a környékbeli csatornák megtelnek. Nagy esőzések során szökőkútként tör a felszínre a szennyvíz. Tehermentesíteni kellene a Megyeri út csatornahálózatát, ehhez azonban meg kellene építeni a Rét utcát és a déli főgyűjtőcsatornát összekötő 300 méteres szakaszt az állomás mögött, a vasutas sportpályánál. Erre jelenleg a városi tanácsnak nincs pénze... (Sz.K.)

Újra Csontváry-matiné!

A Hétvége a múzeumban rendezvénysorozatban január 28-án, szombaton 10 órakor a Néprajzi Múzeumba várják a szervezők azokat a felső tagozatos diákokat, akik érdeklődnek a papírhajtogatás művészete iránt. A foglalkozást Kékes I. Tóbiás vezeti.

A barokk zene gyöngyszemeiből: Telemann, Marais és Loeillet zenéiből válogat a Collegium Musicum együttes.

Kakuk Balázs, Stadler Vilmos és Szilvásy Gyöngyvér hangversenye a Csontváry Múzeumban január 29-én, vasárnap 11 órakor kezdődik.
(Hodnik Ildikó)

Mohácsi portrék: Slatya

Az embernek Rejtő "Wágner ura" is eszébe juthat róla, aki ugyan égszínkék szakállal és zsebébe rejtett verébfészekkel büszkélkedhet. Bár e dolgokban emberünk szerencsére nem követi a regényhős példáját - azért a rokon vonások könnyen felfedezhetőek. "Slatya" ott áll - a lelátót és a pályától elválasztó korlát mellett és vezényel. Kiabál és tanácsokat ad, fütyül, aztán mutogat. Védelmébe veszi a bírót és csitítja a tribün népét ... Slatya Mohácson - fogalom. A pálya tartozéka...
(P.Zs.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!