Közélet

2009.02.18. 07:01

Retro 89: Megnyílt az Egyetemi Könyvtár

Örömteli eseményről tudósíthatok: tegnap ünnepélyesen átadták az egy évvel ezelőtt bezárt pécsi Egyetemi Könyvtárt.

Szerkesztette: Zsigmond József

Megnyílt az Egyetemi Könyvtár

Örömteli eseményről tudósíthatok: tegnap ünnepélyesen átadták az egy évvel ezelőtt bezárt pécsi Egyetemi Könyvtárt. Hiányzott ez idő alatt a könyvtár, de körülnézve az új épületszárnnyal (az egykori belvárosi iskola épületével) bővült, szemet gyönyörködtetően felújított intézményben, mindenki meggyőződhet felújított intézményben, mindenki meggyőződhet róla, hogy megérte a várakozást, mert végre méltó körülmények közé került a könyvtár.

A megnyitón először dr. Ormos Mária akadémikus, a Janus Pannonius Tudományegyetem rektora fejezte ki örömét és köszönetét az egyetem hallgatói, oktatói nevében mindazoknak, akik lehetővé tették a felújítást, bővítést. Megköszönte a Művelődési Minisztérium támogatását és a Bázis Építőipari Vállalat tevékenységét. Kiemelte a könyvtár dolgozóinak jó munkáját és átadta a kollektívának az Egyetemi Tanács adományozta díszoklevelet. Ormos Mária hangsúlyozta, a könyvtár nemcsak az egyetemek, főiskolák hallgatóit, hanem a város, a megye és a régió könyvszerető lakóit is várja ...
B.A.

Folytatják a kutatásokat - sajtótájékoztató a Celladamról

A Celladam-üggyel kapcsolatban a Szociális- és Egészségügyi Minisztériumban pénteken sajtótájékoztatón ismertették az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az egészségügyi tárca állásfoglalását.
A bevezetőben dr. Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet igazgatója a helyzet általános értékeléseként elmondotta, hogy a Celladam-ügy ma már nemcsak egy lehetséges gyógyszer ügye, hanem társadalmi kórkép is. Mint mondotta, a helyzet kialakulásában az egészségügyi kormányzat elhárító magatartása is közrejátszott, ez alatt azt kell érteni, hogy hibás volt az a döntés, amikor egy ügyet deklarációval akartak elintézni.

Elmondotta azt is, hogy az egyik oldalon az egyfajta tájékoztatási dömping, míg a másik oldalon hatóságok részéről a hallgatás - az emberekben vak bizalmat, az orvosokban pedig eleve elutasító magatartást alakított ki. A jövőben szeretnének ebből a társadalmi helyzetből - ahogy Pál Tamás fogalmazott: hisztériából - kilépni, hogy a közhangulat ne akadályozza és ne befolyásolja a vizsgálatokat. A Celladammal kapcsolatban elmondta, hogy a cseppet januártól felvették a gyógyhatású termékek listájára, februárban pedig kiadták a forgalom behozatali engedélyt.

Annyi bizonyos, hogy a szernek regeneráló hatása van, de rákellenessége még egyáltalán nem bizonyított. Pál Tamás azt is lemondta, hogy az egészségügyi tárca és a feltalálót képviselő Biofarm Kft. kompromisszumos megállapodást kötött, amelynek alapján Kovács Ádám megszünteti rendelőjében az injekció beadását, s azok is, akik már eddig megkapták a szert, ezentúl meghatározott egészségügyi intézményekben ingyen megkapják.

A kezelt betegek listája - amely körülbelül kétezer nevet tartalmaz - a feltaláló átadta. Elmondták azt is, hogy gyógyszerértékelő szakemberekből ad hoc bizottság alakul és az ő közreműködésükkel tovább folynak a kutatások. Itt elsősorban állatkísérletekről lesz szó, és amennyiben pozitív eredményre jutnak, megszervezik a klinikai vizsgálatokat is.

Megyei népdaléneklési verseny

Tegnap tartották meg a pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban a kétévenként rendezendő megyei népdaléneklési versenyt. A megyéből negyvenöt szakmunkástanuló, szakközépiskolás és gimnazista került az iskolai előversenyek után a tegnapi döntőbe. A háromtagú zsűri elnöke dr. Várnai Ferenc népzenekutató volt. A gimnáziumi és szakközépiskolai kategóriában Pintér Gabriella (Kodály Zoltán Gimnázium) szerezte meg az első helyet. Vermes Tímea (Leőwey Klára Gimnázium) és Jankó Gabriella (Kodály Zoltán Gimnázium) megosztott második helyezést ért el. Harmadik Gyermán Júlia (Pécsi Művészeti Szakközépiskola) lett. A szakmunkástanulók kategóriában az első helyezést Sárközi Zoltán (pécsi 500. sz. Szakmunkásképző Intézet) érte el. Második Szigeti Szilvia (500. sz. Szakmunkásképző Intézet), harmadik Matúz Erika (mohácsi 502. sz. Szakmunkásképző Intézet) lett.

Győztek a vasutasok

A második összecsapáson, a fővárosban is nyerni tudott a PVSK NB I-es férfi kosárlabdacsapata a TFSE ellen, így a főiskolások már elbúcsúztak az NB I-től. A mérkőzés során végig a pécsiek irányították a játékot, s volt olyan időszak amikor már 28 ponttal is vezettek Rabék. Rab Gyula egyébként, kitűnően játszott, jellemző teljesítményére, hogy a két félidő alatt tíz triplát is dobott, ezzel nagyban hozzájárult csapata győzelméhez.
TFSE - PVSK 80-92 (35-37)
Budapest, TF-csarnok, 300 néző, v. Král, Simon.
ld.: Nagy (14) ill. Rab (40), Varasdi (20).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!