Közélet

2009.07.07. 16:25

Retro 89: megszépült a Caflisch

A 80-as évek végén kívül-belül felújították a cukrászdát, s patinás szépségével együtt visszakapta az eredeti nevet, a Caflischt. A több mint 200 éves cukrászda idén áprilisban zárt be.

Szerkesztette: Zsigmond József

A nagy francia forradalom esztendejében nyílt meg az ország egyik legrégibb cukrászdája, a pécsi Caflisch, amely folyamatosan működött az elmúlt kétszáz év alatt.

Cégtáblájára kétszer került fel a Caflish név. Először 1865-ben, amikor a Svájcból érkezett vándorlegény, Caflisch Kristóf megtelepedett Pécsett és megvásárolta az üzletet előző tulajdonosától. Másodszor 1980-as évek végén, amikor kívül-belül felújították a cukrászdát, s patinás szépségével együtt visszakapta a márkás nevet.

A város korzóján, a Kossuth Lajos utcában (ma Király utca) áll az érdekes vendéglátó hely. A sok viszontagságot megélt emeletes épület - földszintjén működik a cukrászda - már a török utáni első összeírásban (1695) is szerepel, ennek alapján a szakemberek középkori eredetűnek tartják a házat. Sziberán Ágoston cukrászmester 1789-ben nyitotta meg az üzletet az akkori fő utcában, a helyiség  falán látható az alapítás dátuma.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A több mint 200 éves cukrászda idén áprilisban zárt be
[/caption]

A cukrászda igazi fellendülése a kiegyezés táján kezdődött, amikor Caflisch mester a város legelegánsabb, legkedveltebb cukrászdájává tette. Több mint nyolc évtizeden át szolgálta a pécsi polgárokat a Caflisch-dinasztia. Az államosításkor új - jellegtelen - nevet kapott: Éva cukrászda lett. A történelmi belvárosban folyó rekonstrukció részeként újíttatta fel az üzletet a Baranya Megyei Vendéglátó Vállalat. Ebből az alkalomból visszakeresztelték a cukrászdát, amihez hozzájárult a Caflisch család sarja. 

Idén áprilisban bezárt az ország egyik legrégebbi cukrászdája, az eddig minden korszakot túlélő, a szocializmus időszakában Éva néven futó Caflisch.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!