Közélet

2009.01.08. 07:46

Retro 89: Öngyilkos lett Rockenbauer Pál

Miről írt a Dunántúli Napló 1989. január 08-án: zarándokhely lett Rockenbauer Pál zengővárkonyi sírja.

Szerkesztette: Zsigmond József

... És még egymillió lépés
Elkészült Rockenbauer Pál utolsó túrafilm-sorozata

Egy éve ilyentájt szomorú szívvel számoltunk be arról, hogy Rockenbauer Pál író, filmrendező véget vetett életének, és utolsó kívánságára a zengővárkonyi gesztenyésben temették el. Sírja azóta zarándokhely lett.
Decemberre elkészült, és január 8-án, vasárnap képernyőre kerül az a filmsorozat, amit ezen utolsó útján forgatott társaival. A Televideó kiadásában pedig teljes terjedelemben, 3 kazettán megjelent a Másfél millió lépés Magyarországon című emlékezetes filmsorozata.

Az író és rendező Rockenbauer célja sohasem az volt, hogy rekordokat hajhászva végigrohanja az Országos Kék Túra útvonalát (amit Szent István Túrának fognak elnevezni). Filmjeiben felmutatta a természet szépségeit, a tájban rejlő művészeti, néprajzi értékeket. Ez az utolsósorozata mégis jellegzetesen különbözik az előbbiektől. Minden látványosságnál fontosabb benne az ember.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Áruházak, boltok, vásárok a 80-as évek vége
[/caption]Nekünk, dél-dunántúliaknak azért is kedves lesz ez a minden vasárnap látható sorozat, mivel szülőföldünk, lakóhelyünk benne a főszereplő. A túra és a forgatás héthónapos, intenzív előkészítés után, 1986. augusztus 31-én Velemben kezdődött a Szent Vid-hegyen, és október 12-én fejeződött be a szekszárdi szürettel. A stáb 43 nap alatt 680 kilométert tett meg gyalogosan, öt megyén keresztül, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna vidékein. Valamennyi megyeszékhelyen megfordultak, és ellátogattak 123 településre. A lélekszámot tekintve ezek között a legkisebb Pusztaszentpéter volt, ahol csak egyetlen ember lakott, de a baranyai Kán, Gorica vagy Kisújbánya állandó lakóinak száma sem éri el a húszat... (G.O.)

Megtisztulhat a Pécsi-víz?

Valószínűleg kevés vízfolyás élt annyi szidalom, mint a Pécsről induló, Pellérd, Pécsbagota, Kémes határában folyó és a Dráva folyóba Drávaszabolcsnál torkolló Pécsi-vizet. A környéken élők közül sokan csak büdös víznek nevezik ezt a vízfolyást, valljuk be őszintén, nem minden ok nélkül. Most mégis úgy néz ki, hogy lehet megoldást találni a főképp bőrgyári szennyvíz által "táplált" patak megtisztítására. Mégpedig oly módon, hogy a műszaki megoldás, szervesen kapcsolódhat a Mecsekalján, a pellérdi út mellett létesülő új szennyvíztelep rendszeréhez.

A Pécsi Környezetvédelmi és Vízügyi Mérőállomás hatfős teamje - a Pécsi Bőrgyár anyagi támogatásával - egy éve folytat kísérleteket a pellérdi tavaknál. A majdan kialakításra kerülő tórendszer kicsinyített másán - mintegy 1 hektáros területen - végzik megfigyeléseiket. Elképzelésük lényege: a Pécsi-víz jelentősen megtisztítható lenne, aha azt átvezetnék egy három fő egységből álló tórendszeren.... (Balog N.)

Gyászinduló minden bekapott gól után ...
Novitax - Mecsek LSE 19-3 (5-0, 7-1, 7-2)

Alig száz néző volt kíváncsi tegnap délután az egyetlen baranyai jégkorongcsapat, a Mecsek LSE bajnoki rajtjára, pedig ha a hazaiak játéka miatt nem is, a vendégek produkciójáért mindenképpen megérte volna bekukkantani a műjégpályára, legalább egy harmad erejéig.
Merthogy a volt első osztályú játékosokkal megtűzdelt Novitax nem akarta tudomásul venni, hogy egy másodosztályú bajnokságban játszik. Tavaly ugyan még a pécsiek kerültek ki győztesen a két együttes harcából (9-7 lett a Mecsek javára) tegnap viszont fölényes vendégsiker született. Két harmad után már 12-1 volt az eredmény .... (P.Zs.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!