Közélet

2013.03.26. 10:53

Retro: Ötvenegy éve volt ilyen március

Húsz centiméteres hó a Misinán - Több tucat gépkocsi elakadt - Késnek a vonatok és autóbuszok. 51 éve erről írt a Dunántúli Napló.

bama

Részletek a Dunántúli Napló 1962. március 17-i számából:

Az utak jelentős része járhatatlanná vált

Szombat reggel mínusz 8,6 fokot mértek a Misina tetői Meteorológiai Állomáson, ami mintegy 5-6 fokkal hidegebb a sokévi átlagnál. A hőmérséklet délután háromnegyed háromkor sem emelkedett mínusz 6,2 fok fölé.

A hideg intenzív havazással párosult. Péntek reggel 17 centiméteres, délután 20 centiméteres hóvastagságot mértek a Misinán. Mivel reggel a széllökések ereje elérte az óránkénti 55-60 kilométeres sebességet nagy, helyenként ember nagyságú hótorlaszok keletkeztek a Mecsekben.

A hó foglya lett a bátaszéki vonat

A porhótorlaszok a MÁV-ot is nagy gondok elé állították. Rajnai József főmenetirányítótól kapott értesülések szerint a délelőtt 10,40 órakor induló Pécs- bátaszéki motorvonat Palotabozsoknál a hó foglya lett. Bátaszékről hóekés mozdonyt küldtek ki a vágány megtisztítására.
A PKV-nál is szakadatlanul csengtek a telefonok. A mecseki buszok 5 óra 30 helyett csak negyed tizenkettőkor, a tettyeit a hajnali hat óra helyett csak negyed tizenegykor tudták elindítani.

70-150 centiméteres hótorlaszok megyeszerte

A Közúti Igazgatóság tájékoztatása szerint a megye útjait sok helyen 70-150 centiméteres torlaszok borítják. A hóakadályok miatt járhatatlanná vált a Dombóvár-Mágocs-Egyházaskozár, a Mágocs-Mekényes, Szentlászló-Szigetvár, Somogyapáti-Somogyhatvan, Mohács-Pécsvárad, Bóly-Nagynyárád, Zengővárkony-Somberek közötti utak. Mivel a szél csak a koradélután állt el, az eltakarítási munkákhoz csak akkor tudtak hozzákezdeni.

Hóturbinával mentik a gépkocsikat

Tegnap délelőtt a Tortyogó közelében tíz személy- és tehergépkocsi elakadt, ZIL-típusú szovjet hóturbinával siettek a segítségükre, mely a felgyülemlett hótorlaszokat 60-80 méterre fújja el a csövén. A Közúti Igazgatóság tájékoztatása szerint a hóturbinát Magyarszék és Barátur környékére is hívták, ahol 8 kocsi várt kisszabadításra. Hóba fulladt gépkocsik várták a hóturbinát Mágocs és Mekényes között, illetve Hosszúheténynél is.....

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!