Közélet

2010.05.12. 12:30

Retro90: Húsz éve derült fény a pécsi titokra

Egy beszakadt padló, és az így támadt üreg után találták meg a titokzatos lejáratot.

Szerkesztette: ZSigmond József (Forrás: Dunántúli Napló, MTI)

Húsz évvel ezelőtt egy véletlen folytán bukkantak rá a betegápoló irgalmasrend templomának földalatti kriptatermére, amelynek bejárata ismeretlen volt addig. A temetkezőhely hajdan élt nevezetes pécsi polgárok hamvait őrzi, köztük annak a Krautsack János György molnár- és tímármesternek, aki az irgalmasok kórházát alapította a XVIII. század utóján. A kripta lejáratát a 1900-as évek körül befalazták, mégpedig oly tökéletesen, hogy legfeljebb csak sejthették, de nem tudták a helyét.

Az irgalmasrendi templom utcai oldalán egy kegytárgyüzlet működött, s ennek korszerűsítése vezetett a szenzációs felfedezéshez. A bolt raktárhelyiségében vízvezeték építése közben beszakadt a padló, és az így támadt üreg mutatta meg az utat a kripta belsejébe, ahová csak egy szűk járaton lehet bejutni. Az L-alakú kriptában fiókszerűen vannak befalazva a koporsók, s a falon látható feliratok jelzik: hol ki nyugszik.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!