Közélet

2008.10.15. 06:43

Riasztó a gyermekek általános egészségi állapota

Az elhízás olyan méretű járvánnyá vált, ami már gyermekeink életét veszélyezteti. A mondat azon a pécsi tanácskozáson hangzott el, amelyen egy különleges nemzetközi felmérés pécsi eredményeiről számoltak be, közzétéve a kulcsüzeneteket.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Immár bizonyos, hogy ha nem figyelünk oda, már a gyermekkorban elromlik a jövő nemzedékének életminősége, és csökkennek felnőttkori életkilátásaik. Európában már minden ötödik gyermek túlsúlyos, kövér, és elsősorban az elhízás a felelőse a szív- és érrendszeri problémáknak, cukorbetegségnek.

Dr. Molnár Dénes professzor szerint mérföldkőhöz érkezett az elmúlt évben indított pécsi gyermekszűrési projekt, és immár levonhatók a tanulságai. A Pécsi Gyermekklinika igazgatója az IDEFICS program magyarországi koordinátora szerint meglehetősen siralmas a kép, ezért ideje volna néhány dolgot tisztázni a táplálkozás, a fizikai aktivitás, az életmód terén, valamint az életünket megnyomorító stressz leküzdése érdekében.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A mindennapi sportolás nem csak az óvodákban, iskolákban, hanem otthon, a családban is nagyon fontos
[/caption]A program készítői, elemzői – és az abban részt vevő egyetemi intézetek – hat kulcsüzenet fogalmaztak meg nemcsak a felmérésben részt vett kisgyermekek és szüleik számára, hanem mindenki okulására. Egyszerű, érhető dolgokról van szó.

A táplálkozás frontjának két üzenete: igyunk vizet a cukros üdítők helyett, étrendünk alapját adják a zöldségek, gyümölcsök. Újabb két pontként igyekezzünk kirándulni, sportolni, mozogni, a tévénézésre fordított időt pedig csökkentsük minimálisra. És az utolsó két jó tanács: a családtagok partnerként figyeljenek egymásra, a gyerekeknek pedig meg kell teremteni a nyugodt, pihentető alvás feltételeit. A professzor szerint úgy tíz éves korra kialakulnak a gyermekben táplálkozási, tévénézési, mozgási reflexek, életmódbeli szokások, később pedig már igen nehéz bárminemű változást elérni.

A gyermekek szűrésének személyre szóló adatai titkosak, s két esztendő múlva minden gyereket újra átvizsgálnak, s megnézik, hogy mi történt velük időközben: ki zárkózott fel a túlsúlyosak közé, kiből lett még kövérebb, nehezebben mozgó, sok-sok egészségbeli rizikófaktorral, cukorbajjal, feszültséggel, lelki gondokkal küszködő nagygyerek.

Mi az az IDEFICS?

Az IDEFICS a gyermekek életmódját és egészségét vizsgáló ötéves uniós projekt, amelyet az Európai Közösség keretprogramja támogat, vezetője  a Brémai Egyetem. A program 2006 szeptemberében indult: 11 ország 23 intézménye vesz részt benne. A magyarországihoz hasonló felmérés 8 helyen folyik, reprezentálva Európát, a közismerten védő hatású mediterrán diétát követő déli országoktól a tömegsportot erőteljesen támogató északi országokig.

Résztvevők: Észtország, Svédország, Németország, Belgium, Spanyolország, Olaszország, Ciprus és Magyarország. A hazai projektet dr. Molnár Dénes professzor, a PTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója vezeti. A 2602 magyarországi megvizsgált gyermek 42 százaléka óvodás, a többi iskolás, a fiú-lány arány egyenlő.

Kiderült többek között, hogy 16,4 százaléka túlsúlyos és elhízott, és hogy az életkoruk előrehaladtával már minden ötödik válik kövérré.
A kövérség pedig előbb-utóbb idegrendszeri, pszichológiai, légzőszervi, gyomor-bél rendszeri, szív-ér rendszeri, váz-izomrendszeri szövődményekkel, vesebántalmakkal járhat.

Tizenhatezer kisgyerek

Az IDEFICS program keretében Európai szinten a 2-10 éves korosztályban 16 515 gyermek vizsgálata történt meg. Ebből Magyarországon 2602 óvodás és kisiskolást gyermeket mért fel Molnár professzor csapata Pécsett és Mohácson, illetve a kontroll régióban: Zalaegerszegen és Nagykanizsán. Ilyen fiatal korosztályban ezidáig ez a legnagyobb méretű átfogó vizsgálódás.

Résztvevők: Észtország, Svédország, Németország, Belgium, Spanyolország, Olaszország, Ciprus és Magyarország. A hazai projektet dr. Molnár Dénes professzor, a PTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója vezeti. A 2602 magyarországi megvizsgált gyermek 42 százaléka óvodás, a többi iskolás, a fiú-lány arány egyenlő. Kiderült többek között, hogy 16,4 százaléka túlsúlyos és elhízott, és hogy az életkoruk előrehaladtával már minden ötödik válik kövérré.

A kövérség pedig előbb-utóbb idegrendszeri, pszichológiai, légzőszervi, gyomor-bél rendszeri, szív-ér rendszeri, váz-izomrendszeri szövődményekkel, vesebántalmakkal járhat. A mindennapi sportolás nem csak az óvodákban, iskolákban, hanem otthon, a családban is nagyon fontos -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!