Közélet

2013.05.16. 10:58

Rokkant bányászok: nem jár mindenkinek szénpénz

A kormányhivatal több kérdést is tisztázott a bányász szakszervezetek kérésére. Nem emelkedett az özvegyi nyugdíj sem.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Bár már hónapok teltek el a rokkant bányászokat érintő kormányrendelet kiadása óta, még mindig sok az érintettek szemében tisztázatlan kérdés. Mivel akadt olyan bányász, aki kétségbeesésében a köztársasági elnökhöz is levelet írt, a Baranya megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának, és Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének segítségével megpróbáltuk tisztázni a főbb kérdéseket.

Azok, akik annak idején a már sokat emlegetett 23/91-es rendelettel mentek nyugdíjba, az egészségi állapotuk stagnál vagy rosszabbodott, rendszeres orvosi kezelést kapnak, és ezt orvosi papírokkal is bizonyítani tudják, a felülvizsgálaton jó eséllyel számíthatnak arra, hogy a korábbi besorolásukat, illetve ellátási összeget megkapják.

Akik rendelkeznek tíz év föld alatti munkával, igen, azok viszont, akik külfejtésben, külszínen dolgoztak, nem kérhetik a bányász egészségkárosodási járadékot (BEJ). Fontos tudni azonban, hogy a BEJ mellé nem jár szénpénz, arra csak a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban részesülők jogosultak. Ami még félreérthető lehet: az özvegyi nyugdíj nem emelkedett hatvan százalékra! A változás csupán annyi, hogy azok, akik az új típusú BEJ-t kapják, és a házastársuk meghal, a BEJ összegétől függetlenül jogosultak az özvegyi nyugdíjra. (A korábban megállapított BEJ-re ez nem vonatkozik, ott továbbra is fennáll az együttfolyósítási összeghatár.) A ledolgozott föld alatti műszakok után megmaradt a korkedvezmény, ami tíz év után két év, utána ötévenként egy év.

A kormányhivatal fenti szerveinél arra vonatkozóan nem tudtak adatokkal szolgálni, hogy a felülvizsgálatok során hány, a 23/91-es rendelet alapján nyugdíjba ment bányásztól vették el a korábbi juttatásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!