Közélet

2016.04.05. 20:22

Rokkantkártya: parkolásnál nincs kegyelem

Ötvenezer forintra büntették a mozgáskorlátozott férfit. Az ok: rokkantak számára kijelölt helyen parkolt, csak nem volt látható helyen az erre jogosító igazolványa. Méltányosságot nem enged a jogszabály.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

– Jogosult vagyok a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolóhely igénybevételére 2002 óta. A minap mégis bírságról szóló értesítő fogadott, mikor bevásárlás után a Budai vámnál lévő hipermarket előtt, mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen hagyott autómhoz visszaértem – kereste fel panaszával lapunkat egy olvasónk. – A rokkantkártyám mindig kiteszem a szélvédő mögé, de ez esetben lecsúszott, nem vettem észre. Ötvenezer forintra büntettek a közterület-felügyelők. Bementem a hatóság Búza téri irodájába: gondoltam, ha bemutatom a mozgáskorlátozott-igazolványom, eltekintenek a bírságtól. De nem. Kértem méltányosságból való mérséklését, de se erre, se részletfizetésre nincs lehetőség – meséli a 69 éves, egyébként havi 70 ezer forintból élő férfi. – Elfogadom, hogy szabályt szegtem, mert nem volt látható helyen a kártya. Viszont minden szükséges irattal tudom bizonyítani, hogy jogosult vagyok a használatára.

A panaszos próbálta kikérni a hipermarket kamerájának felvételeit bizonyításként, hogy az adott időpontban ő parkolt ott, nem más. Ám a képeket csak a hatóságnak adják ki – ők viszont nem kérték. 

Mint azt dr. Tubák Zoltán, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője kérdésünkre elmondta, havonta átlagosan 9–10 esetben szabnak ki helyszíni bírságot a mozgáskorlátozott parkolóhelyek jogosulatlan igénybevétele miatt.

– A jogszabályi előírások szerint nincs lehetőség az igazolvány utólagos bemutatására – hangsúlyozta. Hozzátéve, hogy mivel azt nem a gépjármű forgalmi rendszáma alapján, hanem névre szólóan adják ki, utólagos bemutatását nem lehet elfogadni, mert egyrészt nem bizonyítható, hogy az igazolványt tulajdonosa használta, másrészt nem bizonyítható, hogy az adott időpontban nem „használták” másik gépjárműben. Emiatt nem releváns például egy kamerafelvétel.

Ha van tábla is, akkor ötvenezer

„Használatkor az igazolványt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja a hatályosság és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen” – írja elő a jogszabály.

A bírság kötelező mértéke 50 ezer forint, amennyiben tábla is jelzi a mozgáskorlátozott helyet. Ha ezt közúti jelzőtábla nem, csak útburkolati jel jelöli, a helyszíni bírság mértéke 5-től 50 ezer forintig terjedhet. A helyszíni bírság kötelező mértékét kormányrendelet határozza meg. A közterület-felügyelőknek sem mérlegelési, sem méltánylási jogköre nincs, kötelesek a vonatkozó jogszabályok szerint intézkedni. Figyelmeztetést akkor alkalmazhatnak, ha az elkövető az intézkedéskor jelen van, elismeri a szabálysértés elkövetését, és az elkövetett cselekmény oly csekély mértékben veszélyes a társadalomra, hogy a helyszíni bírság kiszabása szükségtelen.

Jóval szigorúbbak már a feltételek

Mint ismeretes, a visszaélések elkerülése érdekében néhány éve szigorították a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiadására vonatkozó jogszabályt. Eszerint a 2011. július 1-ig kiadott ún. „7 pontos igazolás” 2012. december 31-ét követően már nem fogadható el akkor sem, ha a mozgáskorlátozottság mértékéről kiállított I. fokú orvosi szakvélemény véglegesen fennálló állapotot igazolt, és az illető egészségi állapota évek, évtizedek óta fennáll. Hogy mennyire szigorodtak az előírások, jól mutatja, hogy a pécsi járási hivatalba a 2013–14-ben beérkezett parkolási igazolvány iránti kérelmek 69 százalékát elutasították, a fellebbezések 70 százalékát szintén. A mozgáskorlátozottak érdekképviselete szerint rengeteg mozgáskorlátozott ember vált a szigorítás áldozatává, mert vannak példák, amikor az igénylő képtelen az önálló közlekedésre, mégsem kapja meg az igazolványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!