Közélet

2012.09.05. 13:22

„Roma Gárda” néven önvédelmi egyesület alakult Pécsett

Ellenállásra szólította fel az egyik közösségi oldalon a cigányokat a magát Daflics ezredesnek nevező Bagó Ferenc, aki a szerinte fenyegetett közösségek érdekében kíván fellépni. A pécsi férfi egy egyesületet is létrehozott.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

„Roma Gárdára” emlékeztető cigány önvédelmi szervezet alakult Pécsett, Pécsi Cigányok Egyesülete néven. A csoport képviselője, a magát Daflics ezredesnek nevező Bagó Ferenc az egyik közösségi oldalon ellenállásra szólította fel a romákat. A Dunántúli Napló érdeklődésére úgy fogalmazott, a cigányok, zsidók és minden más, fenyegetettségben élő kisebbség érdekében kívánnak fellépni: ahol támadás éri őket, vagy fenyegetés, ott megjelennek, és fenntartják a rendet addig, amíg nem érkeznek meg a rendőrök. A lopásért elítélt, büntetett előéletű férfi azt ugyanakkor cáfolta, hogy fegyverek vásárlására indítottak volna gyűjtést.

------------------------------------------------------------
Mit szól a „Roma Gárda” megalakulásához? Szavazzon a középső hasábbban!
------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Daflics ezredes” a roma zászlóval
[/caption]

Amint mondta, maga nem ért az internethez, ezért egy ismerősét kérte meg, készítse el az oldalát a közösségi portálon, aki az ő tudta nélkül szerepeltette a fegyverek beszerzéséről szóló, egyébként még most is megtekinthető bejegyzést.

"Nagyon remélem, hogy mint anno Potyka bácsi, Daflics ezredes is csak egy jó nagy blöff. De ki tudja. Az én hazám. Az ő hazájuk. A mi hazánk? Ugyan. Ez már nem. Beérhet a gárda mögött állók munkájának a gyümölcse, s az erőszak valóban erőszakot szül." Máté Balázs jegyzete itt olvasható!

A Pécsi Cigányok Egyesülete együttműködési megállapodást kötött más szervezetekkel, többek között a Magyar-Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke és Jogvédő Egyesülettel. Utóbbi vezetője, Gányi Miklósné azt mondta, jelenleg összesen három-négyszáz tagjuk van, de hat-nyolcezer új belépőre számítanak. Országszerte toboroznak.

Bagó Ferenc egyébként gyakran frissített Facebook-oldalán dokumentálta azt is, ahogy gyertyagyújtással és virággal emlékezett meg Bándy Kata gyilkosságáról a pécsi pszichológus egykori lakóhelye előtt. Mint írja, szívből sajnálja, ami történt, de egy ember miatt nem okolható a többi roma - és hogy ügyéért akár vagyonát és életét is feláldozná.

Információink szerint a pécsi egyesület működésével kapcsolatban tájékozódni kezdett a rendőrség.

„Szükségesnek tartom”

Kovács István, a mohácsi Roma Önkormányzat elnöke sok mindenben egyetért „Daflics úrral”, de fegyverek gyűjtését ellenezné.
– Bízom a kormány bölcsességében, hogy mindennemű félkatonai szervezetet elutasít, s abban is, hogy ennek hatására nem lesz szükség a Roma Gárdára.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Együttműködési megállapodás Kovács Istvánnal, a mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével
[/caption]

De amíg lépnek fel az effajta megmozdulások ellen, szükségesnek tartom, hogy  roma tömörülés is létrejöjjön. Természeten nem háborúsdit szeretnénk játszani – fogalmazott.

A megállapodásból

Részletek a Bagó Ferenc által a Pécsi Romák Egyesülete nevében aláírt, Kovács Istvánnal, illetve a biztonsági hálózattal kötött, kilenc pontból álló együttműködési megállapodásból:

„A magyarországi romák érdekében fellépünk a rasszizmus ellen. A romákat megvédjük a szélsőjobboldali megmozdulásoktól és minden atrocitástól.
A romák által rendezett kulturális rendezvényeken védelmet nyújtunk. Mindenféle romákat érintő sérelmet és panaszt orvosolunk lehetőségeinkhez mérten.”

<!-- „Roma Gárda” néven önvédelmi egyesület alakult Pécsett Ellenállásra szólította fel az egyik közösségi oldalon a cigányokat a magát Daflics ezredesnek nevező Bagó Ferenc, aki a szerinte fenyegetett közösségek érdekében kíván fellépni. A pécsi férfi egy egyesületet is létrehozott. Máté Balázs (Dunántúli Napló) "Nagyon remélem, hogy mint anno Potyka bácsi, Daflics ezredes is csak egy jó nagy blöff. De ki tudja. Az én hazám. Az ő hazájuk. A mi hazánk? Ugyan. Ez már nem. Beérhet a gárda mögött állók munkájának a gyümölcse, s az erőszak valóban erőszakot szül." Máté Balázs jegyzete itt olvasható! Együttműködési megállapodás Kovács Istvánnal, a mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével „Daflics ezredes” a roma zászlóval -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!