Közélet

2008.03.04. 07:30

Római kori falak, sírok a Kossuth tér alatt

A Kossuth téren épülő mélygarázs kivitelezői átadtak egy részterületet, a tér egyharmadát a régészeknek. Eközben a kíváncsiskodók száma is növekvőben, hiszen közel kilenc méter mélyen kell kivájni a teret, ami egykor a város központjához tartozott.

Kozma Ferenc

Az egyik munkás gyermeksírt tisztít: a vékony felkarcsontról sepri le a földet ecsettel. Nem egészen fél óra alatt a koponya is teljes egészében előbukkan. Mások római kori épület falait szabadítják ki a föld fogságából, amott a mélyből korabeli vörös, lapos téglák kerülnek elő. A ház falai feltehetően a II.-III. század körüliek, a sírban nyugvó gyermek csontjai a IV. század óta porladnak. Mindenesetre a dolgokat még egyértelműsíteni kell.


A Kossuth téri mélygarázs építésének első napjait élik itt a régészek. Hétfő délelőtt van és vagy negyven ember dolgozik a tér északi részén, abban a tíz méteres zónában, amely a polgármesteri hivatal épülete mellett húzódik.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Ha helyben megőrzendő emlékekre bukkannak, akkor valószínűleg áttervezésre szorul a mélygarázs
[/caption]Tóth Zsolt ásatásvezető szerint már az első napok is azt bizonyítják, hogy régészeti szempontból nagyon jelentős területről van szó. Majd hozzáteszi: egyelőre csak visszafogottan nyilatkozhat, hiszen meglehet például, hogy itt nagyobb temető terül el. Ahogy a rétegeket nézi, sokfelé láthatók kibukkanó csontdarabok. Mindez azonban nem meglepetés, hiszen a középkori Pécs belvárosáról, a római Sopianae lakott részéről van szó. A jelzések alapján Tóth Zsolt úgy véli, hogy a régészek számára értékes terület 1,2 méter mélyen kezdődik, és talán 2,5 méter lehet összesen. Ez alatt – a korábbi közműkiváltások tapasztalata szerint – már csak az altalaj van.

A kérdés azonban már így is jogos: mi lesz a leletekkel? Tóth Zsolt szerint a sírokat, téglákat, cseréptöredékeket akár „zsákban is ki lehet menteni”, ám a falak sorsa bizonytalan. Ha kiderül, hogy egyik-másik megőrzésre, bemutatásra méltó, akkor minden bizonnyal át kell tervezni a leendő mélygarázst. Erre egyébként a beruházó számított.

Négy és fél hó kutatás

A mélygarázs építésének befejezési határideje 2009 június 29-e, ebbe beleszámította a beruházó a négy és fél hónapos régészeti munkálatokat is. A terv megváltoztatása akkor szükséges, ha a régészek javaslatára az örökségvédelmi hivatal úgy dönt, hogy a feltárt épített emlékeket meg kell őrizni a helyszínen. A döntést nem lehet a végletekig halogatni. Információink szerint a beruházó osztrák cég képviselője e héten Pécsre érkezik és tájékozódik. A tér másik oldalán, a Konzum építésekor is találtak sírokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!