Közélet

2012.04.04. 19:00

Rombolás a pécsi Sétatéren

A napokban újra megrongálták a Cella Septichorát védő üvegtetőt. A Sétatér a vandálok kedvenc célpontja, ezt megelőzően Kodály szobrát csúfították el.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Negyedszer is megrongálták a világörökségi helyszínt, a Cella Septichorát. Amint azt Bozóky Anita örökség-stratégiai vezető a Dunántúli Napló érdeklődésére elmondta, ezúttal egy kisebb üvegtáblán keletkezett sérülés, de a kár így is több százezer forint. Ismeretlen tettes ellen megtették a feljelentést.

------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint milyen eszközökkel kéne fellépni a vandalizmussal szemben?
------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ezúttal egy üvegtáblán keletkezett sérülés, de a kár így is több százezer forint
[/caption]

2007 novemberében kétszer is betört az üvegtető, a nyitás előtt pár nappal pedig festékszóróval mázolták össze a múzeum bejáratát. A Szent István téren tavaly a sírkamra maradványainak védőkorlátját is apránként elhordták a fémtolvajok, néhány napja pedig – ahogy arról tegnap beszámoltunk – Kodály Zoltán szobrára festettek obszcén szavakat. (A szobrot szerda reggel letakarították a Biokom munkatársai.)

Schranz Richárd, a közterület-felügyelet vezetője elmondta, a területet reggel kilenc és délután öt óra között „Poldi bácsi” vigyázza, a rongálások elsöprő többségét este, éjjel követik el. Ekkor a felügyelők és a rendőrök folyamatosan járőröznek, azonban állandó jelenlétük mindenütt fizikai képtelenség. Szerinte a megoldást a térfigyelő-kamarák felszerelése jelentené, addig is javasolták azonban, hogy a Cella Septichora üvegtetejét korláttal védjék. Ez utóbbiról Bozóky Anita azt mondta, korlát építéséhez nem járul hozzá az örökségvédelmi hivatal.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere lapunknak nyilatkozva korábban elmondta, a Balokányliget és a Szent István tér bekamerázása is szerepel a terveik között, utóbbi esetében a püspökséggel is tárgyalnak arról, tudnának-e valamilyen szerepet vállalni a kamerák elhelyezésében és működtetésében.

Száznál is több eset

– A rongálásból származó károk helyreállítási és javítási költsége több mint húszmillió forint volt tavaly Pécsett, a káresetek száma az egészen kicsitől a nagyobbakig pedig meghaladta a százat – nyilatkozta korábban Lóczi Szidónia, az EKF-programban megújult terek működtetéséért is felelős Biokom Kft.  pr-menedzsere.

Jellemzően jó időben nő a károkozások száma, mivel az emberek többet tartózkodnak a szabadban, rossz időben pedig kevesebbet, így a rongálások száma is csökken. A rongálókat főként akkor sikerül felelősségre vonni, amikor szemtanúk látják, vagy térfigyelő kamera rögzíti a károkozást, amelyre az utóbbi időben már egyre többször van példa.

A kamera buktatta le

Éppen egy esztendeje festékszóróval és sablonnal készített „Made in China”-felirat éktelenkedett a pécsi Széchenyi tér egyik lépcsőjén, a népszerű találkozási pontnak számító Hunyadi lovas szobor tövében – nem kizárható, hogy a firkálás összefüggésben volt a kínai nagykövet pécsi látogatásával. A tettes nem került elő. Megtalálták viszont a térfigyelő kamerák segítségével azt a két fiút, akik tavaly októberben a Széchenyi téri örökmécses lábazatát csúfították el. A berendezés a rongálások elkövetését ugyan nem rögzítette, de a felvételeken látható fia-talokat sikerült a nyomozóknak azonosítaniuk. A 13 és 19 éves gyanúsítottak beismerték a rongálást.

csúfították el. Máté Balázs (Dunántúli Napló) Ezúttal egy üvegtáblán keletkezett sérülés, de a kár így is több százezer forint -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!